Γιάννης Πιέρης: «Υπάρχει έλλειψη ισχυρών προσωπικοτήτων»

Στο τραπέζι με τον Χρήστο Ζαμπούνη - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Περπατώ τα χίλια βήματα που χωρίζουν το «Corfu Palace» από την Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας. Αριστερά, μετά τον βοτσαλωτό δρόμο, στέκει η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Επτανήσων, και δεξιά, η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Διασχίζω το Λιστόν,

προσπερνώ το Ανάκτορο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου και αντικρίζω, ύστερα από μια πεζοπορία που διαρκεί ακριβώς δώδεκα λεπτά, το κτίριο της Αναγνωστικής.

Εχουμε ταξιδέψει έως το νησί των Φαιάκων με τους συγγραφείς Ευγένιο Πιέρρη και Μάκη Φωκά για την παρουσίαση του βιβλίου τους «Γιατί ήμουν εγώ, γιατί ήταν εκείνος». Ο Ευγένιος είναι μακρινός συγγενής του προέδρου Γιάννη Πιέρη και, όπως χαριτολογούμε στο γραφείο του, ο ένας είναι «βαρουφακικός», με ένα ρ, και ο άλλος κανονικός, με δύο ρ. «Ο προπροπάππους μου ήταν βοναπαρτικός. Κατά τη διάρκεια της γαλλοκρατίας, πήγε στο Παρίσι και όταν γύρισε έκοψε το ένα ρ, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση στα επίσημα έγγραφα», δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις ο πρόεδρος εδώ και σχεδόν μία δεκαετία του αρχαιότερου πνευματικού ιδρύματος της χώρας. «Είσθε κατά σαράντα χρόνια αρχαιότεροι», κάνει το σχετικό κομπλιμέντο ο Μάκης Φωκάς, έφορος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» των Αθηνών.

Ο Γιάννης Πιέρης δέχεται με ευαρέσκεια το κομπλιμέντο και βρίσκει το έναυσμα για να κάνει μια ιστορική αναδρομή. «Είμαστε οι θεματοφύλακες μιας μακραίωνης παράδοσης του ιονίου χώρου, που ξεκινά από τον μακρινό 15ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, τα νησιά του Ιονίου, και κυρίως η Κέρκυρα, δέχτηκαν τους πρόσφυγες από τα τρία τελευταία πνευματικά και πολιτικά κέντρα του μεσαιωνικού Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη-Μυστρά-Αρτα. Ετσι, συνεχίστηκε εδώ, κατ’ έναν τρόπο, η εξέλιξη της προσπάθειας αναγέννησης, που είχε ήδη αρχίσει από την εποχή των Κομνηνών και έφθασε στον Πλήθωνα Γεμιστό, θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις του νεοελληνικού πολιτισμού».

Λόγω πιέσεως χρόνου, ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο καθιερωμένο δείπνο που παραθέτει η Εταιρεία μετά τις παρουσιάσεις βιβλίων, στη λέσχη-εστιατόριό της.

Tο μενού έχει ως βάση το σοφρίτο, την περίφημη τοπική σπεσιαλιτέ. «Είναι μοσχάρι σβησμένο σε λευκό κρασί», μας ενημερώνει ο μετρ. Το μόνο που έχει αλλάξει από το 1836, όταν 14 νέοι Κερκυραίοι ίδρυαν την Εταιρεία, είναι ίσως ότι δεν δειπνούμε υπό το φως των κεριών. «Οσο κι αν φαντάζει ουτοπικό, νομίζω ότι, παρά την κρίση, όχι μόνον την οικονομική, αλλά και τη γενική κρίση αξιών, αντιστεκόμαστε, διατηρώντας και διαδίδοντας τον ιδιαίτερο ελληνικό πολιτισμό μας, αλλά και αναδεικνύοντας αρκετούς νέους Κερκυραίους, που ενστερνίζονται και προβάλλουν τις αξίες μας».

Η επόμενη ερώτηση έχει σχέση με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. «Δεν είμαι πολιτικός ούτε οικονομολόγος, νομίζω όμως πως είναι παροδική η οικονομική κρίση κι ελπίζω γρήγορα να ανακάμψει η χώρα μέσα στα όρια της Ευρώπης, στην οποία είναι η φυσική και η ιστορική θέση της. Για την πολιτική κρίση, φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, εκτιμώ πως οφείλεται, εκτός των άλλων, και στην έλλειψη ισχυρών προσωπικοτήτων. Ελπίζω ότι θα βρεθούν αυτές οι προσωπικότητες που θα οδηγήσουν τη χώρα και την Ευρώπη στα ευγενή ιδεώδη και τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες πίστευαν οι μεγάλες προσωπικότητες που ονειρεύτηκαν την ένωση των ευρωπαϊκών λαών».

Την ώρα του καφέ, τον ρωτώ για το τι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να ανορθωθεί η Ελλάς. «Το σημαντικότερο όλων νομίζω πως είναι η Παιδεία, απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο σε κάθε τόπο. Παιδεία ουσιαστική και πολύπλευρη, με βασικό σκοπό να ενδυναμώσει τις σχέσεις μας με τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό και τις αξίες του. Παιδεία που θα φτιάξει μια νέα γενιά Ελλήνων, πρόθυμων να εργαστούν στον τόπο τους, γνωρίζοντας ότι θα δουν δικαίωση των προσπαθειών τους. Παιδεία που θα συμβάλλει παράλληλα στη διαμόρφωση ενός κράτους που θα μας αντιμετωπίζει ως πολίτες και όχι ως ραγιάδες. Είναι θεμελιώδες να σφυρηλατήσουμε τη συνείδηση του πολίτη. Και φυσικά θα πρέπει να μάθουμε σωστά την Ιστορία μας, ποια είναι η παράδοσή μας και ποιων είμαστε απόγονοι και συνεχιστές. Για παράδειγμα, είμαστε ίσως ο μόνος λαός που συνεχίζουμε να μην κατανοούμε την υπερχιλιετή λαμπρή ιστορία των μέσων χρόνων, δηλαδή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ας συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι η περίοδος αυτή μας έχει προσδιορίσει πολύ περισσότερο από την αρχαία ιστορία».

# Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, Καποδιστρίου 120, Κέρκυρα, τηλ.: 26610-39528.

Keywords
Τυχαία Θέματα