Η ακτινογραφία του αποτελέσματος των εκλογών

Του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σημαντικά είναι τα ευρήματα του κοινού exit poll από τις εταιρείες Metron Analysis, ALCO, GPO, MARC και MRB για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται κυρίαρχος τόσο στις περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες

όσο και σε όλες τις ηλικιακές. Παράλληλα, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Το 11,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, που άντλησε επίσης 22,3% από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, 24,1% από εκείνους που είχαν ψηφίσει «Ελιά» και 20,3% από το «Ποτάμι».

Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου άντλησε 8,3% από τους ΑΝ.ΕΛ., 7,9% από το ΠΑΣΟΚ και το μεγαλύτερο ποσοστό από το «Ποτάμι», 15,9%. Η δεξιά προεκλογική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποδεικνύεται, είχε διπλό αντίκτυπο, αφού «έδιωξε», όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το 11,5% των ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επαναπάτρισε το 13,2% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής από τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα, αφού από τις ευρωεκλογές, όπου κατέβηκε ως «Ελιά», έχασε το 61,3% των ψηφοφόρων του. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν είχαν ιδιαίτερες διαρροές προς άλλα κόμματα, ενώ κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους αντλώντας το 20,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τις ευρωεκλογές και το 8,3% από τη Νέα Δημοκρατία.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτος, κάνοντας την ανατροπή και στις ηλικίες των 55 και άνω, που παραδοσιακά θεωρούνται πιο συντηρητικές και στήριζαν ανέκαθεν την Κεντροδεξιά. Συγκεκριμένα, έλαβε το 34,5% των ψηφοφόρων και η Νέα Δημοκρατία το 32,8%, ενώ το πασοκ αναδείχθηκε τρίτη δύναμη με 7,2%. Παράλληλα, την προτίμησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν και οι νεανικές ηλικίες, τόσο των 18-24 (35% ΣΥΡΙΖΑ - 25,3% Ν.Δ.) όσο και των 25-34 (33,6% - 27,3%), που είναι και οι παραγωγικές ηλικίες και που η ανεργία και η υπέρογκη φορολογία τις επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να γυρίσουν την πλάτη τους στη Νέα Δημοκρατία. Στις ίδιες ηλικίες, η Χρυσή Αυγή ήρθε τρίτη, γεγονός που «χτύπησε καμπανάκι» στα δύο πρώτα κόμματα.

Η εικόνα παραμένει η ίδια και στην ηλικιακή ομάδα 35-54, στην οποία εντάσσονται κυρίως όσοι εργάζονται και έχουν οικογένειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε σχεδόν τρεις μονάδες πάνω από τα πανελλαδικά ποσοστά του (39,1%) και η Νέα Δημοκρατία απέσπασε 24,4%, με το «Ποτάμι» να έρχεται τρίτο με 7,5%.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα του exit poll για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων κατά θέση στην απασχόληση. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κρατήσει την πρωτιά μόνο στις ομάδες των αγροτών, των συνταξιούχων και των νοικοκυρών, χάνοντας παράλληλα όλες τις υπόλοιπες. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 36,3% (ακριβώς το ίδιο με το πανελλαδικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ), οι νοικοκυρές σε ποσοστό 36,9% και οι αγρότες σε ποσοστό 30,3%, με τις διαφορές ωστόσο να είναι μικρές υπέρ του κόμματος του Αντ. Σαμαρά, γεγονός που δείχνει ότι η επικοινωνιακή καμπάνια του φόβου για μισθούς και συντάξεις δεν έπεισε σε μεγάλο βαθμό ούτε τις ομάδες στις οποίες στόχευε.

Η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίστηκε στους ανέργους, οι οποίοι έδειξαν να πίστεψαν στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την απασχόληση, με αποτέλεσμα σε ποσοστό 43,5% να ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ έναντι 20,4% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στους φοιτητές, αφού σε ποσοστό 32,8% στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να πείθει το 26,1%. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το «Ποτάμι» αναδείχθηκε τρίτο στις προτιμήσεις των φοιτητών, με 8,7%, ξεπερνώντας και το ΚΚΕ.

Τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν επίσης οι μισθωτοί του Δημοσίου, με 38,1%, έναντι 23,9% που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα η διαφορά διευρύνθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απέσπασε 39,5% και η Νέα Δημοκρατία 22,9%. Το «Ποτάμι» αναδείχθηκε και εδώ τρίτη δύναμη, με 7,1% και 8,2% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα.

Η ανατροπή σημειώθηκε στην ομάδα των ελεύθερων επαγγελματιών, από όπου παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία αντλούσε μεγάλη δύναμη. Σε αυτές τις εκλογές, το 33,5% έδειξε την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να παίρνει το 28,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα