Συνελήφθη σπείρα που έκλεβε ηλικιωμένους με υπνωτικά χάπια

Τέλος στη δράση της εγκληματικής ομάδας που τουλάχιστον από τις αρχές του 2013 διέπραττε συστηματικά ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με τη χρήση υπνωτικών ουσιών έβαλε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερις Ρομά, και συγκεκριμένα τρεις γυναίκες ηλικίας 35, 40 και 42 ετών και ένας 40χρονος άντρας.

Οι εν λόγω δράστες είτε επισκέπτονταν ηλικιωμένους, είτε με διάφορα

προσχήματα τους προσέγγιζαν στον δρόμο και τους οδηγούσαν και πάλι στα σπίτια τους.

Μάλιστα, για να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και να τους επιτρέπουν την είσοδο στα σπίτια, εμφανιζόντουσαν με διάφορες ιδιότητες.

Συνήθως προσποιούνταν τους υπαλλήλους αλυσίδων σούπερ μάρκετ, πολυκαταστημάτων ή διαφημιστικών εταιρειών, οι οποίοι «διαφήμιζαν» χυμούς ή άλλα προϊόντα ή προσέφεραν δώρα από δήθεν διαγωνισμούς.

Για να επιβεβαιώσουν τις ιδιότητες που επικαλούνταν και να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στον χώρο, χρησιμοποιούσαν και άλλα τεχνάσματα.

Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα σπίτια, συνομιλούσαν τηλεφωνικά μέσω κινητού με τους συνεργούς τους, οι οποίοι υποδύονταν τους προϊσταμένους τους. Προέτρεπαν μάλιστα τους παθόντες να συνομιλήσουν και οι ίδιοι με αυτούς προκειμένου να πειστούν και να δοκιμάσουν το προϊόν.

Σε αρκετές περιπτώσεις, εμφανίζονταν ως κοινωνικοί λειτουργοί ή απεσταλμένοι μοναστηριών ή ως άτομα που ενδιαφερόντουσαν για αγγελίες που είχαν δημοσιοποιήσει οι ηλικιωμένοι. Μέσα στα σπίτια των γερόντων, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, έριχναν υπνωτικές ουσίες στο νερό ή στον καφέ των παθόντων ή στους χυμούς που διαφήμιζαν. Στη συνέχεια, και ενώ οι παθόντες βρίσκονταν υπό την επήρεια των υπνωτικών, οι δράστες τούς εκμαίευαν την ακριβή θέση όπου φύλασσαν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή.

Οταν πια έχαναν τις αισθήσεις τους, με τη συνδρομή των συνεργών τους που εισέρχονταν στα σπίτια, αφαιρούσαν τα είδη αξίας. Επιπλέον, ερευνούσαν και τους υπόλοιπους χώρους των σπιτιών, ενώ αφαιρούσαν και τα κοσμήματα που έφεραν πάνω τους οι παθόντες.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τους παθόντες, καθώς οι δράστες χορηγούσαν υπνωτικά χάπια σε ηλικιωμένους με βεβαρημένο πολλές φορές ιατρικό παρελθόν και ασθενείς οργανισμούς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ίδια η ζωή τους. Μάλιστα, σε όλες τις περιπτώσεις οι παθόντες παρέμειναν αναίσθητοι για πολλές ώρες και νοσηλεύτηκαν κατόπιν σε νοσοκομεία για αρκετό χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι για να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών και τη συσχέτιση των υποθέσεων, τα μέλη της ομάδας χωρίζονταν σε υποομάδες και διέπρατταν ληστείες με τον ίδιο τρόπο ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές ανά τη χώρα.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, συστήθηκε ειδική ομάδα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στην οποία ανατέθηκε η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η σύλληψή τους.

Η ομάδα αυτή συνέλαβε στην περιοχή των Πατησίων τη 40χρονη και την 42χρονη, των ώρα που με τον συγκεκριμένο τρόπο δράσης είχαν χορηγήσει υπνωτικό σε 83χρονη.

Κατά την απολογία τους, και οι δύο γυναίκες παραδέχτηκαν τη ληστεία. Συγκεκριμένα η 40χρονη ανέφερε ότι μέσα στον καφέ της ηλικιωμένης είχε ρίξει έξι λιωμένα υπνωτικά χάπια, ενώ από το σπίτι αφαίρεσε δύο δαχτυλίδια και 25 ευρώ.
Στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας η ειδική ομάδα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εντόπισε να κινούνται πεζή και συνέλαβε τόσο την 35χρονη, όσο και τον 40χρονο. Στην κατοχή των κατηγορουμένων, καθώς και σε έρευνες στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πλαστικά φιαλίδια που περιέχουν ροζ υγρό, διάφορα ναρκωτικά χάπια και κάψουλες, 862 ευρώ, τρία κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, δύο δαχτυλίδια, σταυρός και ρολόι χειρός, καθώς και διάφορα έγγραφα και σημειώσεις. Διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες είχαν διαπράξει 27 ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, πέντε ληστείες στον Βόλο, τέσσερις στην Καλαμάτα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και από μία σε Πρέβεζα, Λιβαδειά και Κατερίνη.

Από τις ληστείες αυτές αποκόμισαν χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή απροσδιόριστης μέχρι στιγμής αξίας, χρυσές λίρες, συσκευές κινητών τηλεφώνων, πιστωτικές κάρτες κ.α.
Σε βάρος των κατηγορουμένων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για άλλες ληστείες και κλοπές.

Σημειώνεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2013, με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των τριών αυτών γυναικών οι οποίες αναζητούνταν από τις Αστυνομικές Αρχές της Μαγνησίας για τρεις περιπτώσεις ληστειών στον Βόλο. Οπως προέκυψε, μετά τη δημοσιοποίηση, οι τρεις συλληφθείσες, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, προχώρησαν σε παρεμβάσεις στα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μην προσομοιάζουν με τις δημοσιοποιηθείσες φωτογραφίες, ενώ σταμάτησαν τη δράση τους για περίπου έναν μήνα.
Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης στον 21ο Τακτικό Ανακριτή, όπου πήραν προθεσμία να απολογηθούν αύριο.

Κατηγορούνται, σε βαθμό κακουργήματος, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, πλαστογραφία και παραβάσεις του νόμου «Περί ναρκωτικών».

Η Αστυνομία ζητά από τους πολίτες που έχουν πέσει θύματα ληστειών με τη μεθοδολογία αυτή να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα