Κώστας Δομαζάκης: "Χρειαζόμαστε καινοτομία σε πολιτική - επιχειρήσεις"

Δεν ήταν πολύ μακρινό, αν και φαίνεται αιώνας, το σωτήριον έτος 2008, όταν η εισαγόμενη χρηματοπιστωτική κρίση απεκάλυψε τη γύμνια των παραγωγικών διαδικασιών της ελληνικής οικονομίας. Το σοκ ήταν μεγατόνων. Εγχώριες εταιρείες που είχαν αντέξει παγκόσμιους πολέμους κατέρρευσαν σαν χάρτινα πυργάκια, ενώ ακόμη και στιβαρές πολυεθνικές αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.

Η κρίση πέτυχε την Creta Farms σε πλήρη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα σε μια προσπάθεια να διεισδύσει στην αμερικανική αγορά. «Ασφαλώς και μας επηρέασε, αλλά την περάσαμε

ξυστά. Σήμερα έχουμε σταθεροποιηθεί σε μια ετήσια αύξηση 5%-6%, ενώ τα προϊόντα μας “Εν Ελλάδι” σημειώνουν άνοδο γύρω στο 30%», απαντά στο σχετικό ερώτημα ο Κώστας Δομαζάκης, συνιδρυτής, μαζί με τον αδερφό του, Μάνο, της κρητικής εταιρείας τροφίμων.

Εχουμε δώσει ραντεβού στο εστιατόριο «Cinco» της οδού Σκουφά, το οποίο έγινε δημοφιλές για την ευφάνταστη ισπανική κουζίνα του. Βεβαίως, για την περίσταση το μενού είναι μονοθεματικό. Ενα πλατώ αλλαντικών «Gourmet Εν Ελλάδι» της Creta Farms, ήτοι υψηλής ποιότητας γαλοπούλα βραστή και ψητή, ζαμπόν από χοιρινό μπούτι ψητό, καθώς και πεντανόστιμα χωριάτικα λουκάνικα με πορτοκάλι και πράσο. Συνοδεύσαμε το γεύμα μας με ένα ποτήρι κρασί Rioja της οικογένειας Manzano. «Το κρέας προέρχεται από ολόκληρο μυ, ο οποίος μαρινάρεται και ψήνεται σε ελαιόλαδο, εξ ου και η τρυφερή του υφή», εξηγεί ο συνομιλητής μου, υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία του έχει πάνω από δεκαπέντε προϊόντα με παγκόσμιες πατέντες. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι οι συγκεκριμένες πατέντες οδήγησαν την Creta Farms σε συνεργασίες με ευρωπαϊκές εταιρείες αλλαντικών και στο λανσάρισμα της νέας σειράς «Oliving» στις καλές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. «Επενδύσαμε στην καινοτομία και στην εξαιρετική γεύση που προσδίδει το ελαιόλαδο τόσο στα προϊόντα κρέατος όσο και στα γαλακτοκομικά. Επίσης, παρακολουθώντας τις διατροφικές τάσεις, επιλέξαμε χαμηλά λιπαρά στο κρέας και άπαχο γάλα».

Τον ρωτώ αν βλέπει σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, όπως αγγέλλεται εσχάτως. «Είμαστε ακόμη μέσα στην κρίση, αλλά έχουμε πάρει ανοδική πορεία με αργά βήματα.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, διότι είναι μονόδρομος. Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με τα ατελείωτα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση και αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι το φορολογικό πλαίσιο. Πρέπει επιτέλους να κατασταλάξουμε στις δομές και στους κανόνες ανταγωνισμού. Παραλλήλως, καλό θα ήταν να μειώσουμε τον ρόλο του Δημοσίου στην πραγματική οικονομία και να μαζευτούμε οι κλάδοι σε λιγότερες εταιρείες, με συγχωνεύσεις, ώστε να έχουμε υγιείς παραγωγικές βάσεις και κερδοφορία. Οφείλω να ομολογήσω ότι κι εμείς σαν εταιρεία καθυστερήσαμε πολύ, όπως έχει καθυστερήσει συνολικά η ελληνική οικονομία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ομως ποτέ δεν είναι αργά».

Με 650 εργαζομένους και πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, η Creta Farms είναι από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες που προσλαμβάνουν σε μια περίοδο οξύτατης ανεργίας. Οι λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα για τον συνομιλητή μου δεν είναι πολλές. «Καινοτομία και εξωστρέφεια. Τόσο στην πολιτική όσο και στις επιχειρήσεις. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την άγονη πολιτική ετών, που αναλώνεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην οικονομία. Δεν είναι δυνατόν από τους 360.000 τόνους ελαιόλαδου που παράγουμε, οι 300.000 να είναι παρθένο πρώτης ποιότητας και να μην μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, όταν αντιστοίχως η Ισπανία παράγει συνολικά 1.000.000 τόνους, με επίσης 200.000 τόνους παρθένο ελαιόλαδο, και κυριαρχεί στις αγορές. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και στον τομέα του τουρισμού. Είναι υποχρέωσή μας να βρούμε τρόπο να πουλήσουμε ακριβά το προϊόν μας, ενισχύοντας το κομμάτι του υψηλού τουρισμού, σε συνδυασμό με τη νόστιμη, υγιεινή διατροφή».

Την ώρα που πίνουμε τον καφέ μας, ο Κώστας Δομαζάκης με ενημερώνει ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η Creta Farms θα έχει προχωρήσει στο λανσάρισμα και νέων καινοτόμων προϊόντων. «Η φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε νέο στίγμα στη διατροφή και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την καινοτομία», καταλήγει.

«Cinco», Σκουφά 52, Κολωνάκι, τηλ. 210-3643603

Keywords
Τυχαία Θέματα