Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο

Μέχρι και το Σάββατο θα συνεχιστεί η κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την χώρα και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στη Ρόδο.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την Τρίτη με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας, ενώ προειδοποιεί και για θυελλώδεις ανέμους τις επόμενες ώρες.

Η κακοκαιρία «χτυπά» ήδη πολλές περιοχές της χώρας, ενώ έντονα προβλήματα σημειώνονται ξανά σε Ρόδο αλλά και στα νησιά Ψέριμο και Κάλυμνο.

Συγκεκριμένα,

οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στο Ιόνιο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και, πρόσκαιρα, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, κυρίως στις δυτικές περιοχές.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί σε όλη τη χώρα από βορρά προς νότο, ενώ θα χιονίσει παροδικά στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο δηλαδή περίπου 500 με 700 μέτρα.

Μάλιστα, τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα πέφτουν από την Κυριακή στις ορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, καθώς χιονίζει στο Ζαγόρι, στις περιοχές του Βραδέτου, της Λάιστας, του Βρυσοχωρίου και στην Κόνιτσα στα χωριά Φούρκα και Αετομηλίτσα.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Αναλυτικά ο καιρός την Τρίτη:

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και καταιγίδες στα δυτικά, βόρεια και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προβλέπει η ΕΜΥ για την Τρίτη.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, κυρίως μετά το μεσημέρι, ενώ υπάρχει πιθανότητα ασθενούς χιονόπτωσης στα ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας τις βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 10 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 4 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, αλλά στην Ήπειρο η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς, 16 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 15 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά μετά το απόγευμα ισχυροί 6 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα νοτιοδυτικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στον Κορινθιακό ισχυροί 6 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικής βροχής στα βόρεια του νομού τις απογευματινές ώρες περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και στα νότια έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ασθενείς με την ίδια ένταση και στο Σαρωνικό σε μέτριους 5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με πρόσκαιρη εξασθένηση τις μεσημεριανές ώρες.

Την Τετάρτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και παροδικές χιονοπτώσεις σε ο ορεινές και ημιορεινές περιοχές στα Βόρεια.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και σε δυτικά και νότια και λίγα χιόνια στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικές χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί- βορειοδυτικοί εντάσεως 4 ως 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Keywords
Τυχαία Θέματα