Κόντρες Σαμαρά-Βενιζέλου με φόντο την Τρόικα

Του Δημήτρη Κοτταρίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Μια σιωπηρή κόντρα κορυφής, που εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της συγκυβέρνησης, φέρνουν σήμερα στο φως τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», με φόντο το επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκησαν οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Γκίκας Χαρδούβελης και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Πρόκειται για μια συνεχή διελκυστίνδα μεταξύ

του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου για τους χειρισμούς στο οικονομικό πεδίο, η οποία έχει βεβαίως τις ρίζες της στους υπολογισμούς των δύο κυβερνητικών εταίρων, εν μέσω του προεκλογικού κλίματος που επικρατεί στην πολιτική ατμόσφαιρα από τις τριπλές εκλογές του Μαΐου και εντεύθεν.

Βασικό σημείο τριβής είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την προώθηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα, καθώς και η στόχευση των όποιων φοροελαφρύνσεων εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή, είναι ξεκάθαρο ότι από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρείται η οικειοποίηση του μέρους που όπως πιστεύουν τους αναλογεί από τα τυχόν θετικά νέα που θα υπάρξουν στο μέτωπο των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και στην πραγματική οικονομία.

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι εμφανείς επιφυλάξεις όχι μόνο του στελεχικού δυναμικού, αλλά ακόμη και του Μεγάρου Μαξίμου έναντι του υπουργού Οικονομικών, με τον οποίο -σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τον Γιάννη Στουρνάρα- βρίσκει κοινό δίαυλο επικοινωνίας ο κ. Βενιζέλος. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι Λαζαρίδης και Παπασταύρου έχουν ενεργοποιηθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό μετά τον ανασχηματισμό», σημειώνουν οι γνωρίζοντες τα κυβερνητικά μυστικά, αναφερόμενοι στη συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή των δύο στελεχών της πρωθυπουργικής αυλής στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Αν και σ’ αυτή τη φάση, και ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση στη Βουλή, οι τόνοι έχουν χαμηλώσει, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού οι πιέσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της συγκυβέρνησης (και δη του ΠΑΣΟΚ, όπου αρκετοί βουλευτές ζητούν ξεκάθαρη διαφοροποίηση από τις δυσάρεστες αποφάσεις που θα ληφθούν) και η κρισιμότητα της παρούσας πολιτικής συγκυρίας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απροσδιόριστες εξελίξεις.
Ενδεικτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ήταν οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο της κομματικής ηγεσίας όσο και «πράσινων» στελεχών αναφορικά με την ομιλία του κ. Σαμαρά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Χαλκιδική για τα γενέθλια της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η περίπτωση της εξόδου του κ. Λαζαρίδη από τη σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών στάθηκε αιτία για ένα νέο μπαράζ συγκρουόμενων μεταξύ τους διαρροών. Αντί της συνήθους σε αυτές τις περιπτώσεις προσπάθειας συγκάλυψης των γεγονότων.
Ως γνωστόν, με βάση την άποψη που επικράτησε αρχικά και αποδόθηκε σε «πράσινους» κύκλους, ο κ. Χαρδούβελης ήταν αυτός που ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για την παρουσία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ζητά στη συνέχεια την απομάκρυνση του κ. Λαζαρίδη. Ωστόσο, από το «γαλάζιο» στρατόπεδο παρουσίασαν στη συνέχεια μια διαφορετική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που διαμαρτυρήθηκε στον «τσάρο» για τη συμμετοχή του διαχρονικού «alter ego» του κ. Σαμαρά στη σύσκεψη, επικαλούμενος την άτυπη συμφωνία για μη παρουσία κομματικών στελεχών. «Μα, ο Λαζαρίδης είναι συνεργάτης του πρωθυπουργού», φέρεται να ανταπάντησε ο κ. Χαρδούβελης.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Οπως και να ’χει, η σχέση του «τσάρου» με τον κ. Λαζαρίδη (και δευτερευόντως με τον κ. Παπασταύρου), που, όπως έχουν γράψει επανειλημμένως τα «Π», λειτουργεί πλέον ως άτυπος υπουργός Οικονομικών, συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα ενδοκυβερνητικά παρασκήνια, που είναι δεδομένο πως θα συνεχίσει να μας απασχολεί το επόμενο διάστημα.
Ο υπουργός Οικονομικών «γνώρισε» ουσιαστικά τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κατά τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Χαρδούβελη να μην ενθουσιάστηκε με τις παρεμβάσεις του κ. Λαζαρίδη, με τον οποίο υπάρχει αρνητική χημεία, και γι’ αυτό αντέδρασε μάλλον άκομψα όταν τον είδε μπροστά του στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών, κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Επί της ουσίας, ο κ. Λαζαρίδης μαζί με τον κ. Παπασταύρου είναι τα μάτια και τα αυτιά του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις. Οπότε (σύμφωνα πάντα με το σενάριο που επικράτησε εξ αρχής) ο κ. Χαρδούβελης δεν μπορεί να μην ήξερε ότι, τηλεφωνώντας στον κ. Βενιζέλο για να τον ενημερώσει πως την ώρα που ο ίδιος έδειξε την πόρτα στον Χρήστο Πρωτόπαππα, η Ν.Δ. είχε στείλει εκπρόσωπο, θα προκαλούσε τριβές και εντάσεις. Οπως και γνώριζε ότι η δήλωσή του μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, πως, μέσες-άκρες, «εγώ θα μιλάω για τα θέματα των διαπραγματεύσεων και κανείς άλλος», θα δημιουργούσε θέμα.

Παράσιτα στη γραμμή Μαξίμου - οδού Νίκης

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης είναι βαθιά ενοχλημένος από το γεγονός ότι βλέπει στον Τύπο πριν καν τεθούν στην τρόικα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη χάραξη κοινωνικής πολιτικής. Και θεωρεί πως αυτά βγαίνουν από συγκεκριμένους συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οπως ενοχλημένο είναι και το Μέγαρο Μαξίμου από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε σπεύσει να «δείξει» τον προκάτοχό του, Γιάννη Στουρνάρα, για το χάος με τον ΕΝΦΙΑ. Εκεί όπου καταγράφηκε ουσιαστική διαφορά αντίληψης πάντως ήταν στο Παρίσι, όταν άλλα έλεγε ο κ. Χαρδούβελης και άλλα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, με τον υπουργό Οικονομικών να μην μπαίνει δυναμικά, σύμφωνα με τη λογική του Μαξίμου, σε διαπραγμάτευση για χαλάρωση των μέτρων. Το κλίμα μεταξύ του κ. Χαρδούβελη και συνεργατών του κ. Σαμαρά επιβαρύνει και το γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν την εικόνα πως ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης έχει εισηγηθεί στον κ. Σαμαρά σε περίπτωση που τα πράγματα με την τρόικα δεν πάνε καλά να προχωρήσει σε ρήξη και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Θεωρούν μάλιστα πως ο κ. Λαζαρίδης επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στο Μαξίμου για τον κ. Χαρδούβελη.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, όχι μόνο διαψεύδουν κάτι τέτοιο, αλλά επισημαίνουν πως ο κ. Λαζαρίδης είναι αυτός που έχει πει στον πρωθυπουργό πως η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει μια σταθερή και σοβαρή στάση απέναντι στην τρόικα και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, προχωρώντας όμως και στη χάραξη μιας κοινωνικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα