Επί ποδός... πολέμου τα επικοινωνιακά επιτελεία

Των Ελένης Καλογεροπούλου και Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα Παραπολιτικά

Την ώρα που η αγωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα κρίνει και τον χρόνο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, κορυφώνεται, τα κομματικά επιτελεία μπαίνουν στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για τις πολιτικές εξελίξεις που έρχονται.

Φυσικά, την τιμητική της σε τέτοιου είδους κρίσιμες περιστάσεις έχει η επικοινωνία, που, όπως γίνεται αντιληπτό, έρχεται σε πρώτο πλάνο. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού όσο και η Κουμουνδούρου σπεύδουν να ενισχυθούν όχι μόνο σε όλες τις πτυχές

της επικοινωνιακής τους στρατηγικής, αλλά και στο κομμάτι του έμψυχου δυναμικού, που καταστρώνει και «τρέχει» την υλοποίηση των αντίστοιχων σχεδιασμών.

Χαρακτηριστικές της κινητικότητας που επικρατεί στα δύο στρατόπεδα είναι οι μεταγραφές των προσώπων που καλούνται να μπουν στο παιχνίδι, παρέχοντας νέες ιδέες και προτάσεις, καθώς και η αύξηση με γεωμετρική πρόοδο των παντός είδους κρυφών μετρήσεων που καταφθάνουν στα κομματικά επιτελεία.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε εσχάτως στην ομάδα που διαχειρίζεται την εξωτερική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα και καθορίζει τη συνολική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον έμπειρο Γιάννη Ρουμπάτη (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνέδεσε, εκτός των άλλων, το όνομά του με την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει μουρμούρες στους κόλπους του κόμματος), ενώ η Ν.Δ. βάζει σε νέες βάσεις την επικοινωνιακή της πολιτική, με στόχο να ανακατέψει την τράπουλα και να αντιστρέψει το κλίμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Ως εκ τούτου, οι σχετικές συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού πυκνώνουν συνεχώς, με τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τις λεγόμενες μυστικές σφυγμομετρήσεις να βρίσκονται σε περίοπτη θέση στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου, ώστε αναλόγως να καταρτίζονται τα σχέδια και τα χρονοδιαγράμματα της αντεπίθεσης που ήδη έχει ξεκινήσει από την πλευρά της κυβέρνησης. «Εχουν μπει στην εξίσωση πέραν της μίας δημοσκοπικές εταιρείες, αφού χρειάζεται προσεκτική ανάλυση των δεδομένων που διαμορφώνονται ανά κοινωνική ομάδα και περιφέρεια», λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο σύστημα Σαμαρά. Κεντρικοί άξονες παραμένουν οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Μουρούτης, ο δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και βεβαίως οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης και του κόμματος, Σοφία Βούλτεψη και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αντίστοιχα. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες, έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο επικοινωνιακό πεδίο και ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ελέω του ανοίγματος που επιχειρείται προς τους σχηματισμούς και τα στελέχη δεξιότερα της Ν.Δ., καθώς και προς την παραδοσιακή κεντροδεξιά βάση.

Δύο ραντεβού την ημέρα για τη «γραμμή»

Αυτό το διάστημα, στο στρατηγείο του πρωθυπουργού λαμβάνουν χώρα δύο προκαθορισμένα επικοινωνιακά ραντεβού, με διπλό στόχο. Αφενός την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την κάλυψη των όποιων δυσλειτουργιών και αφετέρου την κατάρτιση του βασικού επικοινωνιακού πλάνου από τώρα και για τους επόμενους μήνες, οπότε ουσιαστικά θα κριθεί η βιωσιμότητα του παρόντος κυβερνητικού σχήματος. Η συνάντηση, που πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση (εκτός απροόπτου, στις 5 το απόγευμα), αφορά την ανταλλαγή απόψεων και τη συνεννόηση μεταξύ της κ. Βούλτεψη και των επικεφαλής επικοινωνίας των υπουργείων.

Στη δεύτερη και πλέον σημαντική σύσκεψη, πέραν της κυβερνητικής εκπροσώπου συμμετέχουν και οι πιο στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που εμπλέκονται στο επικοινωνιακό κομμάτι. Ο λόγος για τον βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθο Λαζαρίδη, που έχει επιφορτιστεί με την ανάλυση των δημοσκοπικών ευρημάτων και την αξιοποίησή τους σε επίπεδο κυβερνητικής στρατηγικής, τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστα Μπούρα, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργο Μουρούτη, και βεβαίως τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη. Μάλιστα, ο Θεσσαλονικιός πολιτικός, όπως έγραψαν πρόσφατα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», έχει αποκτήσει ρόλο-κλειδί στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση πίσω από τις κλειστές πόρτες της πρωθυπουργικής αυλής. Η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού περιόρισε το πρόβλημα, ωστόσο, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν εστίες έντασης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταμάτης είναι αυτός που μεταφέρει τις πρωθυπουργικές επιταγές στην κ. Βούλτεψη και δίνει τη «γραμμή» για την καθημερινή εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο διαχρονικός συνεργάτης του κ. Σαμαρά έχει αναλάβει εργολαβικά τον συντονισμό των εμφανίσεων στα media των «γαλάζιων» μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και των υπόλοιπων κορυφαίων της Ν.Δ. Στις αρμοδιότητές του εντάσσεται και η λύση των όλο και πιο συχνών διαξιφισμών μεταξύ υπουργών, καθώς και οι διαφοροποιήσεις στις δημόσιες τοποθετήσεις μεταξύ στελεχών των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Στο τραπέζι της επικοινωνιακής σύσκεψης κορυφής που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στο Μαξίμου κάθονται επίσης ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει εξελιχθεί στον απόλυτο εκτελεστικό βραχίονα της επαναπροσέγγισης της Ν.Δ. με το αρκετά σημαντικό κομμάτι της βάσης που έχει στραφεί σε άλλες πολιτικές επιλογές, καθώς και ο δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος, που παρουσιάζει και σχολιάζει τις έρευνες που διενεργούνται για λογαριασμό της πρωθυπουργικής αυλής. Το πρόσωπο του κ. Μαύρου έχει σταθεί στο παρελθόν αφορμή για επιπρόσθετες έριδες μεταξύ των συνεργατών του κ. Σαμαρά, αφού οι απόψεις για το modus operandi που τον διακρίνει επαγγελματικά διίστανται (στο παρελθόν μάλιστα είχε διακοπεί για ένα διάστημα η συνεργασία του με το κόμμα).

Την «ομάδα κρούσης» που συστάθηκε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές συμπληρώνουν η εκπρόσωπος του κόμματος, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, και βεβαίως ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Εκτός των άλλων, οι δύο τελευταίοι είναι οι μεταφορείς των μηνυμάτων που εκπέμπονται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού στους κόλπους του εσωκομματικού μηχανισμού, προκειμένου οι αποφάσεις και η στρατηγική που υιοθετείται να διαπερνούν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκάλυψε το «S» την προηγούμενη εβδομάδα, εσχάτως κυκλοφορούν στη Συγγρού κάποιοι φάκελοι που κρύβουν φυλλάδια με ενημερωτικό περιεχόμενο για την επίσημη επικοινωνιακή γραμμή της Ν.Δ., όπως αυτή καθορίζεται από την Ηρώδου Αττικού. Τέλος, απών από τις επικοινωνιακές συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στο στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ήταν αναπόσπαστο μέρος των επικοινωνιακών συζητήσεων που πραγματοποιούνταν πριν από τις τριπλές κάλπες του Μαΐου. Αιτία δεν είναι άλλη από το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στις σχέσεις του με το στενό σύστημα Σαμαρά, μετά τη δημόσια διαφοροποίησή του για το θέμα του αιτήματος διενέργειας δημοψηφίσματος που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν πως ο «Βαγγέλας» θα επιστρέψει δυναμικά μετά και την εμπλοκή του στην επιχείρηση εξεύρεσης των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρωινός καφές και στην Κουμουνδούρου

Σε εγρήγορση βρίσκονται όλοι οι μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Τετάρτη ξεκινάει briefing στους δημοσιογράφους από τον Π. Σκουρλέτη, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να επαναδραστηριοποιήσει στελέχη όπως ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, αφού η λογική του είναι ότι κανένας δεν περισσεύει τη συγκεκριμένη στιγμή. Ετσι, λοιπόν, τον γνωστό θεσμό του «πρωινού καφέ» έχουν πλέον καθιερώσει και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα. Καθημερινά, λίγο μετά τις 10 και μισή το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνεται στον τρίτο όροφο των γραφείων στην Πλατεία Κουμουνδούρου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις για τα θέματα της επικαιρότητας.

Για τους περισσότερους που παίρνουν μέρος σε αυτή τη σύσκεψη είναι ο δεύτερος, ίσως και ο τρίτος «καφές», αφού μέχρι να φτάσουν στην Κουμουνδούρου έχουν ενημερωθεί από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για το θέμα της ημέρας, από το ειδικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί.

Στη σύσκεψη αυτή παίρνουν μέρος ο Πάνος Σκουρλέτης και η Ράνια Σβίγγου από το γραφείο Τύπου, καθώς και ο σύμβουλος έκδοσης και ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Β. Μουλόπουλος και Ν. Φίλης, ο δημοσιογράφος και μέλος της Κ.Ε. Γ. Κυρίτσης, ο δημοσιογράφος Θ. Μιχόπουλος και ο Γ. Αλμπάνης από την ιστοσελίδα Left, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές φορές στη σύσκεψη αυτή παρευρίσκεται και ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος φροντίζει στη συνέχεια να ενημερώνει τον κ. Τσίπρα για κάποια θέματα που μπορεί να μην έχουν υποπέσει στην αντίληψή του και μπορεί τις επόμενες ημέρες να γίνουν «αγκάθια» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάποιες άλλες φορές, πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει από τον 7ο όροφο όπου είναι το γραφείο του στον 3ο, προκειμένου να συζητήσει με την επικοινωνιακή ομάδα κάποιο σοβαρό θέμα, ακούγοντας με ιδιαίτερη προσοχή τις απόψεις όλων. Στις συναντήσεις αυτές, ανάλογα με τα θέματα της επικαιρότητας, συμμετέχουν και οι τομεάρχες, αφού αυτοί θα ενημερώσουν για την πολιτική θέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

Καφέ, όχι σε καθημερινή βάση, αλλά σχετικά συχνά, πίνουν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καθορίζουν την πολιτική γραμμή. Σε αυτόν συμμετέχουν τα μέλη της Γραμματείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Θ. Δρίτσας, ο Π. Κουρουμπλής, ο Π. Λαφαζάνης, ο Ν. Βούτσης, ο Κ. Αθανασίου αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δημ. Βίτσας. Σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις διαδικασίες έχει το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, Αλέκος Φλαμπουράρης. Ανθρωπος που δεν αγαπά τη δημοσιότητα, παρά το γεγονός ότι είναι στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα -αυτός άλλωστε τον φιλοξενεί στην Αίγινα όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δραπετεύει για ολιγοήμερες διακοπές-, ο κ. Φλαμπουράρης διατελεί συντονιστής των επιτροπών κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αυτό τον ρόλο συμμετέχει στις περισσότερες συνεδριάσεις των επιτροπών.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Κώστας Πουλάκης, τομεάρχης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος, ο οποίος από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε ποσοστά της τάξεως του 3% έχει αναλάβει την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, με τις εκτιμήσεις του να τις εμπιστεύεται με κλειστά μάτια ο κ. Τσίπρας. Σημειώνεται ότι ο κ. Πουλάκης είναι αυτός που μίλησε για πρώτη φορά στο επιτελείο της Κουμουνδούρου για δυνατότητα αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Χρέη επικοινωνιακού συμβούλου εκτελεί και η Ζωή Χαλιδιά.

Ωστόσο, τις περισσότερες συζητήσεις στα πολιτικά στέκια, αλλά και στους κόλπους του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η μυστική εμπλοκή στην επικοινωνία του κόμματος του εμπνευστή της συνολικής στρατηγικής του Κώστα Καραμανλή (περί μεσαίου χώρου), Γιάννη Λούλη, καθώς και η πρόσφατη -επίσης άτυπη- ένταξη στην επικοινωνιακή ομάδα του άλλοτε συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννη Ρουμπάτη.

Keywords
στην κ, αλέξης τσίπρας, συριζα, τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, βασεις, δημοσκοπηση, σαμαρας, βιωσιμότητα, παραπολιτικα, media, λύση, μαΐου, δημοψηφισμα 2015, συγκεκριμένο, λαφαζάνης, ΚΚΕ, ανθρωπος, εκλογες, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδα δημοκρατια, κλειστα επαγγελματα, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δημοψηφισμα, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βικυ σταματη, παραπολιτικα, η ζωη, αλέξης τσίπρας, κκε εσωτερικου, το θεμα, αιγινα, θεμα, ιερουσαλημ, καθημερινη, πλαισιο, ωρα, αγωνια, αυξηση, ανθρωπος, αννα, αξονες, αφορμη, βιωσιμότητα, βοριδης, γεγονος, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, διιστανται, δριτσας, διπλο, εγρηγορση, εβδομαδα, επικοινωνια, εποχη, ερευνες, ερχεται, ερχονται, εφημεριδα, ζωη, ιδεες, ιδια, εικονα, καφες, κλιμα, κομμα, λαφαζάνης, λύση, μαΐου, μαξιμου, ματια, μηνες, ομαδα, ονομα, ουσιαστικα, πεδιο, περιβαλλον, πορτες, ραντεβου, ρητορικη, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σοφια, σχεδια, τμημα, τριτη, συγγρου, υλοποιηση, φακελοι, φυλλαδια, φορα, ανηκει, απων, δημητρης, ευθεια, χωρα, κομματι, κωστας, μαυρος, media, παιχνιδι, στην κ, τηλεορασεις, θεματα, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα