Γκίκας Χαρδούβελης: "Αλλάζει η σχέση μας με τους δανειστές"

Πολύ μέλλον θα έχει ακόμη η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές, όπως παραδέχτηκε χθες ο Γκίκας Χαρδούβελης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, καθώς τόνισε ότι «θα παραμείνει η σχέση μας, σε άλλη μορφή ωστόσο, αλλά μέχρι να ξεπληρώσουμε το 75% του χρέους».

Στη συνέντευξη του στην εκπομπή του Mega Ανατροπή με τον Γιάννη Πρετεντερη, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής έξι μηνών ή ενός έτους μέχρι

να βγει η χώρα τελείως από το Μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για το Χρέος πριν από την Προεδρική εκλογή, όπως επίσης ότι οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα θα υποχωρήσουν μόλις επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Όσον άφορα στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο εκλογών, ο Γκ. Χαρδουβελης επεσήμανε αφενός ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε τεράστια ελλείμματα αφετέρου ότι οι πρόωρες εκλογές χαλάνε το επενδυτικό κλίμα. Φρόντισε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποσύρει τις καταθέσεις του οποιος κι αν αναλάβει την κυβέρνηση- απαντώντας στα όσα είχε πει ο Α. Γεωργιαδης- συμπληρώνοντας ωστόσο με νόημα ότι οι λεονταρισμοί μπορούν να εξαγριώσουν τις αγορές.

«Ελπίζουμε πριν από τη προεδρική εκλογή να έχουμε τη συμφωνία για το Μνημόνιο και το χρέος. Θα το θέλαμε. Αλλά, δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Είναι δύο αυτοί που χορεύουν ταγκό. Ίσως και τρεις».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία «συνετή και καθαρή έξοδο». Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι «έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, έχεις ένα δίκτυ ασφαλείας εάν το χρειαστείς απέναντι στις αγορές. Είναι το ίδιο που περιέγραψα στο Eurogroup. Το γεγονός ότι μιλάνε και οι δανειστές για νέα σχέση, σημαίνει ότι έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου, ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες περί μίας συνετής εξόδου». Ειδικά για το δημόσιο χρέος, εκτίμησε ότι θα καταστεί βιώσιμο με τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Έχουν υποσχεθεί ότι κάτι θα μας δώσουν. Ελπίζουμε ότι θα το πάρουμε», πρόσθεσε.

«Το μέλημά μας είναι το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση και πώς θα φτιάξουμε την επόμενη ημέρα. Τότε θα δείτε ότι η αγορά θα αναθαρρήσει και τα spreads θα μειώνονται και τα υπόλοιπα κόμματα θα προστρέξουν στη γραμμή της κυβέρνησης. Και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να συμφωνήσει στη δική μας γραμμή. Η αργοπορία και η κάθε καθυστέρηση έχει κόστος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.


Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και την προ μηνών δήλωσή του ότι «έχει μεγάλη δόση αυθαιρεσίας», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος στα ακίνητα. Η "δόση αυθαιρεσίας" είναι ότι αγόρασα το διαμέρισμα, χωρίς να ξέρω ότι θα μπει ο φόρος, χωρίς να ξέρω ότι θα υπάρχει ύφεση. Τον επιβάλαμε ξαφνικά, και σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει γιατί υπάρχει ύφεση». Για δε την επιβολή του φόρου, δήλωσε ότι «το κράτος είχε έλλειμμα και κάπου έπρεπε να βρεθούν φόροι. Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε τη στιγμή που δεν μπορούσες να αυξήσεις άλλο τους φόρους που υπήρχαν». Πάντως, πρόσθεσε ότι διορθώνονται τα λάθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα