Ήσυχος σε Γκάμπριελ: "Για εμάς το θέμα των αποζημιώσεων είναι ηθικό"

Το θέμα των γερμανικών οφειλών είναι διμερές, ηθικό, πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό που δεν έχει σχέση με τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδος υποστήριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Κώστας Ήσυχος σχολιάζοντας τις προσβλητικές και αήθεις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, αντικαγκελάριου και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφορικώς με τις ελληνικές διεκδικήσεις για τις γερμανικές οφειλές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είχε τονίσει ότι «είναι βλακώδεις οι εκτιμήσεις της

Αθήνας για τις αποζημιώσεις».


«Για εμάς, το ζήτημα, πρώτα απ’ όλα, είναι ηθικό και πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζουμε το θέμα των γερμανικών οφειλών με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Το θέμα των οφειλών είναι ένα διμερές ζήτημα Ελλάδας-Γερμανίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ΑΝΥΕΘΑ.


Ο ίδιος, αφού χαιρέτισε την έστω και με έμμεσο και άκομψο τρόπο αναγνώριση από μέρους του Γερμανού επισήμου αναγνώριση του ότι το ζήτημα των οφειλών της πατρίδος του προς την Ελλάδα δεν έχει κλείσει, κάλεσε τις γερμανικές αρχές «να αρθούν στο ύψος των ιστορικών ευθυνών τους και να συμβάλλουν στο να κλείσουμε μαζί τις πληγές του παρελθόντος. Να θωρακίσουμε τη σημερινή Ευρώπη μπροστά στον κίνδυνο νεκρανάστασης φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων. Χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει το υπόβαθρο για την αναχαίτισή τους.»


Ο κ.Ήσυχος, κατέληξε σημειώνοντας ότι «Δεν επιδιώκουμε έναν ακόμα λεκτικό πόλεμο αλλά πολιτική συνεννόηση για το θέμα των γερμανικών οφειλών. Πολύ περισσότερο δεν αντιδικούμε με τον γερμανικό λαό. Πρέπει οι κυβερνήσεις μας να δρομολογήσουν τις διαδικασίες που θα κλείσουν τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος. Να ανοίξουμε μαζί τους δρόμους της δημιουργίας, της αμοιβαίας κατανόησης και της αλληλεγγύης, σε μια Ευρώπη που θα πρέπει να ξαναβρεί μέσα από την μεγάλη παρακαταθήκη της, τις αξίες που ταιριάζουν στην εποχή μας. Η Ιστορία πρέπει να μας διδάσκει όλους για να μην επαναλάβουμε τα λάθη τους παρελθόντος».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα