Σχολή σχεδιαστών ετοιμάζει η κόρη του Γιώργου Προβόπουλου

Της Σάσας Σταμάτη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η «Theia» ετοιμάζει το επόμενο fashion project που θα συζητηθεί. Ο λόγος για την κόρη του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, Θεοδώρα, η οποία κατάφερε να κάνει ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, θα ιδρύσει σχολή σχεδιαστών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών» και με συνεργάτες της Θεοδώρας Προβοπούλου, από τον Σεπτέμβριο όσοι ονειρεύονται

να κάνουν καριέρα στον χώρο της μόδας και να αποκτήσουν πτυχίο θα μπορούν να παίρνουν όλα τα απαιτούμενα εφόδια στο Theia Lab, το εργαστήρι που θα φέρει την υπογραφή της ταλαντούχας σχεδιάστριας.

Το fashion design school έχει σχεδιαστεί από την έμπειρη ομάδα της Theia, προκειμένου να παρέχει ένα εντατικό πρόγραμμα σπουδών μόδας, βασισμένο στα πρότυπα των πιο έγκυρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα στο ακαδημαϊκό πρότυπο του Βελγίου. Μέσα από την ολοκλήρωση projects, οι συμμετέχοντες θα αναπτύσσουν δεξιότητες και θα οδηγούνται στην παρουσίαση της τελικής collection.
Φυσικά, η Θεοδώρα έχει φροντίσει ώστε να είναι όλα άψογα μέχρι οι υποψήφιοι μαθητές να φτάσουν στην απόκτηση του πτυχίου τους, καθώς θα υπάρχουν επιλεγμένοι διδάσκοντες, με επαγγελματική και εκπαιδευτική εμπειρία, σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, προσωπική εμπλοκή των διδασκόντων στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα, άψογες υποδομές, αλλά και ένα ευχάριστο περιβάλλον, που θα προωθεί τη δημιουργικότητα.

Η σχεδιάστρια «Theia» δημιούργησε το 2011 έναν παραμυθένιο χώρο σε ένα υπέροχο νεοκλασικό, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό κέντρο μόδας, όπου συμβαίνουν creative και «ανήσυχα» πράγματα… Στο Theia Lab διοργανώνονται σεμινάρια μόδας, όμως αυτή τη φορά η Θεοδώρα ήθελε να πάει τα πράγματα ένα βήμα πιο μπροστά, δημιουργώντας κάτι πιο ουσιαστικό, ώστε οι μαθητές της να έχουν την ευκαιρία να γίνουν καταξιωμένοι επαγγελματίες στο fashion design. Φυσικά, στο πλευρό της είναι ο πατέρας της, ο οποίος μάλιστα έχει δώσει το «παρών» σε πολλές επιδείξεις μόδας του Theia Lab. Ωστόσο, η ίδια η Θεοδώρα, άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν έχει εκμεταλλευθεί ποτέ το βαρύ όνομα που κουβαλάει και κάνει τα πάντα με τις δικές της δυνάμεις.

Το 2008 δημιουργήθηκε το πρώτο τμήμα ραπτικής της «Theia». Ο χώρος όμως δεν βόλευε για να στεγάσει τη δημιουργική διάθεση πολλών ανθρώπων και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η σχεδιάστρια μετακόμισε το 2011 σε μεγαλύτερο.
«Ο σκοπός είναι να δούμε και να ακούσουμε, να αγγίξουμε και να βυθιστούμε στον απέραντο κόσμο της δημιουργίας. Και δημιουργία δεν είναι μόνο “πιάνω και φτιάχνω”. Δημιουργία είναι και να φωτογραφίσω αυτό που έφτιαξα. Δημιουργία είναι να κρατήσω προσωπικές σημειώσεις από μια έκθεση που με ενέπνευσε. Δημιουργία είναι να κλέψω μια ματιά από αυτό που κάνει ο διπλανός μου. Δημιουργία είναι να συζητήσω με έναν φίλο. Γι’ αυτό και στο Theia Lab θα ακούσετε να γίνονται εκδηλώσεις και σεμινάρια διαφόρων ειδών, τα οποία αποπειρώνται να φέρουν κοντά όλα τα στάδια που κρύβονται πίσω από μια ολοκληρωμένη δημιουργική διαδικασία», γράφει, μεταξύ άλλων, η Θεοδώρα Προβοπούλου στο site που έχει δημιουργήσει.

Από το 2005 το εργαστήρι Theia, υπό την καθοδήγηση της Θεοδώρας Προβοπούλου, δημιουργεί ρούχα που αποπνέουν ρομαντισμό και θεατρικότητα. Ενώ οι αναφορές στο παρελθόν είναι σαφείς, τελικός σκοπός δεν παύει να είναι η ανταπόκριση στις στυλιστικές απαιτήσεις ενός σύγχρονου κοινού. Ανάμεσα στις δημιουργίες της ξεχωρίζουν οι κορσέδες. Κατασκευασμένοι κατά τα παλαιά γαλλικά πρότυπα, μαγνητίζουν ακόμα και τα έως τώρα αδιάφορα προς το είδος βλέμματα. Αναδεικνύουν το γυναικείο σώμα όσο κανένα άλλο ρούχο, αφού φέρονται όπως ένας δεξιοτέχνης γλύπτης στη δημιουργία του. Ο κορσές, σε αντίθεση με άλλα ενδύματα, δεν ακολουθεί το σώμα, αλλά το σμιλεύει για να πάρει την επιθυμητή φόρμα. Ενας άλλος λόγος για τον οποίο ο κορσές έχει αγαπηθεί πολύ είναι ότι αποτελεί την τέλεια βάση για οποιοδήποτε νυφικό υψηλής ραπτικής. Οι γυναίκες που έχουν εμπιστευθεί τη Theia για τον σχεδιασμό του νυφικού τους το έχουν κάνει γιατί θέλουν ένα πραγματικά ποιοτικό ένδυμα, γνωρίζοντας ότι, εφόσον ράβεται εξαρχής στα μέτρα τους (και δεν είναι προϊόν μεταποίησης), θα αγκαλιάζει το σώμα σωστά, και γιατί χαρακτηρίζονται από ρομαντική διάθεση. Η διαρκής τριβή των εργαζομένων στο εργαστήρι, τόσο με τους πελάτες του οίκου όσο και με τους εκπαιδευόμενους στο Theia Lab, καθιστά τη δημιουργική ομάδα του μία από τις πιο έμπειρες στην Ελλάδα όσον αφορά στο γυναικείο ένδυμα, είτε αυτό πρόκειται για ένα φόρεμα που σχεδιάζεται για μια ιδιαίτερη περίσταση είτε για το πιο άνετο παντελόνι γραφείου.


Who is who

Η Θεοδώρα Προβοπούλου γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2003 με πτυχίο στην Οικονομική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία. Αρχικά εργάστηκε σε εταιρεία διεξαγωγής κλαδικών μελετών. Το επαγγελματικό της μέλλον, όμως, βρισκόταν αλλού. Ετσι, αποφάσισε να στραφεί προς ένα μάλλον… παραμελημένο πάθος της, που δεν είναι άλλο από τη μόδα. Αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο χρόνο σπουδών στο Istituto Europeo di Disegno di Moda, φοίτησε για δύο χρόνια στη σχολή μοδιστρικής Velez-Per. Επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη στην Αθήνα, το 2006, εισήγαγε το brand name «Theia» στη ζωή των Ελληνίδων, που κυριολεκτικά τη λατρεύουν. Εκτοτε, η πορεία της στον χώρο της μόδας είναι ανοδική.

Keywords
Τυχαία Θέματα