Η συμφωνία Τσίπρα-Κουβέλη

Του Χάρη Παπαβασιλείου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για την επιστροφή του Φώτη Κουβέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πομπώδη αποχώρησή του τον Ιούνιο του 2010 και αφού είχε προηγηθεί μια αιχμηρή ομιλία του στο 6ο συνέδριο του Συνασπισμού, στην οποία έκανε λόγο για «πολιτική ασφυξία της Ανανεωτικής Αριστεράς από τον αριστερισμό που αποπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Από τότε μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, όπου η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη αναδείχθηκε σε ρυθμιστικό πολιτικό «παίκτη», δεδομένου ότι συμμετείχε

στην πρώτη περίοδο της κυβέρνησης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, από την οποία βέβαια αποχώρησε τον Ιούνιο του 2013.

Από τις επόμενες εκλογές, ωστόσο, η Δημοκρατική Αριστερά θα αποτελεί παρελθόν, κάτι που δρομολογήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από τη συμφωνία κορυφής μεταξύ Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα, κάτι βέβαια που έχει προκαλέσει ενστάσεις και προβληματισμό σε αρκετά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την εν λόγω εξέλιξη αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. στην τελευταία κοινή συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα. Χρειάζεται αλλαγή στην Ελλάδα. Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον οποίο συζητήσαμε τις βασικές αρχές μιας καταρχήν συμφωνίας για κοινή προεκλογική κάθοδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης. Ο ίδιος, περιγράφοντας τις σχετικές συνομιλίες, έκανε λόγο για εκλογική κάθοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην ονομασία των ψηφοδελτίων θα προστεθεί ένας προσδιορισμός που θα αφορά την εκλογική συμμαχία (όπως Προοδευτική Συνεργασία). «Το κόμμα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τέτοιο και με αυτόν τον τρόπο θα κατοχυρώσει την οργανωτική και πολιτική του αυτονομία», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης ενώπιον των στελεχών του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η όλη συμφωνία θα τεθεί υπ’ όψιν των μελών του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος, που αναμένεται να διεξαχθεί το Σάββατο 3 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ. Σημειώνεται ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί τη συνέχεια αλλεπάλληλων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που είχαν ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών το καλοκαίρι, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, με την Αγίου Κωνσταντίνου να θέτει ως όρο για την ολοκλήρωση του διαλόγου την υπογράμμιση της σταθερής ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και μιας νέας διαπραγμάτευσης, με στόχο μια άλλη συμφωνία με τους εταίρους.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», βασικό στοιχείο της παραπάνω συμφωνίας είναι η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, διαδικασία για την οποία εξασφαλίστηκε το δικαίωμα η Δημοκρατική Αριστερά να μπορεί να υποδεικνύει υποψηφίους που θα κατέλθουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορεί το μεγαλύτερο κόμμα να θέσει βέτο. Για παράδειγμα, στη Β’ Πειραιά έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα της νυν βουλευτού Μαρίας Γιαννακάκη, στην Εύβοια του Δημήτρη Αναγνωστάκη, στην Α’ Θεσσαλονίκης της Ασημίνας Ξηροτύρη, στα Τρίκαλα του Γιώργου Κυρίτση, ενώ ο γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έκλεισε για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία.

Στην Α’ Αθήνας συζητείται η υποψηφιότητα του καθηγητή Γιάννη Πανούση, αν και ο ίδιος δηλώνει ακόμα και τώρα ότι θα πρέπει η ΔΗΜ.ΑΡ. να κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές, ενώ στην Α’ Πειραιά προβλήματα αντιμετωπίζει η περίπτωση της Μαρίας Ρεπούση, καθώς στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μεγάλο λιμάνι αντιδρούν στο ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. «Θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους ψηφοφόρους μας που κατάγονται από τον Πόντο και τη Σμύρνη. Θα ήταν λάθος να αποδεχθούμε μια υποψηφιότητα της αιρετικής καθηγήτριας», αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στον Πειραιά. Στην Κουμουνδούρου υπολογίζουν και στην υποψηφιότητα του Νίκου Τσούκαλη στην Αχαΐα, αν και ο ίδιος ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας σε συνεργάτες του ότι «το πιο πιθανό είναι να πάω σπίτι μου».

Οσον αφορά τη συμμετοχή του Φ. Κουβέλη στα ψηφοδέλτια, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά μελετώνται διάφορα σενάρια. Ενα από αυτά κάνει λόγο για μη κάθοδο του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. στις εκλογές, αλλά για συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ανάληψη σημαντικού χαρτοφυλακίου, όπως αυτού της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, από την Κουμουνδούρου ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, οπότε παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Την ίδια ώρα, διακινούνται σενάρια περί πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ποιοι πάνε στον Θεοδωράκη

Τον ηγετικό πυρήνα των στελεχών του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη συμπληρώνει από την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής των «Μεταρρυθμιστών», Σπύρος Λυκούδης (φωτ.), ο οποίος δεν είναι ο μοναδικός που προέρχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά και εντάσσεται στο νεοπαγές «Ποτάμι».

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη και ο Γρηγόρης Ψαριανός, που αναμένεται να συμμετάσχει και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Β’ Αθηνών, καθώς και η κ. Κατερίνα Μάρκου, που θα πολιτευθεί στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπως όλα δείχνουν, αλλά και η άρτι αφιχθείσα από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα, που θα πολιτευθεί εκ νέου στην Αιτωλοακαρνανία. Τέλος, πληροφορίες εμφανίζουν και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Θωμά Ψύρρα να ακολουθεί τους προηγούμενους, δεδομένου ότι διαφωνεί με τις αποφάσεις του κ. Κουβέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα