Ευγενία Μανωλίδου: "Όλοι μου λένε, δεν το περιμέναμε"

Μετά από έναν περίπου χρόνο περιοδείας σε όλη την Ελλάδα με την παράσταση «Musical αγάπη μου» η Ευγενία Μανωλίδου είναι πανέτοιμη για το μεγάλο φινάλε που θα γίνει την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα στο Μέγαρο Μουσικής με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης

της, η μαέστρος κ. Μανωλίδου, θα δώσει την τελευταία της συναυλία για φέτος, αφού πρέπει να αποσυρθεί για να ξεκουραστεί. Έτσι μαζί με τον Παναγιώτη Πετράκη, την Αντιγόνη Ψυχράμη, την Ευδοκία Μωυσίδου και το Σταύρο Σαλαμπασόπουλο θα παρουσιάσουν μερικές από τις ωραιότερες και τις πιο γνωστές μελωδίες από τα musicals και τον ελληνικό κινηματογράφο. Κύριο χαρακτηριστικό της συναυλίας αυτής είναι ότι όλα τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η κ. Μανωλίδου μίλησε στο parapolitika.gr για αυτήν την μεγάλη γιορτή της Δευτέρας

Συνέντευξη στην Μαριάνθη Κουνιά / [email protected]

Ετοιμάζεστε για την τελευταία πανηγυρική συναυλία με το «Musical αγάπη μου», μετά από ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι σε πολλές πόλεις της Ελλάδας από πέρυσι, έως σήμερα. Πως ήταν για εσάς όλη αυτή η περίοδος που εργαζόσασταν για αυτό το project;

Ήταν μαγική! Μια χρονιά γεμάτη από μουσική και μελωδίες. Παράλληλα, ήταν μια πολύ διδακτική εμπειρία γιατί μαζί με μια ομάδα έμπειρων και αξιόλογων μουσικών καταφέραμε και παρουσιάσαμε ένα άρτιο και άκρως επαγγελματικό αποτέλεσμα, ενάντια στις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω των προβλημάτων της εποχής. Και το κυριότερο, προσφέραμε 20 συναυλίες σε πολλά θέατρα σε όλη την Ελλάδα και γεμίσαμε τον κόσμο χαρά και αισιοδοξία.

Ποιο από τα ταξίδια- σταθμούς της συναυλίας ήταν το πιο ιδιαίτερο για εσάς και για ποιο λόγο;

Από όλους τους προορισμούς έχω κάτι να θυμάμαι, εξάλλου έχουμε υπέροχα θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Πολύ γρήγορα μου έρχεται στο μυαλό το πανέμορφο δημοτικό θέατρο Πειραιά και το θέατρο Απόλλων στη Σύρο με το οποίο μας δένει μια μακρόχρονη σχέση, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη μου συναυλία το 2000. Αλλά και το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, το Παλλάς, το Badminton, όλοι οι χώροι, όλοι οι προορισμοί ανοίξαν μια μεγάλη αγκαλιά σε εμάς και το έργο μας.

Τι θυμάστε από τα λόγια και τις αντιδράσεις του κόσμου μέσα στο καμαρίνι σας όταν τελείωνε η κάθε συναυλία κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας; Πείτε μας μερικά χαρακτηριστικά περιστατικά από την επαφή σας με τον κόσμο.

Η πιο χαρακτηριστική φράση που ακούω από τον κόσμο σε κάθε μας συναυλία είναι «Δεν το περιμέναμε!» Επίσης, χαίρομαι πολύ όταν ακούω να μας λένε ότι ήθελαν ακόμα περισσότερα τραγούδια – η συναυλία μας έχει διάρκεια 2 ώρες και ακούγονται γύρω στα 30 κομμάτια. Και παρ’ όλ’ αυτά, τους φαίνονται λίγα! Παίρνω τρομερή ενέργεια από τις αντιδράσεις του κόσμου και αντλώ δύναμη για να συνεχίζω.

