Καλλιτέχνις χωρίς όρια, η Μαρίκα Αράπογλου

Της Στέλλας Νοβάκη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πέτρα, ξύλο, νερό, φως, χρώμα. Ολα στα χέρια της γίνονται Τέχνη. Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, η φύση. Αν και μεγάλωσε μέσα σε ένα περιβάλλον αμιγώς ορθολογιστικό, η φαντασία και το ταλέντο της μπόρεσαν να δραπετεύσουν και να κυνηγήσουν το καλλιτεχνικό της ένστικτο. Και τα κατάφερε.
Ο λόγος για τη Μαρίκα Αράπογλου, η οποία, αν και από την ημέρα που γεννήθηκε προοριζόταν για κάτι διαφορετικό,

επέλεξε την ελευθερία. Η κόρη του πρώην διοικητή της ΕΤΕ Τάκη Αράπογλου δημιουργεί και μεγαλουργεί μέσα από τα καλλιτεχνήματά της. Εκφράζει την τέχνη της με τον δικό της τρόπο και με κάθε μέσο.

Εμπνέεται από τα λίγα, τα μικρά, αυτά που στη ματιά ενός μέσου ανθρώπου φαντάζουν ασήμαντα. Εκεί που όλοι βλέπουν το απλό εκείνη βλέπει το σύνθετο, το πολύπλοκο και το μοναδικό. Είναι από εκείνους τους τυχερούς ανθρώπους που από πολύ νωρίς κατάλαβαν ότι η σοφία της ζωής κρύβεται στα απλά πράγματα.
Η ιστορία του τόπου όπου μεγάλωσε είναι ο θησαυρός και το μεγάλο της «όπλο» στην Τέχνη. Αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει και δίνει μοναδική αξία στα κοσμήματά της και σε κάθε άλλη δημιουργία της. Το μεγαλείο της ελληνικής φύσης, αλλά και η εσωτερική της ανάγκη να εκφραστεί μέσα από περίτεχνα κοσμήματα, ασύμμετρες δημιουργίες και καλοδουλεμένες κατασκευές την οδήγησαν στο μονοπάτι της Τέχνης και τα τελευταία χρόνια φτιάχνει και προωθεί τα δικά της, ξεχωριστά κοσμήματα, που φέρουν την υπογραφή, αλλά και το αποτύπωμά της.

ΜΕΡΑΚΙ. Η Μαρίκα Αράπογλου σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ιταλία. Απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Ρόδο, ενώ το σχέδιο και η Αρχιτεκτονική έγιναν το μονοπάτι για να ανακαλύψει τον καλλιτεχνικό της εαυτό. Εχοντας το δικό της site, το marikaarapoglou.com, ανοίγει τα φτερά της και απευθύνεται πια στην παγκόσμια αγορά μέσα από τις δημιουργίες, τα κοσμήματα και τα καλλιτεχνήματά της, τα οποία έχουν όλα όψη, ύφος, αλλά και ονόματα εμπνευσμένα από την Ελλάδα.

Στα αρχιτεκτονικά της σχέδια η μοντέρνα ματιά είναι το κύριο χαρακτηριστικό, όπως και στον σχεδιασμό επίπλων, ενώ μέσα από γωνίες και πολυεπίπεδα σχήματα προσαρμόζει τη δική της αρμονία σε κάθε χώρο.

Με το ίδιο μεράκι και το ίδιο ταλέντο η Μαρίκα αφήνει τα χαρτιά και τους χάρακες και καταπιάνεται με μπρασελέ, χάντρες και πολύτιμες πέτρες, δημιουργώντας κοσμήματα και κολιέ που κλείνουν μέσα τους πολλά στοιχεία της Ελλάδας. Στους πίνακες και στις καλλιτεχνικές της κατασκευές η κόρη του Τάκη Αράπογλου ανοίγει το δικό της παράθυρο και δραπετεύει στην Τέχνη, καθώς με τις πινελιές της, επίπεδες ή τρισδιάστατες, φτιάχνει τους δικούς της κόσμους.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Η κόρη του Τάκη Αράπογλου δεν ακολούθησε τη διαδρομή του πατέρα της μέσα από αριθμούς, λογιστικά και τραπεζικά συστήματα, κλείνοντας τα καλύτερα deals. Αφησε την καλλιτεχνική και ρομαντική της φύση να ξεχωρίσει και κατάφερε να καθιερωθεί σε έναν χώρο δύσκολο και στην εποχή μας ίσως όχι και τόσο κερδοφόρο.

Αλλωστε, στην οικογένειά της δεν είναι η μοναδική με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η Εβίτα Αράπογλου, σύζυγος του πρώην τραπεζίτη, είχε φέρει από νωρίς στην οικογένεια το μικρόβιο της καλλιτεχνίας. Γνωστή ιστορικός Τέχνης και πολυγραφότατη συγγραφέας, ενέπνευσε την ψυχή και «ενεργοποίησε» το ταλέντο της Μαρίκας Αράπογλου.

Ο κύκλος της δράσης και της Τέχνης όμως δεν σταματάει εδώ για την οικογένεια Αράπογλου. Και η τέταρτη κόρη του πρώην διοικητή της ΕΤΕ, η Ελένη, ασχολείται με το θέατρο και τη μουσική, ενώ ήδη οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες έχουν εκφραστεί στη μουσική σκηνή, αφού το τραγούδι φαίνεται ότι είναι η μεγάλη της αδυναμία. Στο βιογραφικό της μάλιστα έχει συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες.


Περήφανος πατέρας, δυνατό στήριγμα


Ο Τάκης Αράπογλου μπορεί να έχει συνδέσει το όνομά του με τον τραπεζικό κόσμο, όμως έχει αδυναμία στην Τέχνη. Τόσο από τα σημαντικά πόστα από τα οποία έχει υπηρετήσει στον τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα, όσο και λόγω της οικογένειάς του, αφού οι γυναίκες της ζωής του, η σύζυγος και οι κόρες του, έχουν άμεση σχέση με την Τέχνη, έχει εκφράσει πολλές φορές τον θαυμασμό του στην καλλιτεχνία. Συχνά διοργάνωνε, αλλά και έδινε το «παρών» σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, γι’ αυτό όχι μόνο δηλώνει περήφανος για τις επιλογές των θυγατέρων του, αλλά παράλληλα στηρίζει την κάθε προσπάθειά τους.

Ο Τάκης Αράπογλου έχει περάσει από σημαντικές θέσεις του τραπεζικού χώρου στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με μεγάλη καριέρα στο Citigroup. Ξεκίνησε από τη Φυσικομαθηματική Σχολή της Αθήνας και στη συνέχεια σπούδασε ναυπηγική και management στο Λονδίνο. Η καριέρα του κορυφώθηκε στην Εθνική Τράπεζα, όπου κατείχε τη θέση του επικεφαλής από το 2004 έως το 2009, χαράσσοντας τη στρατηγική διεύρυνσής της στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ είναι αντιπρόεδρος της Eurobank.

Εργάστηκε με βάση το Λονδίνο σε αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες από το 1978 έως το 1991, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έως το 2000 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, γενικός διευθυντής για την Ελλάδα της τράπεζας American Express και γενικός διευθυντής για την Ελλάδα της Citibank/Citigroup.

Keywords
Αναζητήσεις
αραπογλου γυμνη, τακης αραπογλου οικογενειακη κατασταση
Τυχαία Θέματα