Εκτός από το Κογκρέσο οι Αμερικανοί ψηφίζουν και για τα...δολώματα

Άμβλωση, μαριχουάνα, γάμοι ομοφυλοφίλων, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, κυνήγι της αρκούδας: οι Αμερικανοί θα πρέπει να αποφασίσουν σήμερα, στο περιθώριο των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, σχετικά με ένα σωρό θέματα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά.

Εκτός από την ψήφο για την ανανέωση του Κογκρέσου ή σε ορισμένες Πολιτείες για την εκλογή κυβερνήτη, πολλές προτάσεις ψηφοφόρων με στόχο την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων αποτελούν σήμερα αντικείμενο δημοψηφισμάτων.

Πρέπει να νομιμοποιηθεί η μαριχουάνα; Τέσσερις Πολιτείες (Αλάσκα, Φλόριντα,

Κολοράντο και Ουάσινγκτον) θα ερωτηθούν σήμερα, ανάλογα με την περίπτωση, αν πρέπει να επιτραπεί η κατοχή της, η πώλησή της, η καλλιέργειά της ή η κατανάλωσή της για ψυχαγωγικούς ή ιατρικούς λόγους.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία εξακολουθεί να απαγορεύει την κατανάλωση, πώληση ή κατοχή κάνναβης, αλλά περίπου είκοσι αμερικανικές Πολιτείες την έχουν ήδη πλήρως ή εν μέρει νομιμοποιήσει.

Ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, η τάση για τον οποίο στις ΗΠΑ είναι επίσης υπέρ της νομιμοποίησης, θα αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος στην Αριζόνα, η οποία πριν από πέντε χρόνια είχε αναθεωρήσει το Σύνταγμά της για να τον απαγορεύσει.

Ένα άλλο καυτό ζήτημα, η αύξηση του κατώτατου μισθού, τον οποίο το ομοσπονδιακό κράτος ορίζει σήμερα στα 7,25 δολάρια την ώρα, θα αποτελέσει αντικείμενο ψηφοφορίας σε πέντε Πολιτείες (Άρκανσο, Αλάσκα, Ιλινόι, Νεμπράσκα και Νότια Ντακότα) και περίπου είκοσι εκλογικές περιφέρειες.

Πάντα στον τομέα των κοινωνικών ζητημάτων, οι κάτοικοι του Κολοράντο, της Βόρειας Ντακότα και του Τενεσί πρόκειται να αποφασίσουν σχετικά με μέτρα που έχουν στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση. Στις δύο πρώτες Πολιτείες, με τα δημοψηφίσματα επιδιώκεται κυρίως να θεωρηθεί το έμβρυο "πρόσωπο".

Το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν πυροβόλα όπλα θα τεθεί επίσης υπό αμφισβήτηση σήμερα στην Αλαμπάμα, το Μισούρι και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου δύο δημοψηφίσματα αντιφάσκουν το ένα με το άλλο: το ένα διεξάγεται για να καταστεί δυσκολότερη η πρόσβαση στα όπλα, ενώ ένα άλλο έχει στόχο να απαγορεύσει κάτι τέτοιο.

Οκτώ εκλογικές περιφέρειες θα αποφανθούν επίσης σχετικά με προτάσεις κατά του "φράκινγκ", μιας τεχνολογίας που επιτρέπει την εξόρυξη αερίου ή πετρελαίου από σχιστόλιθους. Έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, αλλά η εν λόγω τεχνολογία κατηγορείται ότι ρυπαίνει υπερβολικά.

Πολλές εκλογικές περιφέρειες και Πολιτείες πρόκειται να αποφασίσουν εξάλλου για μέτρα εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Δημοψηφίσματα στο Όρεγκον και το Κολοράντο, δύο Πολιτείες της αμερικανικής Δύσης, θέλουν να καταστήσουν υποχρεωτικές στα προϊόντα ετικέτες που να γράφουν αν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Οι υποστηρικτές των ετικετών βρίσκονται πάντως αντιμέτωποι με ισχυρούς αγροχημικούς ομίλους όπως ο DuPont, που έχουν δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για να αντιταχθούν στις προτάσεις αυτές.

Όσον αφορά την υγεία, η Αριζόνα έχει συμπεριλάβει στη σημερινή ψηφοφορία ένα μέτρο με το οποίο προτείνεται να επιτρέπεται στους ασθενείς "σε καταληκτική φάση" να έχουν πρόσβαση σε πειραματικές θεραπείες.

Στην Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ προτείνεται να επιβληθεί φόρος 1 σεντ ανά εκατοστόλιτρο στα σακχαρούχα αναψυκτικά, καθώς αυτοί που υποστηρίζουν το μέτρο επισημαίνουν πως "η κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας".

Το περιοδικό "Τάιμ" υποστηρίζει πάντως πως η βιομηχανία τροφίμων δαπάνησε "περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια για να πείσει τους φιλελεύθερους θυλάκους του Σαν Φρανσίσκο και του Μπέρκλεϊ να καταψηφίσουν" το μέτρο.

Οι ψηφοφόροι της Αλάσκας θα ερωτηθούν από την πλευρά τους σχετικά με μια πρόταση για την απαγόρευση μεταλλευτικών προγραμμάτων εφόσον αυτά αποδεικνύονται επικίνδυνα για τους άγριους σολομούς.

Πάντα αναφορικά με την προστασία των ζώων, οι ψηφοφόροι του Μέιν καλούνται να πουν αν υποστηρίζουν ή όχι μια πρόταση με την οποία επιδιώκεται η απαγόρευση των δολωμάτων για το κυνήγι των καφέ αρκούδων και ιδιαίτερα... η απαγόρευση της χρήσης ως δολωμάτων κρύων πιτσών και τηγανιτών.

Αντίθετα οι ψηφοφόροι του Μίσιγκαν θα ερωτηθούν σχετικά με μια πρόταση για τον καθορισμό χρονικών περιόδων για το κυνήγι του λύκου.

Τέλος στην πουριτανική "ζώνη της Βίβλου", οι ψηφοφόροι στο Άρκανσο θα πρέπει να δηλώσουν αν τάσσονται υπέρ ή κατά της παραγωγής και πώλησης οινοπνευματωδών σ' ολόκληρη την Πολιτεία, σε ορισμένες ζώνες της οποίας το αλκοόλ εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ για την εκλογή Κογκρέσου

Keywords
Τυχαία Θέματα