"Βράζουν" τα Σκόπια μετά τη δίωξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις διώξεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ.

Ο Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο

μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Άϊβο Οράβ, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ζάεβ, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την όλη υπόθεση.

Ο κ.Οράβ επεσήμανε ότι η δικαστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί εις βάρος του Ζάεβ, την οποία ανήγγειλε ο κ.Γκρούεφσκι, πρέπει να είναι ανεξάρτητη και και διαφανής, καθώς, όπως είπε, στην υπόθεση εμπλέκονται ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ.

Ο κ.Οράβ πρόσθεσε ότι η επερχόμενη δίκη θα αποτελέσει μία πραγματική πρόκληση για τα θεσμικά όργανα της χώρας και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Ζάεβ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματός του, ενημέρωσε τον κ.Οράβ για την προσπάθεια του Νίκολα Γκρούεφσκι, να αποτρέψει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να γνωστοποιήσει στοιχεία για τις εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας.

Ο Ζάεβ σημείωσε ότι η γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών δεν μπορεί εκληφθεί ως "απόπειρα πραξικοπήματος", όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση της χώρας και πρόσθεσε πως αποτελεί υποχρέωση του καθενός που διαθέτει τέτοιου είδους στοιχεία να τα γνωστοποιήσει.

Ακόμη, ο Ζάεβ, στη συνάντησή του με τον κ.Οράβ, αναφέρθηκε στον "ασφυκτικό έλεγχο" που ασκεί η κυβέρνηση της χώρας στο δικαστικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης, για τα οποία είπε ότι έχουν επιδοθεί σε μία ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραποίησης της πραγματικότητας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την ποινική υπόθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, που φέρεται να προσπάθησε να θέσει σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη.

"Καλούμε τις αρχές να τηρούν τα πρότυπα του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διασφάλιση της ακεραιότητας των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα", αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, με αφορμή την δίωξη εις βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας στα Σκόπια.

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει, λόγω της δίωξης κατά του αρχηγού της αντιπολίτευσης, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει διάρκεια, απειλεί να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση στη χώρα και να την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Η ΠΓΔΜ είναι από το 2005 υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009 μέχρι σήμερα έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα