Ηρθε η ώρα της σύγκρουσης


Ο τρόπος που συμπεριφέρονται το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, αλλά και ορισμένοι από τους Ευρωπαίους φίλους μας δείχνει πως δεν έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που βιώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Η απειλή των νέων δημοσιονομικών μέτρων, που εκτοξεύεται ασταμάτητα από Ευρωπαίους αξιωματούχους, παρά τις επίμονες κυβερνητικές διαψεύσεις, αποτελεί ευθεία πρόκληση σε μια κοινωνία με ανεργία που πλησιάζει το 30%, με χιλιάδες λουκέτα σε μαγαζιά, με ανθρώπους που οδηγούνται καθημερινά στην αυτοκτονία από την απελπισία τους.

Η συνταγή της

άγριας φορολόγησης που έχει οδηγήσει σε μια πολυετή ύφεση δεν δείχνει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να αλλάζει. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι Γερμανοί -κυρίως- και άλλοι απαιτούν νέους φόρους, απολύσεις, εργασιακό μεσαίωνα κι εμάς να τα αποδεχόμαστε όλα αυτά αδιαμαρτύρητα. Κι ενώ οι συνταγές της άγριας λιτότητας έχουν αποτύχει παταγωδώς, η τρόικα δείχνει να επιμένει στο ίδιο μοντέλο.

Ο Αϊνστάιν είχε πει με χαρακτηριστικό τρόπο πως «παράνοια είναι το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, περιμένοντας κάθε φορά διαφορετικά αποτελέσματα». Κι όμως, εμείς επιμένουμε σε αυτό τον δρόμο της παράνοιας. Επιμένοντας να προσπαθούμε να βγούμε από τον βάλτο όπου μας έχουν ρίξει με σπασμωδικές κινήσεις πανικού, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις, όμως -έως τώρα τουλάχιστον- δεν έχει πείσει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά με τους υπαλλήλους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν. Αλλωστε, ο δρόμος προς την κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις.

Είναι προφανές πως την κατάσταση αυτή μπορεί να τη διαχειριστεί επί της ουσίας μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει άμεσα, και ενόψει μάλιστα της ευρωπαϊκής προεδρίας, να δώσει στους δανειστές μας να καταλάβουν ότι ο δρόμος στον οποίο μας σπρώχνουν οδηγεί σε γκρεμό. Κι ότι πέφτοντας εμείς είναι εξαιρετικά πιθανόν να πάρουμε μαζί μας και αυτούς που μας επιβάλλουν τις άθλιες και αναποτελεσματικές πολιτικές τους.

Η ώρα των πρωτοβουλιών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη σύγκρουση με αυτούς που μας αντιμετωπίζουν ως πειραματόζωα, και μάλιστα κάνοντας πειράματα απολύτως ανεπιτυχή, έχει φτάσει. Ο δρόμος είναι ένας και μόνος για τον πρωθυπουργό, αν θέλει να πείσει την κοινωνία πως δίνει πραγματικά τη μάχη για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης, που μπορεί να φέρει τη λύτρωση για έναν πολύπαθο λαό, ο οποίος καιρό τώρα έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα