Επίθεση από ξένα funds στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Επιθετικά σορτάρουν το ελληνικό χρηματιστήριο τα ξένα funds, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στον κόσμο μετά τις ρωσικές μετοχές για τη χρονιά, ενώ σημειώνει πτώση ακόμα και άνω του 11% σήμερα, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου.

Οι short θέσεις –δηλαδή τα στοιχήματα για πτώση- επί ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (ETF) με ελληνικές μετοχές, αυξήθηκαν αυτό το μήνα στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2012, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ουσιαστικά, τα ξένα funds αντιμετωπίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο με την ίδια απαισιοδοξία που εμφάνιζαν και κατά την εποχή πριν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, οι short θέσεις στο Global X FTSE Greece 20 ETF, άγγιξαν ακόμα και το 20% των μετοχών του αμοιβαίου κεφαλαίου στις 17 Δεκεμβρίου, κατά την πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου.

Παράλληλα, το ETF εμφανίζει εκροές κεφαλαίων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, στο χειρότερο αρνητικό σερί από τη δημιουργία του, το 2011.

«Δεν θα έλεγα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπει κανείς στις ελληνικές μετοχές», λέει ο Francois Savary, επικεφαλής επενδύσεων της Reyl & Cie. στη Γενεύη. «Οι τελευταίοι δύο μήνες έχουν δείξει ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο καθεστώς μεταβλητότητας».

Το Bloomberg αποδίδει την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου στον φόβο των πρόωρων εκλογών και σημειώνει ότι αυτή η άσχημη επίδοση έρχεται εν μέσω προσδοκιών για ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ (QE) και την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν.

Ο Stoxx Europe 600 Index έχει ενισχυθεί κατά 11% από το χαμηλό της χρονιάς, που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο. Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, που είχε αγγίξει τα υψηλά τριών ετών το Μάρτιο λόγω της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έχει υποχωρήσει κατά 38% έκτοτε.

«Αυτό πραγματικά τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει σε μία εύθραυστη οικονομική και πολιτική κατάσταση. Οι αγορές δεν ανησυχούν αρκετά. Οι αγορές δεν έχουν λάβει επαρκώς υπόψη τους τους ακραίους κινδύνους, όπως η πιθανότητα του Grexit μετά τις εκλογές», σημειώνει με δηλώσεις του στο Bloomberg ο Michael Block, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Rhino Trading Partners LLC.

Keywords
Τυχαία Θέματα