Η Μαριέττα Γιαννάκου επιστρέφει δριμύτερη

Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Είμαι στην Ελλάδα και ενεργή πολιτικά» λέει προς πάσα κατεύθυνση η Μαριέττα Γιαννάκου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες που την ήθελαν να μεταναστεύει μόνιμα στη Γαλλία, μετά από πρόσκληση παλιών της συμμαθητών, αφήνοντας πίσω τόσο την πολιτική όσο και την Ελλάδα. Η Μαριέττα Γιαννάκου είναι πλέον

μόνιμη κάτοικος Αθηνών και μάλιστα το τελευταίο διάστημα αναδιοργανώνει πλήρως το πολιτικό της γραφείο, κάτι που αποδεικνύει πως σχεδιάζει προσεκτικά και μεθοδικά το πολιτικό της μέλλον.

Παρά το γεγονός ότι η Μαριέττα Γιαννάκου δεν είναι πλέον ευρωβουλευτής, εξακολουθεί να διατηρεί πολλές από τις επαφές της με το εξωτερικό, συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια και think tanks, που πραγματεύονται ευρωπαϊκά θέματα και λειτουργούν ως πολιτικά εργαλεία στα όσα προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το European Union, το The Kangaroo Group και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, που λειτουργούν όλα περιφερειακά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνδράμοντας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής σκέψης.

Στόχος της κ. Γιαννάκου δεν είναι μόνο να μη χάσει τις εξελίξεις με όλα όσα διαδραματίζονται στη Γηραιά Ηπειρο, αλλά κυρίως να μην κόψει τον ομφάλιο λώρο με την Ευρώπη, που είχε πάντα πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική της σκέψη. Την ίδια ώρα, λαμβάνει το ευμετάβλητο κλίμα ως προς τη χώρα μας που επικρατεί στα ξένα κέντρα εξουσίας. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης φαίνεται πως περνάει ένα ασαφές και αντιφατικό μήνυμα ως προς το χρέος», λέει η ίδια, τονίζοντας πως οι συζητήσεις πρέπει να καταλήγουν κάπου και να μην κρατάνε επί μακρόν.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η γνώμη της κυρίας Γιαννάκου είναι πως η Ευρώπη εξακολουθεί να θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει απαλλαγεί από τη διγλωσσία του και συνεχίζει να προκαλεί σύγχυση στους εταίρους, όσον αφορά τις προθέσεις του, γεγονός που εγείρει εύλογες ανησυχίες. Η πρώην υπουργός εκφράζεται με απογοήτευση και για το επίπεδο συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή για τη χώρα να μην υπάρχει το μίνιμουμ συνεργασίας. Ο λόγος μάλιστα που θεωρεί πως συμβαίνει αυτό είναι η κακή νοοτροπία που υπάρχει στα κόμματα στην Ελλάδα.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ.

Την ίδια ώρα, η πρώην επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών με πολύ προσεκτικά βήματα ετοιμάζει το πολιτικό της μέλλον. Οι πληροφορίες λένε πως μέσα στο 2015 θα είναι έτοιμο ένα νέο βιβλίο, που θα έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, καθώς θα αναφέρεται σε όλες τις πολιτικές θέσεις που έχει διατυπώσει κατά τη διάρκεια της διαδρομής της και για τις οποίες δικαιώθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Το βιβλίο θα έχει αναφορές και στον Κώστα Καραμανλή και στη διακυβέρνησή του, που, όπως λέει η κυρία Γιαννάκου, ήταν «καλή, παρά τα λάθη που είναι λογικό να έγιναν».

Στο ίδιο πλαίσιο, η πολιτικός περνάει αρκετές ώρες στο πολιτικό της γραφείο στη Λεωφόρο Κηφισίας, όπου συναντά πολύ κόσμο, μετά από πέντε χρόνια που πέρασε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες της να αρχειοθετήσουν το πλούσιο υλικό που έχει στο γραφείο της από την πολιτική διαδρομή της ίδιας, αλλά και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό αυτό αποτελείται από φωτογραφίες και κείμενα, που μπορεί να αποτελέσουν και ιστορικό λεύκωμα. Αυτό ωστόσο δεν είναι στις προθέσεις της κυρίας Γιαννάκου, που, όπως λέει, απλώς θέλει να ταξινομήσει το προσωπικό της αρχείο, χωρίς να έχει πρόθεση να εκδώσει ένα τέτοιο λεύκωμα.


Υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας

Η ρευστότητα της πολιτικής κατάστασης δεν επιτρέπει μακροπρόθεσμα σχέδια και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει από πρώτο χέρι η κυρία Γιαννάκου. Αυτό δεν σημαίνει πως η επιστροφή της στην εγχώρια κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι πάντα στο μυαλό της. «Δεν έχω αποστρατευτεί πολιτικά», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τονίζοντας πως, αν επιστρέψει, θα είναι ξανά υποψήφια στην Α’ Αθήνας, καθώς δεν θεωρεί σωστή τη μετακίνηση των πολιτικών από τη μία περιφέρεια στην άλλη. Εξάλλου, και κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις Βρυξέλλες δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς με τον κόσμο της Α’ Αθήνας, καθώς τα groups που συχνά-πυκνά έφταναν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ήταν από το «κλεινόν άστυ», ενώ με κάθε ευκαιρία παραμονής της στην Αθήνα συναντούσε τους πολιτικούς της φίλους.

Μια τέτοια υποψηφιότητα πάντως δεν έχει συζητηθεί καθόλου με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει να μιλήσει από τις ευρωεκλογές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο χαρακτηρίζει «φίλο» της, ενώ πολύ συχνά βρίσκονται και αναλύουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα