Στο κάδρο της λίστας Λαγκάρντ ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Της Σοφίας Σπίγγου

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει ξανά το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λανγκάρντ, από τον οποία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενών του. Στο δικαστήριο θα εξετασθούν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης

και οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του υπουργού Ηλίας Πλασκοβίτης και Αναστάσιος Μπάνος.

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπακωσνταντινου, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος εργαζόταν στο πλευρό του ως υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι πήρε εντολή από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ψάξει τα είκοσι μεγαλύτερα ποσά της λίστας. «Το CD αυτό δεν ήταν μετατρέψιμο, δηλαδή δεν μπορούσε να αλλοιωθεί», είπε ο μάρτυρας. Στη συνέχεια, υποστήριξε πως όταν ενημέρωσε τον υπουργό για όσα του ζήτησε, εκείνος του είπε να τα διαγράψει από τον υπολογιστή του, κάτι που όπως υποστήριξε ο ίδιος θα το έκανε έτσι κι αλλιώς.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΡΙΤΣΟΥ

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου ασχολήθηκε έντονα με τον κωδικό "Σοφία", ο χρήστης του οποίου την 1η Οκτωβρίου του 2012 διάβασε μέρος της λίστας Λαγκάρντ, κατά τις ερωτήσεις της στη μάρτυρα Σοφία Ρίτσου, επίσης συνεργάτη του υπουργού εκείνη την περίοδο. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι πρόκειται για άλλο πρόσωπο και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής για τη γραμματέα του επόμενου υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. «Δεν μπορείτε να ενοχοποιείτε κάποιον, αν υπάρχει αδίκημα. Εσεις ξέρετε ότι έχετε άλλο κωδικό και ότι υπάρχει κάποια άλλη Σοφία εκείνο το χρονικό διάστημα στην υπηρεσία. Τί έκανε η άλλη κυρία Σοφία δεν το ξέρετε και δεν σας ενδιαφέρει.», είπε η εισαγγελέας, ενώ λίγο αργότερα ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας η συγκεκριμένη κυρία. Πρόκειται για την Σοφία Μπελμπα, η οποία θα καταθέσει την Πέμπτη μαζί με τον πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκιωνα Γεωργακόπουλο.

ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού ήταν η εισαγγελική λειτουργός του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία χαρακτήρισε «επονείδιστο» το να ψάχνει υπουργός το όνομα του πρωθυπουργού στη λίστα Λανγκάρντ. «Καλά είναι δυνατόν να μπαίνει και να ψάχνει το δικό του όνομα; Δεν ήξερε αν είχε βγάλει χρήματα στο εξωτερικό; Και να χτυπήσει το όνομα του πρωθυπουργού, που εγώ θα τον θεωρούσα υπεράνω υποψίας; Το θεωρώ επονείδιστο», ανέφερε η εισαγγελέας με τον Ν. Αλιβιζάτο - που εξεταζόταν εκείνη την ώρα- να απαντά ότι το θεωρεί «ανθρώπινο». Αργότερα, ο συνταγματολόγος έθεσε και ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τον εξαιρετικό χαρακτήρα, το ήθος και την εντιμότητα του πρώην υπουργού εκθείασε ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος, που κατέθεσε πως τον γνώριζε από μαθητή. «Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι έχει διαπράξει όσα του αποδίδονται», είπε και μίλησε για τα εξαιρετικά λόγια που είχε ακούσει στην Ευρώπη για εκείνον.

Keywords
Τυχαία Θέματα