Ιστορική συνεργασία Ιορδανίας με Ισραήλ για το νερό

Στην ολοκλήρωση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης και την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Ερυθρά με τη Νεκρά Θάλασσα, προχώρησαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Το κόστος ανέρχεται σε 900 εκατ. δολάρια και τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το εργοστάσιο αφαλάτωσης θα στηθεί στο λιμάνι της Ιορδανίας Άκαμπα, στην Ερυθρά Θάλασσα και η παραγωγή θα καλύπτει και τις δύο χώρες.

Η άλμη, η οποία είναι ένα υποπροϊόν της όλης

διαδικασίας, θα μεταφέρεται βόρεια σε απόσταση 180 χιλιομέτρων, με τον αγωγό που θα κατασκευαστεί και θα καταλήγει στη Νεκρά Θάλασσα.

Το εργοστάσιο αφαλάτωσης είναι προγραμματισμένο να παράγει περίπου 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Το Ισραήλ θ' αγοράζει στο κόστος παραγωγής μέχρι και το 50%. Το υπόλοιπο θα παραμένει στην Άκαμπα.

Μέσω του αγωγού, θα αντλούνται ετησίως περίπου 300 εκατομμύρια κυβικά νερό, από την Ερυθρά Θάλασσα, στη Νεκρά Θάλασσα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη, με επέκταση των εγκαταστάσεων, η άντληση να αγγίξει ακόμη και τα δύο δισεκατομμύρια κυβικά ετησίως.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεσμεύθηκε να απελευθερώσει επιπλέον 50 εκατομμύρια νερό από τη θάλασσα της Γαλιλαίας, πέραν του επιμερισμού που έχει οριστεί από τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη το 1994.

Το έργο θα προσφέρει πόσιμο νερό μεγάλες περιοχές των δύο χωρών, οι οποίες αντιμετώπιζαν έντονο πρόβλημα.

H νεκρά θάλασσα σβήνει αργά αλλά σταθερά από τον χάρτη.Τα τελευταία 50 χρόνια, αποξηράθηκε το ένα τρίτο αυτής της Νεκράς θάλασσας. Κάθε χρόνο, η στάθμη του νερού, μειώνεται κατά ένα μέτρο.

Ο κύριος λόγος, είναι το γεγονός ότι τα νερά του Ιορδάνη Ποταμού που τροφοδοτούν αυτή τη θάλασσα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τις χώρες της περιοχής για άλλες χρήσεις.Και το γεγονός αυτό, δεν μπορεί ν’αλλάξει. Εχουμε ήδη μπει στην εποχή όπου το πόσιμο νερό είναι ένα σπάνιο αγαθό.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ιδέα να δημιουργηθεί ένα κανάλι το οποίο θα συνδέσει την Νεκρά Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα, και το οποίο θα τροφοδοτήσει την Νεκρά Θάλασσα με νερό, επανέρχεται δριμύτερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα