«Κατρούγκαλος και συνεργάτες» στο υπουργείο

Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα Παραπολιτικά

Νέες διαστάσεις στην υπόθεση Κατρούγκαλου, που κλυδωνίζει την κυβέρνηση από την προηγούμενη εβδομάδα, δίνουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», φέρνοντας στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές και οι χειρισμοί του οποίου κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τις παραδόσεις και τις ιδεολογικοπολιτικές θεωρίες της Αριστεράς. Ο κ. Κατρούγκαλος όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί μετά τις καταιγιστικές

αποκαλύψεις, αλλά αντίθετα απέκρυψε ότι στο υπουργείο προσέλαβε ως συμβούλους δικηγόρους - συνεργάτες της εταιρείας, που έπαιρνε εργολαβικά από απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, ο αναπληρωτής υπουργός (και βασικός αρμόδιος για το θέμα των περιβόητων επαναπροσλήψεων) επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και απέναντι στους υφιστάμενούς του δικηγόρους που απασχολούνταν στο ίδιο του το γραφείο. Ειδικά, μάλιστα, στους νεαρής ηλικίας συναδέλφους του και ταυτόχρονα εκπροσώπους του αδύναμου φύλου, που μοιραία έχουν άγχος για την επαγγελματική αποκατάστασή τους σε έναν σκληρό και ανδροκρατούμενο χώρο, όπως αυτός της Δικαιοσύνης.

ΤΟ ΦΕΚ

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η σημερινή αποκάλυψη των «Π» ότι δύο συνεργάτιδες της δικηγορικής εταιρείας που είχε αναλάβει την υπόθεση με τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους (από τους οποίους έπαιρνε αμοιβή 12%) τοποθετήθηκαν ως ειδικές σύμβουλοι στο γραφείο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης! Ο λόγος για τις Ανδριανή Ζωμένου και Αγγελική Μηλιάκου, οι οποίες, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ της 19ης Μαρτίου που δημοσιεύουν τα «Π», προσελήφθησαν από τις 27/01/2015 (την πρώτη ημέρα, δηλαδή, της ανάληψης των καθηκόντων του κ. Κατρούγκαλου) και έπιασαν στασίδι στο πλευρό του αναπληρωτή υπουργού. Για του λόγου το αληθές, όποιος ρίξει μια προσεκτική ματιά στην ιστοσελίδα της φίρμας «Παπακωνσταντίνου και Συνεργάτες» (σ.σ. όπως διαμορφώθηκε η επωνυμία μετά τον διαχωρισμό της εταιρείας) θα διαπιστώσει πως τα ονόματα των δύο κυριών φιγουράρουν μεταξύ των δικηγόρων που δουλεύουν στο συγκεκριμένο γραφείο, μαζί με τα βιογραφικά τους. Μεταξύ άλλων, αναγράφεται πως η κ. Ζωμένου «ξεκίνησε την άσκησή της τον Αύγουστο, με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο, και έχει ενταχθεί στους συνεργάτες της δικηγορικής εταιρείας “Απ. Παπακωνσταντίνου - Ελ. Κουτσίμπου - Γ. Κατρούγκαλος και Συνεργάτες”, ενώ η κ. Μηλιάκου «ξεκίνησε την άσκησή της τον Νοέμβριο του 2010, με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο, και από τον Αύγουστο του ίδιου έτους έχει ενταχθεί στους συνεργάτες της δικηγορικής εταιρείας “Απ. Παπακωνσταντίνου - Ελ. Κουτσίμπου - Γ. Κατρούγκαλος και Συνεργάτες”».
Στην προκειμένη περίπτωση, βεβαίως, τίθεται ξεκάθαρα εκ νέου θέμα ηθικής τάξεως για τους χειρισμούς του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ξανά αντιμέτωπος με το περιβόητο ερώτημα αν ό,τι έχει νομική υπόσταση είναι και ηθικό. Σαν να μην έφθανε αυτό, και δείχνοντας προφανώς την εκτίμησή του στις ικανότητες των δύο συμβούλων του, ο αναπληρωτής υπουργός τούς δίνει τη δυνατότητα (όπως σημειώνεται στο εν λόγω ΦΕΚ) να εξαιρεθούν της αναστολής του δικηγορικού λειτουργήματος, ως είθισται στις περιπτώσεις άλλων συναδέλφων τους με αντίστοιχα κρατικά αξιώματα.
Η απόφαση αυτή του κ. Κατρούγκαλου καταδεικνύει πως η έννοια της «έξωθεν καλής μαρτυρίας» είναι εκτός της πολιτικής σκέψης και λογικής του, καθώς ανεξαρτήτως της εμπιστοσύνης που μπορεί να έχει στις νεόκοπες (η Α. Ζωμένου γεννήθηκε, βάσει του βιογραφικού της, το 1988 και η Α. Μηλιάκου το 1986) συνεργάτιδές του, σίγουρα θα μπορούσε να βρει αντάξιους δικηγόρους στην Αθήνα, προκειμένου να κρατήσει αν μη τι άλλο τα προσχήματα. Την ίδια στιγμή, η πρόσληψή τους στο γραφείο του εργοδότη τους λειτουργεί επιβαρυντικά για τον ίδιο, με φόντο τις τελευταίες αποκαλύψεις για την υπόθεση των υπαλλήλων του Δημοσίου που απευθύνθηκαν στο γραφείο Κατρούγκαλου για να δικαιωθούν και να κερδίσουν την επαναπρόσληψή τους. Βλέπετε, μετά τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό, είναι τουλάχιστον οξύμωρο έως και πρωτοφανές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης δύο υφιστάμενές του, που χωρίς αμφιβολία έχουν ανάλογο ενδιαφέρον (ως στελέχη της ίδιας δικηγορικής εταιρείας) για τη δικαίωση των απολυμένων του Δημοσίου και όχι για την προστασία των συμφερόντων του υπουργείου.

Ευαίσθητοι
ως... αριστεροί

Η περίπτωση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε και η τελευταία. Προβεβλημένα στελέχη από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, και δη καθηγητές πανεπιστημίου, έχουν αναλάβει «εργολαβικά» την υπεράσπιση απολυμένων από το Δημόσιο. Ειδικότερα, όπως είχε αποκαλύψει το «Secret» στις 31 Αυγούστου 2013, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά Αντώνης Ρουπακιώτης προετοιμαζόταν πυρετωδώς να αναλάβει τη νομική υπεράσπιση περίπου 100 απολυμένων από την ΕΡΤ. Εξαίρεση στον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ο γνωστός «εργατολόγος» Αλέξης Μητρόπουλος. Ο σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής είχε αναλάβει την υπεράσπιση 27 απολυμένων από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους εξ αιτίας των παρατυπιών στις μετατροπές των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με βάση το Π.Δ. 164/2004. Σύμφωνα με το πόρισμα-καταπέλτης του επιθεωρητή του ΑΣΕΠ οι 27 υπάλληλοι «κατασκεύασαν» τη νομιμότητα των μετατροπών των συμβάσεών τους και παραπλάνησαν τα αρμόδια τμήματα του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν οικονομική ζημία που ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ. H πράξη της ανάκλησης των παράνομων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που αποτέλεσαν τη βάση παραπλάνησης του ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αλλά αντίθετα ο δήμος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της αρμόδιας Αρχής, που του εξηγούσε την υποχρέωσή του. Ετσι, συνέχισε να απασχολεί τους εν λόγω υπαλλήλους, ενώ γνώριζε ότι ήδη είχε κινηθεί και η δικαστική διερεύνηση του θέματος. Σημειώνεται ότι η τότε δημοτική Αρχή και ορισμένοι από τους υπαλλήλους είχαν συμβουλευθεί το 2005-2006 τον Αλέξη Μητρόπουλο, για να έχουν μια νομική εκτίμηση σχετικά με το αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης. Ο κ. Μητρόπουλος, με το «καπέλο» του εργατολόγου, τους είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Π.Δ. 164/2004». Παρ’ όλα αυτά, προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ο σημερινός πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής ήταν μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο οι δύο βασικοί υπέρμαχοι του τερματισμού των ελέγχων αναφορικά με τις μονιμοποιήσεις.