Τι διαφορές έχει το κοινό της επαρχίας από το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Στις δικές μας παραστάσεις δεν παρατηρήσαμε διαφορετική συμπεριφορά από τόπο σε τόπο. Ίσως στις μεγάλες πόλεις να υπάρχει λίγο μεγαλύτερη επαφή με τα ξένα musicals και ο κόσμος να χαίρεται λίγο περισσότερο ακούγοντάς τα, αλλά στο δεύτερο μέρος που είναι γεμάτο από τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, όλοι ξεχνιόνται, ανεξαρτήτως προορισμού και τραγουδούν μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια.

Τι σας συγκινεί περισσότερο όταν βρίσκεστε πάνω στη σκηνή; Πως διώχνετε το άγχος σας και καταφέρνετε να γίνετε ένα με τον κόσμο;

Υπάρχει μια μαγική στιγμή όταν όλοι οι μουσικοί και οι ερμηνευτές καταφέρνουν και ενώνονται μεταξύ τους και παύουν πια να αποτελούν μεμονωμένες μουσικές οντότητες, γίνονται ένα δυνατό σύνολο που στη συνέχεια ενώνεται με τον κόσμο. Γι’ αυτή τη στιγμή ζω πάντα επάνω στη σκηνή και όταν έρθει, περνούν 2 ώρες σαν νερό! Άγχος δεν έχω πάνω στη σκηνή, έχω όμως πολύ μέχρι να ανέβω!

Τι περιλαμβάνει αυτή η τελευταία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και πώς επιλέξατε τα κομμάτια που την απαρτίζουν;

Η συναυλία της Δευτέρας περιλαμβάνει μερικές από τις ωραιότερες και τις πιο γνωστές μελωδίες από τα musicals και τον ελληνικό κινηματογράφο. Θα ακουστούν τραγούδια από το «Φάντασμα της Όπερας», το «Grease”, το «West Side Story», «Fame», “Mamma mia” κ.α. ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τραγούδια από έργα όπως «Κορίτσια για φίλημα», «Γοργόνες και Μάγκες», «Φτωχαδάκια και Λεφτάδες» και πολλά πολλά άλλα! Όλα τα κομμάτια είναι γνωστά, ευχάριστα και χαρούμενα και επελέγησαν προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη διάθεση στον κόσμο που θα μας παρακολουθήσει. Όλα αυτά με την ορχήστρα μας, τους Symphomaniacs και τους υπέρ-ταλαντούχους ερμηνευτές μας τον Παναγιώτη Πετράκη, την Αντιγόνη Ψυχράμη, την Ευδοκία Μωυσίδου και το Σταύρο Σαλαμπασόπουλο.

Αρκετά συχνά, τα έσοδα από τις συναυλίες σας τα διαθέτετε για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως και τώρα στην Θεσσαλονίκη, που θα διατεθούν όλα στο σύλλογο ΣΤΟΡΓΗ. Πως το καταφέρνετε αυτό και τι σας ωθεί να το κάνετε;

Δυστυχώς δεν είναι τόσο συχνά όσο θα ήθελα. Μόνο 3 από τις 21 συναυλίες είχαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα κι αυτό γιατί η παραγωγή μας αποτελείται από 40 ανθρώπους πάνω και κάτω από τη σκηνή και τα έξοδα είναι δυσβάστακτα. Παρ΄ όλ’ αυτά, προσπαθούμε όσο μπορούμε να δίνουμε και μια κοινωνική διάσταση στο έργο μας, βοηθώντας έστω και λίγο, πολύ αξιόλογες και σοβαρές προσπάθειες που γίνονται για να υποστηρίξουν συνανθρώπους μας, όπως αυτή που γίνεται στο σύλλογο ΣΤΟΡΓΗ.

Τι σκέφτεστε όταν γράφετε μουσική; Ποιες είναι οι πηγές της έμπνευσής σας και πόσο οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης επηρεάζουν τα έργα σας;

Όταν γράφω μουσική μεταφέρομαι σε μια άλλη διάσταση. Εμπνέομαι κυρίως από την ιστορία, τη μυθολογία και την ποίησή μας και όχι από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα