Νέο "σκάνδαλο" 50 εκατομμυρίων στο ΙΓΜΕ!

Απίστευτες καταγγελίες για τα εφάπαξ στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) και την διαχείριση στο ταμείο των υπαλλήλων έκανε σήμερα το πρωί από τη Βουλή ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Β.Α.Α) Βασίλης Κωστόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλή περιέγραψε μια τραγική κατάσταση από την οποία το δημόσιο καλείται να φορτωθεί με έξτρα 50 εκατομμύρια ευρώ για τα εφάπαξ των υπαλλήλων.

Σύμφωνα

με όσα είπε ο κ. Κωστόπουλος η ιστορία ξεκινά από τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου χωρίς καμία νομοθετική ρύθμιση αλλά με μια απλή συμβαση εργασίας θυμίζοντας σε όλους την ιστορία που είχε καταγγείλει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης για τα εφάπαξ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους εργαζομένους του ΟΠΕ. Στο κοινό υπαλληλικό ταμείο που είχε δημιουργηθεί οδηγούνταν κρατήσεις από μισθούς ενώ και με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου με ένα ποσοστό είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. «Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι οι 500 πρώτοι συνταξιούχοι άτομα πήραν τα 60 εκατομμύρια και έφυγαν με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι 500 (250 συνταξιούχοι και 250 εργαζόμενοι), ενώ είχαν δώσει τον οβολό τους στο συμβόλαιο να μην μπορούν να πάρουν το εφάπαξ και να το ζητούν σήμερα από το Ινστιτούτο" είπε ο κ. Κωστόπουλος.

«Αυτό το βάρος που ήρθε, πραγματικά, μόνο εισαγγελέας μπορεί να το λήξει. Ας υποθέσουμε ότι το αρχικό συμβόλαιο ήταν εντάξει με την έννοια του ασφαλιστικού υγιούς συμβολαίου. Έγιναν 8 τροπολογίες, έφευγαν 10 εργαζόμενοι και έπαιρναν 10 χρόνια πριν. Έφυγαν 200 μεταταγέντες και πήραν από 60.000 σε ευρώ. Επομένως, τα 60 εκατ. ευρώ που ήταν μέσα στον οργανισμό και πλήρωσαν 1.000 άτομα για να έχουν κάτι να παίρνουν, από ευθύνη αρχικά της Εθνικής Ασφαλιστικής το κεφάλαιο εξανεμίστηκε και εξαφανίστηκε. Δεύτερον, βρήκαν ότι υπήρχαν αποφάσεις των διοικήσεων μετά από εισηγήσεις του συνδικάτου των εργαζομένων χαριστικές για όσους έφευγαν" είπε ο κ. Κωστόπουλος και πρόσθεσε ότι η εποπτεύουσα αρχή δεν είχε κάνει ποτέ έλεγχο».

Πέραν αυτού ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι το συμπέρασμά του είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο και όλες οι εποπτεύουσες υπηρεσίες της χώρας, που θεωρητικά κάθε μήνα εποπτεύουν τον οργανισμό, δεν έκαναν τη δουλειά τους καθώς επί επτά χρόνια δεν άσκησαν κανένα έλεγχο. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς το ποσό που απαιτούν πλέον οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει στον αέρα ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καλείται να πληρώσει το δημόσιο αφού δεν υπάρχουν στα ταμεία του Ινστιτούτου.

Ι.Δ

Keywords
Τυχαία Θέματα