Ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πως τα τούρκιακα σήριαλ επιδρούν στην ζωή μας

Το ντοκιμαντέρ «Kismet» κάνει πρεμιέρα αύριο σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και απαντά στο ερώτημα αυτό.

Είναι γνωστό ότι τα τουρκικά σίριαλ έχουν εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Αυτό που παραμένει ανεξερεύνητο είναι πώς αυτά καταφέρνουν να διεισδύουν στην κοινωνική και θρησκευτική πραγματικότητα των

μουσουλμάνων γυναικών, ιδίως του αραβικού κόσμου, και να αλλάζουν τον τρόπο με το οποίο βλέπουν οι ίδιες τον εαυτό τους, υποστηρίζοντας τη συζήτηση για τα γυναικεία δικαιώματα, σε χώρες που κάτι τέτοιο φαντάζει εξωπραγματικό. Δεν μπορούμε να μιλούμε για ελευθέρια λόγου, ισοτιμία, σεβασμός στις χώρες και τους λαούς αυτούς. Ίσως, όχι ακόμα καθώς όπως φαίνεται μέσα από το ντοκιμαντέρ χρειάζεται χρόνος αλλά και επαναπροσδιορισμός των προτύπων. Δεν υπάρχουν πρότυπα.


Οι ηρωίδες των τούρκικων σειρών έρχονται να σχηματίσουν τα πρότυπα αυτά. Οι γυναίκες βιώνουν το δράμα και την προσωπική περιπέτεια της εκάστοτε ηρωίδας. Όταν κάτι γίνεται βίωμα, είναι κεκτημένο συνεπώς σε οδηγεί πιο εύκολα σε παρόμοιες δράσεις. Νιώθεις πλέον πως μπορείς και εσύ να διεκδικήσεις. Όπως στην περίπτωση μιας γυναίκας που επί 13 χρόνια ήταν κλεισμένη μέσα στο σπίτι και δεχόταν κακοποίηση από τον σύζυγό της. Για εκείνη τη γυναίκα που η ζωή της της φαινόταν «φυσιολογική» άλλαξε όταν ταυτίστηκε με την Fatmagul. Κατάφερε λοιπόν να πάρει διαζύγιο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως οι σαπουνόπερες αυτές όσο και αν μας φαίνονται συντηρητικές, περιττές, κουραστικές, από μία άλλη εποχή καταφέρνουν να επηρεάσουν γυναίκες αλλάζοντας τους τη ζωή τους. Λειτουργούν λυτρωτικά κατά κάποιον τρόπο. Το ντοκιμαντέρ λοιπόν έχει στόχο να μας δείξει τον τρόπο αυτό.

Το «Kismet» γυρισμένο στην Ελλάδα την Τουρκία, και την Αίγυπτο, κοιτάζει πίσω από τις γυαλιστερές εικόνες των τηλεοπτικών αυτών σειρών, επισκέπτεται τα γυρίσματα, συνομιλεί με τους συντελεστές αλλά περνά κι από την άλλη πλευρά, στα σπίτια των ανθρώπων που τις βλέπουν και συνομιλεί με τις γυναίκες που κατόρθωσαν να δουν την ζωή τους μέσα από μια διαφορετική οπτική εξ” αιτίας τους.

Εμείς έχουμε να πούμε συγχαρητήρια στην Νίνα Μαρία Πασχαλίδου η οποία είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα αλλά και σ΄όλους βρίσκονται πίσω απ΄αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά.

Keywords
Τυχαία Θέματα