Η Περιστέρα, καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟ)

Της ΑΝΘΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπήκαµε στα εργαστήρια της διδάκτορος Περιστέρας (ή Μπέτυς, όπως τη φωνάζουν οι περισσότεροι) Μπαζιάνα. Η πρώτη κυρία της χώρας παρέδιδε µάθηµα ηλεκτρονικών υπολογιστών και πραγµατικά µας εντυπωσίασε πόσο γλυκιά και υποµονετική είναι. Για του λόγου το αληθές, οι φωτογραφίες που εξασφάλισε αποκλειστικά το «SECRET» των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ αποδεικνύουν πως η σύντροφος του πρωθυπουργού βρίσκεται κοντά στους φοιτητές της και είναι έτοιµη να απαντήσει σε κάθε τους ερώτηση.

Εκτός από µητέρα δύο παιδιών και σύντροφος πρωθυπουργού, σε µια δύσκολη περίοδο για

την Ελλάδα, η Μπέτυ Μπαζιάνα είναι και καθηγήτρια πανεπιστηµίου. Μπορεί να έχει αποφασίσει να µένει µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, ωστόσο δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από το «κυνήγι» µιας λαµπερής ακαδηµαϊκής σταδιοδροµίας.

Ηταν µεσηµέρι, η θερµοκρασία είχε ανέβει αισθητά και το τµήµα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ είχε µάθηµα στα εργαστήρια, όπου οι πόρτες είναι ανοιχτές. Εκείνη την ώρα τύχαινε να παραδίδει η Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία είναι βοηθός εργαστηρίων. Ντυµένη απλά (όπως συνήθως), φορούσε τζιν παντελόνι, λευκή µπλούζα και χαµηλά παπούτσια. Σχεδόν αµακιγιάριστη, περπατούσε ανάµεσα στους φοιτητές της, οι οποίοι ήταν απασχοληµένοι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η αλήθεια είναι πως ήταν τόσο απλή, που θα µπορούσε να την µπερδέψει κανείς µε φοιτήτρια. Ηταν η µέρα που το πρόγραµµα των φοιτητών είχε πρακτική άσκηση. Ο καθηγητής µε τους βοηθούς του (µία εκ των οποίων είναι και η κυρία Μπαζιάνα) έδιναν τα φώτα τους στους φοιτητές, οι οποίοι ήταν χωρισµένοι σε δύο τµήµατα.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. Ενας από τους φοιτητές ζήτησε τη βοήθεια της συντρόφου του πρωθυπουργού κι εκείνη πλησίασε. Χαµογελαστή και πολύ υποµονετική, του έδωσε τις απαντήσεις που ζητούσε, βοηθώντας τον να προχωρήσει στην εργασία του. Λίγα λεπτά αργότερα, ένα άλλο χέρι, από την απέναντι µεριά, σηκώθηκε και την κάλεσε για νέες διευκρινίσεις. Η κυρία Μπαζιάνα, µε ήρεµο τόνο, βοήθησε τον φοιτητή µε τις απορίες του. Για περίπου δυόµισι ώρες, η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα πήγαινε από φοιτητή σε φοιτητή και δεν κάθισε ούτε λεπτό. Στην ίδια αίθουσα βρίσκονταν και άλλοι δύο συνάδελφοί της, οι οποίοι έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά. Οση ώρα ήµασταν εκεί, στην αίθουσα επικρατούσε απόλυτη ησυχία και ηρεµία, ενώ το άγρυπνο βλέµµα της καθηγήτριας Μπέτυς ενέπνεε ασφάλεια στους φοιτητές. «Είναι από τις καλύτερες καθηγήτριές µας», είπε ένας από τους φοιτητές όταν τον ρωτήσαµε την άποψή του, ενώ ένας άλλος µας διαβεβαίωσε: «Είναι πολύ τυπική και πολύ κοντά µας».

Οπως µάθαµε, η Μπέτυ Μπαζιάνα πηγαίνει πολύ νωρίτερα από την ώρα που αρχίζει το µάθηµα, προκειµένου να προετοιµάζεται, ενώ περνάει και αρκετή ώρα στη βιβλιοθήκη. Μάλιστα, είναι πολύ διακριτική, αφού ακόµη και αν έχει µαζί της άνδρες της ασφάλειάς της, αυτοί δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον πανεπιστηµιακό χώρο και έτσι δεν δίνεται δικαίωµα σε κανέναν να σχολιάσει το παραµικρό για αυτήν. Αλλωστε, η Μπέτυ Μπαζιάνα δεν είναι από τις συντρόφους των πρωθυπουργών που αγαπούν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Προτιµάει να διατηρεί χαµηλό προφίλ και να ασχολείται µε την επιστήµη της.

Οπως αναφέρει και στο βιογραφικό της, είναι αποσπασµένη καθηγήτρια Πληροφορικής και βοηθός εργαστηρίων στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την περίοδο 2014-2015. Αποφοίτησε από το τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Πατρών και το 2008 έλαβε διδακτορικό δίπλωµα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 2002 είναι επιστηµονική συνεργάτιδα στο ΕΜΠ, ενώ την περίοδο 2000-2002 είχε διατελέσει επιστηµονική συνεργάτιδα του Πανεπιστηµίου Πατρών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, µεταξύ άλλων, αφορούν: οπτικές επικοινωνίες, αρχιτεκτονικές και πρωτόκολλα µετάδοσης σε δίκτυα οπτικών ινών, µαθηµατική µοντελοποίηση και βελτιστοποίηση απόδοσης και εξοµοίωση τηλεπικοινωνιακών συστηµάτων. Εχει πάνω από 35 δηµοσιεύσεις σε διεθνή επιστηµονικά περιοδικά και συνέδρια µε κριτές, ενώ ως βοηθός επιβλέπει την εκπόνηση πολλών διπλωµατικών εργασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα