Κακοί μαθητές τα παιδιά που μεγαλώνουν με γάτες

Έχετε στην οικογένειά σας ως κατοικίδιο γάτες; Τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά σας, αφού ένα παράσιτο μπορεί να επηρεάσει τις δεξιότητες και επιδόσεις τους.

Σύμφωνα λοιπόν με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Parasitology, η μόλυνση από το παράσιτο Toxoplasma gondii, το οποίο αναπτύσσεται στα σπλάχνα των γατών, έχει συνδεθεί με την κακή μνήμη και τις μειωμένες δεξιότητες ανάγνωσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το

παράσιτο μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος που έχει μολυνθεί, όχι καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών ή από την επαφή με τα περιττώματα γατών, ενώ στους περισσότερους ανθρώπους προκαλεί λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Άιοβα και της Φλόριντα στις ΗΠΑ βρήκαν, ότι τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στο παράσιτο είχαν πιο χαμηλές επιδόσεις σε τεστ μνήμης και ανάγνωσης.

Συγκεκριμένα πιστεύεται ότι το 30% των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο φέρουν το παράσιτο αυτό, ενώ σε ορισμένες χώρες τα ποσοστά μολύνσεων είναι πολύ πιο υψηλά, και φτάνουν μέχρι και το 70%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο και επικεφαλής της έρευνας Angelico Mendy από το πανεπιστήμιο της Άιβο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση του παράσιτου μειώνεται από τη βιταμίνη Ε και συγκεκριμένα ανέφερε:

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η οροθετικότητα στο Toxoplasma gondii σχετίζεται με τις χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση και τη μειωμένη λεκτική μνήμη. Τα σέρουμ βιταμίνης Ε φαίνεται να τροποποιούν τη σχέση ανάμεσα στο παράσιτο και τη λεκτική μνήμη, με τη μεγαλύτερη εξασθένηση μνήμης που οφείλεται στο τοξόπλασμα να εντοπίζεται σε εκείνους τους συμμετέχοντες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε και κατέληξε και απαιτείται να γίνουν επιπλέον μελέτες, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα." .

Keywords
Τυχαία Θέματα