Ηθικό και πολιτικό ζήτημα
για την υπόθεση της Λάρισας

Η πολύκροτη υπόθεση των απολυμένων του Δημοσίου που είχε αναλάβει το γραφείο Κατρούγκαλου, με την προοπτική λήψης προμήθειας της τάξης του 12%, δεν είναι η μοναδική στην οποία εμπλέκεται ο αναπληρωτής υπουργός. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Λάρισας και γειτονικών της θεσσαλικής πόλης δήμων, που βρέθηκαν στην δίνη του κυκλώνα για την απόφασή τους να βάλουν εμπόδια σε έλεγχο για τη νομιμότητα των μονιμοποιήσεων που έγιναν από τις εν λόγω δημοτικές Αρχές. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Με το Π.Δ. 164/2004 (ή Διάταγμα Παυλόπουλου) μονιμοποιήθηκαν συνολικά 35.200 συμβασιούχοι από τους 75.000 που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση. Η πλειονότητα των συμβασιούχων πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση. Αρκετοί, όμως, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία αυτή με δόλιο τρόπο, για να διοριστούν μόνιμα στο Δημόσιο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 42 του νόμου 4250/2014, που εισηγήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε τον επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου. Αντικείμενο του επανελέγχου ήταν η εξέταση της συνδρομής των προϋποθέσεων που προβλέπονταν από τις διατάξεις βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε η μετατροπή. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις, καθώς τόσο στο υπουργείο Πολιτισμού όσο και σε δήμους της χώρας εντοπίστηκαν υπάλληλοι οι συμβάσεις των οποίων μετετράπησαν κακώς από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο, ο έλεγχος στην περίπτωση του Δήμου Λάρισας και άλλων τεσσάρων όμορων δήμων στάθηκε αδύνατος εξαιτίας της απροθυμίας των υπευθύνων να παραδώσουν τα στοιχεία. Ως εκ τούτου κινήθηκαν οι αντίστοιχες νομικές διαδικασίες, με το γραφείο του -ευρωβουλευτή τότε- κ. Κατρούγκαλου να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Συγκεκριμένα, από την Απόφαση 682 της 20ής Νοεμβρίου του 2014 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων προκύπτει ότι ο κ. Κατρούγκαλος ανέλαβε πληρεξούσιος δικηγόρος και των πέντε δήμων που αρνήθηκαν να χορηγήσουν στοιχεία στους επιθεωρητές. Η αναφορά είναι προσωπική και δεν χωρά καμία παρερμηνεία, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η συγκεκριμένη υπόθεση ουσιαστικά (…) συνδέεται άρρηκτα με τις όμοιες υποθέσεις ακόμη τεσσάρων δήμων και συναρτάται με την πειθαρχική και ποινική δίωξη του δημάρχου, κ. Απόστολου Καλογιάννη. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα νομικά ζητήματα είναι κοινά για όλους τους δήμους, υπάρχει ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των πέντε δημάρχων και κοινής γραμμής (…), που μόνο ένας κοινός δικηγόρος όλων θα μπορούσε να εξασφαλίσει. Τέτοιος δε υπάρχει ήδη και είναι συνταγματολόγος, καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, ο κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος και οι συνεργάτες του, στους οποίους έχουν ήδη αναθέσει οι υπόλοιποι τέσσερις δήμοι τις αντίστοιχες υποθέσεις».
Ο κ. Κατρούγκαλος, δηλαδή, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π», έχει αναλάβει την υπεράσπιση όλων των κατηγορούμενων δημάρχων, και μάλιστα, παρά τις κατηγορηματικά αντίθετες δηλώσεις του, ότι πλέον η δικηγορική εταιρεία του δεν υπάρχει, από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πληρώνεται και για τις πολύτιμες υπηρεσίες του εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, ενώ πλέον εκπροσωπεί και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Οπως προκύπτει από την υπ’ αριθμ. 59 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, το οποίο συνεδρίασε στις 5 Μαρτίου του 2015 (ΑΔΑ: ΩΧ1ΘΩΛΞ - ΑΨΜ), δηλαδή πολύ μετά τη διάλυση της δικηγορικής εταιρείας του κ. υπουργού (σύμφωνα με τη δική του δήλωση), εγκρίνεται αμοιβή για τις υπηρεσίες του, την οποία πρότεινε η ίδια εταιρεία του ως αμοιβή επί προσφυγής και αίτησης ακυρώσεως για το ότι εκπροσώπησε τον δήμο.
Μετά από όλα αυτά, τα ερωτήματα για το ηθικό και πολιτικό ζήτημα που προκύπτει εξαιτίας της πρότασης Κατρούγκαλου για κατάργηση του άρθρου 42 του Ν. 4250/2014 περί «Επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων από το ΑΣΕΠ» καθίστανται ακόμη πιο αμείλικτα.


Και στην ΕΡΤ με τον Αποστολίδη

Ενώ η υπόθεση Κατρούγκαλου φαίνεται να καταφέρνει ένα πρώτο, σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να εκπροσωπεί, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση Σημίτη, Λουκά Αποστολίδη (φωτ.), και πλήθος απολυμένων δημοσιογράφων και υπαλλήλων της ΕΡΤ. Ετσι μάλλον μπορεί να εξηγηθεί και η δήλωσή του μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ότι «θα αποκατασταθούν οι απολυθέντες της ΕΡΤ, χωρίς κανέναν ρεβανσισμό για όσους δουλεύουν στη ΝΕΡΙΤ», η οποία προκαταλάμβανε πολιτικά και νομοθετικά την κυβέρνηση για ένα θέμα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του!

Διαβάστε ακόμα:

Το δρόμο της παραίτησης "δείχνει" στον Κατρούγκαλο ο Κουμουτσάκος

Έντονες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη των "Παραπολιτικών" για την υπόθεση Κατρούγκαλου

Λυμπεράκη: Οδυνηρό θέμα η περίπτωση Κατρούγκαλου

Καραγκούνης: "Μέγα πολιτικό και ηθικό θέμα οι ενέργειες Κατρούγκαλου"

Διόρισε στο υπουργείο τους δικηγόρους του γραφείου του

Πλακιωτάκης: "Μείζον ηθικό θέμα η ενέργεια Κατρούγκαλου"

Άδωνις για την αποκάλυψη των Παραπολιτικών: "Δεν μπορεί να κρύβεται ο Κατρούγκαλος"

Κατρούγκαλος: Διόρισε και τους δικηγόρους του στο υπουργείο!

Keywords
υπουργειο, εν λόγω, παραπολιτικα, φως, φεκ, συγκεκριμένο, αθηνα, secret, σαμαρας, ΕΡΤ, βουλη, ΑΣΕΠ, συμβασιουχοι, αποδειξεις, εταιρεία, αδα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, το θεμα, αιτηση, θεμα, ονοματα, πλαισιο, σημερινη, υπουργειο πολιτισμου, φεκ, φως, αγχος, αοριστου χρονου, αποκαλυψη, βιογραφικα, βρισκεται, γεγονος, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δινη, εγγραφα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, ενεργεια, εν λόγω, εννοια, εργα, εταιρεία, εφημεριδα, ζημια, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υποθεση, θεωριες, ηθικο, εικονα, κυβερνηση, ματια, μητσοτακης, νομικη, οξυμωρο, ορκωμοσια, ουσιαστικα, παπακωνσταντινου, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, φοντο, ανηκει, εφαρμογη, χωρα, κομματι, μητροπουλος, πληροφοριες, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα