Καμπανάκι κινδύνου από τον Βούτση: 4,5 εκατ. πρόσφυγες στα παράλια της Μεσογείου

Καμπανάκι κινδύνου για ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας των ροών Σύρων προσφύγων έκρουσε απόψε από τη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κάνοντας λόγο για συνολικά 4,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι περιμένουν στα παράλια της Μεσογείου για να περάσουν στην Ευρώπη.

«Το φαινόμενο είναι σε έξαρση. Είναι μείζον το θέμα. Υπάρχει αύξηση 130% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014» είπε ο κ. Βούτσης χαρακτηρίζοντας το θέμα με τους Σύρους πρόσφυγες ως ένα επιπλέον θέμα στο ήδη υπάρχον μεταναστευτικό

ζήτημα. Περιγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος ο Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι 2,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία, εκ των οποίων 1,6 εκατομμύριο στα παράλια, ακόμα 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στην Ιορδανία, ενώ προέβλεψε ως πιθανή την αύξηση των ροών τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βούτσης το 2013 είχαν εισέλθει στη χώρα 43.000 πρόσφυγες από τη Συρία, το 2014 72.000 ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 υπάρχει αύξηση 130% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για τους δικαιούχους ασύλου ο κ. Βούτσης είπε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για φάστ τρακ διαδικασία ώστε να δοθούν χαρτιά για να πάνε για ένα τρίμηνο σε όποια χώρα θέλουν. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του Υπουργού πως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης θέλουν την Ελλάδα θέατρο μαζικής μετάβασης των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία.

«Δεν νομοθετούμε υπό καθεστώς εκβιασμού»

Αναφερόμενος στην κατάληψη της πρυτανείας και τον συσχετισμό του με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα ο κ. Βούτσης θέλησε να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η κυβέρνηση δεν νομοθετεί υπό καθεστώς ομηρείας ή εκβιασμού. Ο Υπουργός υποστήριξε ότι εξαιρετικά ολιγάριθμες ομάδες εδώ και ένα μήνα επιδεικνύουν πρωτοφανή αντιπαλότητα και επιθετικότητα απέναντι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ με πράξεις όπως η κατάληψη της πρυτανείας δεν δίστασε όμως να κάνει λόγο για εντελώς άσφαιρα πυρά. "Κάνουμε ό,τι πρέπει. Σε όποιον αρκεί. Να είστε σίγουροι ότι κάνουμε ό,τι πρέπει. Δεν θα νομοθετήσουμε στη βάση ομηρείας ή καθεστώτος εκβιασμού. Αλλά δεν θα άρουμε και τη νομοθετική μας πρωτοβουλία επειδή κάποιοι εκβιάζουν και συμπεριφέρονται σε εμάς με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο" είπε ο κ. Βούτσης.

Καταλήγοντας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά τηλεοπτικών σταθμών λέγοντας ότι δημιουργούν κλίμα τρομολαγνείας και τρομοϋστερίας.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αβραμόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους μετανάστες

Keywords
Τυχαία Θέματα