Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο Μαρκ Μαζάουερ

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο Μαρκ Μαζάουερ, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια.

Ο ίδιος ο Μαζάουερ, μιλώντας μετά την αναγόρευσή του, έκανε μια ιστορική αναδρομή της «σχέσης αγάπης» που διατηρεί με την Ελλάδα και που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 και αναφέρθηκε στις ρίζες της οικονομικής κρίσης. Στάθηκε

ιδιαίτερα στον αντίκτυπο της Κατοχής στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στο «ατυχές timing» της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, που «με ανεύθυνα δημοσιονομικά θεμέλια» προχώρησε σε διόγκωση του δημόσιου τομέα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες υλοποιούσαν πολιτικές συρρίκνωσής του. Και εάν κατά τη δεκαετία του '80 έκανε την εμφάνισή του ένα νέο είδος κοινωνικού κράτους, «είτε για καλό είτε για κακό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μαζάουερ, η δεκαετία του '90 έφερε κάτι εξίσου νέο, σύμφωνα με τον ιστορικό, στην ιστορία της χώρας: «την κουλτούρα "σοφής" αλλά οικονομικά πλουτισμένης προσοχής» από το εξωτερικό. «Το χρήμα έρεε όπως ποτέ στο παρελθόν. [...] Όχι μόνο στην Ελλάδα. [...] Η Ευρώπη ήρθε να συνδεθεί, όχι με τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ελευθερία, αλλά με τα χρήματα», υπογράμμισε.

Ακόμη, με αφορμή την οικονομική κρίση, ο Μαζάουερ ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε όλο αυτό» και παράλληλα, έκανε λόγο για τον σκοπό και τον στόχο ενός ιστορικού: «Η λειτουργία του ιστορικού είναι να ρίξει φως σε αυτή την ιστορική κατάσταση, και παραδόξως ίσως, να δώσει μια οπτική ενός νέου μέλλοντος, μέσα από κάποιες βαθύτερα υπογραμμισμένες δυνάμεις που παραμένουν κρυμμένες κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, και πίσω από τα πρωτοσέλιδα. [...] Ο ιστορικός, σε αντίθεση με τον αρχαιολόγο, είναι ο διαμεσολαβητής σε μια συζητηση της κοινωνίας με το ίδιο της το παρελθόν. Αυτή ήταν πάντα η αντίληψή μου για την ιστορική ανησυχία και το πάθος μου» επεσήμανε.

Μιλώντας για τα βιβλία του, ο Μαζάουερ είπε ότι συνδυάζουν το ενδιαφέρον του για την ιστορία της Ελλάδας με έναν «μεγάλο καμβά ερωτημάτων» που αφορούν στις ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημιου Αθηνών, Αθ. Δημόπουλος, στην ομιλία του, χαρακτήρισε τον Μαζάουερ «καλό αναγνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, του ελληνικού χαρακτήρα», έναν «ιστρικό που τα βιβλία του έχουν εξαιρετική απήχηση στο διεθνές κοινό», «έναν επιστήμονα με εξαιρετικά σημαντικό έργο στον χώρο της διεθνούς ιστορίας του 20ού αιώνα, έναν ιστορικό που σημάδεψε την ιστοριογραφία, αλλά και μία προσωπικότητα με συνεχή παρέμβαση στο χώρο της διεθνούς πολιτικής».

Εξάλλου, ο Κων. Κωστής, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας το έργο του Μαζάουερ, ανέφερε ότι το οικονομικό τμήμα τον τιμά με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα γιατί «με το έργο του προσφέρει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους τρόπους συνάρθρωσης στην ομιλία, την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, το σήμερα, το χθες».

Από τα πιο γνωστά βιβλία του Μαζάουερ, μεταφρασμένα και στα ελληνικά, είναι: «Στην Ελλάδα του Χίτλερ. Η εμπειρία της κατοχής», «Σκοτεινή ήπειρος. Ο ευρωπαϊκός 20ος αιώνας», «Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων» και «Η Αυτοκρατορία του Χίτλερ. Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα