Καμμένος: "Υπάρχουν και Τζιχαντιστές ανάμεσα στους πρόσφυγες"

Αποστολή Βρυξέλλες: Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Τα θέματα της επαναξιολογήσεως της επιχειρήσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως "Althea" υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στα Βαλκανία, αλλά και το ζήτημα της επιστροφής στις πατρίδες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μαχητών - τζιχαντιστών και των 3.500.000 εκατομμυρίων προσφύγων που περιμένουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, έθεσε κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο των υπουργών Αμύνης της ΕΕ, ο Έλληνας ΥΕΘΑ

κ.Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος κατά την παρέμβασή του αυτή στη σύνοδο, στην οποία παρευρίσκετο και ο Γεν.γραμματέας του ΝΑΤΟ κ.Γιενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε επίσης ότι μπορεί μεν η ΕΕ να έχει αποκτήσει ήδη αρκετή εμπειρία λόγω της πολυμορφίας των αποστολών και επιχειρήσεων στην οποίες έχει ως τώρα συμμετάσχει, πάντα όμως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεως.

Αναφορικώς με το θέμα της ναυτικής επιχειρήσεως της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής για την πάταξη της πειρατείας και της προστασίας των θαλασσίων οδών επικοινωνιών, ο κ. Καμμένος τη χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΕ, αλλά ο κίνδυνος αυτός αν και βρίσκεται σε ύφεση τώρα, δεν έχει τελείως εξαλειφθεί, αφού οι πραγματικοί λόγοι εεμφανίσεως της πειρατείας δεν έχουν εκλείψει. "Πρέπει να διατηρήσουμε τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας της Ευρώπης ανοικτές", τόνισε χαρακτηριστικώς ο Έλλην υπουργός.

Ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, και απευθυνόμενος προς αυτόν , τόνισε ότι "οι δύο Οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο τον περιορισμό του εξτρεμισμού, του φονταμενταλισμού, του αλυτρωτισμού και των εθνικιστικών ιδεών που αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια".

Τέλος, επισήμανε ότι κατά την άποψή του ο προσεχής μεγάλος κίνδυνος ("επόμενο εφιάλτη" τον χαρακτήρισε) της Ευρώπης θα είναι οι τζιχαντιστές. "Η τρομοκρατία των τζιχαντιστών που ήδη γεννιέται μέσα στους κόλπους της ευρωπαίκής οικογένειας και απαιτεί άμεσες λύσεις. Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου περιμένουν 3.500.000 πρόσφυγες και κανείς δεν ξέρει πόσοοι εξ αυτών είναι τζιχαντιστές. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων από την Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη και ειδικά των νοτίων χωρών της ΕΕ και η πιθανή εκμετάλλευση των πραγματικών ή φανταστικών μειονοτήτων από τρίτους αποτελούν τις πιθανότερες μελλοντικές απειλές", τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα