Κώστας Ορφανός: "Έκανε λάθη η διοίκηση, έχασε τον έλεγχο ο Άγγελος"

Για το μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο «δικέφαλο», έπειτα απ’ τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα, αλλά και για την τραγωδία της Θύρας 7 μίλησε ο βετεράνος άσος και των δύο ομάδων, Κώστας Ορφανός, στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1» και στην εκπομπή «Μπάλα στα Παραπολιτικά», με στους Γιώργο Μανιάτη και Γιάννη Φραγκουλόπουλο.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την τραγωδία της Θύρας 7: «Ήταν μία τεράστια νίκη επί της ΑΕΚ

και εμείς ήμασταν ήδη στα σπίτια μας, όταν μάθαμε τι συνέβη. Ετοιμαζόμασταν, μάλιστα, να βγούμε για να το γιορτάσουμε, διότι δεν είχαμε πολλές ευκαιρίες εκείνη την εποχή. Αυτόματα, απ’ τη μέγιστη χαρά πήγαμε στη μέγιστη λύπη… Καλά κάνουμε και τιμάμε τη μνήμη αυτών των παιδιών, διότι οι μνήμες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση, ώστε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα στο μέλλον».

Για το ντέρμπι της Τουμπας: «Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι, αντάξιο της ιστορίας και των δύο μεγάλων ομάδων. Θεωρώ ότι για να κερδίσεις ένα τέτοιο ματς πρέπει να παίξεις καλό ποδόσφαιρο. Το πάθος και όλα τα υπόλοιπα απαιτούνται για να μπεις να παίξεις. Χωρίς πάθος, δύναμη κι αγωνιστικότητα δεν χρειάζεται να μπεις καθόλου στο γήπεδο. Για να το κερδίσεις το ντέρμπι, όμως, πρέπει να παίξεις καλά…».

Για την κατάσταση του ΠΑΟΚ: «Νομίζω ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ όλο αυτό το διάστημα ψάχνουν να βρουν κίνητρο. Όχι ότι δεν είναι κίνητρο το πρωτάθλημα, αλλά αναζητούν εκείνο της επικράτησης σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Έπειτα απ’ τη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό, στο «Καραϊσκάκης», φαινόταν αγωνιστικά ότι έλειπε απ’ τους παίκτες το κίνητρο. Το είδαμε και απέναντι στον ΟΦΗ, όπου η ομάδα δεν είχε αντιληφθεί την επικινδυνότητα του αγώνα. Τους τελευταίους δύο μήνες έχει γνωρίσει βαριές ήττες ο ΠΑΟΚ, γεγονός που καταρράκωσε το ηθικό των παικτών, οι οποίοι ας μη γελιόμαστε –αναγνωρίζοντας βέβαια τη συμβολή του προπονητή στην εικόνα της ομάδας μέχρι τον αγώνα με τον Ολυμπιακό- εκείνοι έφερναν εις πέρας τους υψηλούς στόχους. Στη συνέχεια είδαμε τη γύμνια που υπήρχε. Περιμέναμε να ενισχυθεί το ρόστερ νωρίς στη μεταγραφική περίοδο, αλλά επειδή δεν έγινε αυτό, δημιουργήθηκαν επιπλέον γκρίνιες. Άρχισε έτσι να φαίνεται προς τα έξω ότι υπήρχε θέμα στο εσωτερικό της ομάδας, στις σχέσεις προπονητή-διοίκησης. Ο προπονητής ήθελε να έχει νωρίς στη διάθεσή του τις μεταγραφές, αλλά η διοίκηση δεν το έκανε. Το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων, δημιουργεί και ανασφάλεια στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι έφεραν την ομάδα ως εδώ και τώρα ακούν συνέχεια για μεταγραφές. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Τζανδάρης και ο Κατσικάς, που βοήθησαν πολύ τον ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο και το τελευταίο δίμηνο βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι η πίεση του πρωταθλητισμού, την οποία δεν άντεξαν κάποιοι παίκτες».

Για τα λάθη που έχουν γίνει: «Τόσο η διοίκηση όσο και ο προπονητής δεν κράτησαν χαμηλά τον πήχη. Έβγαινε, για παράδειγμα, ο προπονητής και έλεγε ότι πηγαίνει ο ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα. Δεν τον κατηγορώ επειδή το έλεγε. Τον κατηγορώ όμως –όπως και τη διοίκηση, αφού ο Ζήσης Βρύζας είχε πει κάποια στιγμή «θα πάρουμε το πρωτάθλημα»- επειδή εγκατέλειψαν τους άλλους δύο στόχους, το Κύπελλο και την πρόκριση στην Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ δεν αποκλείστηκε από καλύτερες ομάδες και αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει συζήτηση ανάμεσα στους φιλάθλους, τώρα ειδικά που βρίσκεται στο -8 απ’ την κορυφή και ουσιαστικά εκτός τροχιάς τίτλου. Προσωπικά δεν θα στοιχημάτιζα ούτε ένα ευρώ ότι θα τον πάρει... Γενικότερα, πάντως, ευθύνη έχουν όλοι. Ακόμα και στο θέμα της ανανέωσης συμβολαίου παικτών όπως ο Τζανδάρης και ο Κατσικάς, η διοίκηση έκανε λάθος που τα άφησε να αιωρούνται. Αυτά τα θέματα τα λύνεις, δεν τα αφήνεις να σέρνονται. Σε αντιδιαστολή, για να καταλάβουμε πόσο μετράει μία διοικητική παρέμβαση την καίρια στιγμή, ο κ. Μαρινάκης αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Μίτσελ, βλέποντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η επιλογή του θα κριθεί απόλυτα στο τέλος της σεζόν, αλλά τουλάχιστον παρενέβη. Είναι συνέχεια κοντά στην ομάδα του, «παρών» σε όλα τα γήπεδα… Ο ΠΑΟΚ διοικητικά δεν αντιμετωπίζει τα θέματα με τη σοβαρότητα που πρέπει και έτσι γεννιούνται συζητήσεις, για το αν στηρίχθηκε ο προπονητής απ’ τη διοίκηση όσο πρέπει κ.ο.κ.».

Για τον Άγγελο Αναστασιάδη: «Τον γνωρίζω καλύτερα από τον οποιονδήποτε, διότι συνεργάστηκα ενάμιση χρόνο μαζί του. Όταν δημιουργηθεί η αίσθηση ότι κάποιοι δεν τον εμπιστεύονται, ο Άγγελος χάνει τον έλεγχο και κάνει λάθος κινήσεις. Για κάποια άσχημα αποτελέσματα ευθύνεται ο ίδιος προσωπικά, διότι έχασε τον έλεγχο, αισθανόμενος ότι κάποιοι δεν τον εμπιστεύονται μέσα στην ομάδα. Αυτό είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητας του Άγγελου, διότι είναι «καθαρός», δεν μπαίνει σε διαδικασία ίντριγκας και όταν νομίζει ότι κάτι άσχημο συμβαίνει –ακόμα κι αν δεν γίνεται στην πραγματικότητα- προκαλείται στον ίδιο μπέρδεμα, όπως συνηθίζει να λέει».

Για τον Ολυμπιακό με Περέιρα: «Φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει στον Ολυμπιακό, υπάρχει καλύτερη κατεύθυνση στη δημιουργία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Απ’ τα αποτελέσματα ήδη δικαιώνεται ο νέος προπονητής και φυσικά ο κ. Μαρινάκης, για την απόφαση που πήρε».

Keywords
Τυχαία Θέματα