Ξέχασαν τη γαλανόλευκη

Του Γιώργου Σαρρή, εφημερίδα Παραπολιτικά

Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, την ώρα που αμέτρητα μπαλκόνια σε όλη τη χώρα είχαν αναρτήσει την ελληνική σημαία, υπήρχαν υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί στο κέντρο της Αθήνας που είχαν αρνηθεί να υψώσουν το εθνικό μας σύμβολο, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας!

Ακόμη και πολιτικά κόμματα, όπως αυτό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δεν

είχαν φροντίσει να αναρτήσουν τη γαλανόλευκη όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, παρά τις κατά καιρούς στομφώδεις δηλώσεις του προέδρου του περί έθνους και πατρίδας. Παράλληλα, σε άλλα δημόσια κτίρια το εθνικό μας σύμβολο είχε κουρελιαστεί από την πολυκαιρία και τον αέρα και κανείς δεν είχε φροντίσει για την αποκατάστασή του.

Χωρίς σημαία

Υπουργείο Τουρισμού

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014, ώρα 10:30 το πρωί. Στον αριθμό 9 της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, εκεί από όπου περνούσε παρελαύνοντας η μαθητική νεολαία, βρίσκεται το υπουργείο Τουρισμού. Σε κανένα σημείο του κτιρίου δεν φρόντισαν οι συνεργάτες της υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη να υψώσουν την ελληνική σημαία. Κι όμως, ο νόμος υποχρεώνει τις δημόσιες υπηρεσίες να αναρτούν καθημερινά τη γαλανόλευκη, πόσο μάλλον ανήμερα την 28η Οκτωβρίου. Το υπουργείο δείχνει να αδιαφορεί για τέτοιες… λεπτομέρειες!

Ιδιοκτησία Βουλής

Επί της Λεωφόρου Αμαλίας 22-24, απέναντι από το Ζάππειο, υπάρχει ένα μεγάλο γωνιακό κτίριο, με τζάμια-καθρέφτες, που ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, αλλά και το γραφείο του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Αυτό που δεν βρίσκεται όμως εκεί είναι η… ελληνική σημαία. Πουθενά, σε ολόκληρη την πρόσοψη του κτιρίου, δεν κυματίζει η σημαία του έθνους, κάτι που, αν μη τι άλλο, αποτελεί σημαντική παράλειψη.

ΟΤΕΚ

Γενικώς το υπουργείο Τουρισμού πρέπει να έχει ένα θέμα με τις σημαίες. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως ούτε ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που βρίσκεται στην Πλατεία Κλαυθμώνος, δεν έχει ελληνική σημαία, αν και θα έπρεπε. Μάλιστα, κοιτάξαμε καλά μήπως έχει αναρτήσει μία στην ταράτσα και δεν φαινόταν με την πρώτη ματιά, αλλά φευ… Ούτε εκεί υπήρχε κάτι! Ευτυχώς, σημαία είχε τουλάχιστον το διπλανό κτίριο, του υπουργείου Εσωτερικών.

Ανεξάρτητοι Ελληνες

Για την πατρίδα, τη θρησκεία και το έθνος μας μιλά σχεδόν καθημερινά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ωστόσο, στο ογκώδες κτίριο που δεσπόζει επί της Λεωφόρου Συγγρού και φιλοξενεί τα γραφεία του κόμματός του δεν υπήρχε ανήμερα την 28η Οκτωβρίου ούτε για δείγμα ελληνική σημαία! Μονάχα κεραίες, κάμερες ασφαλείας και ένα μεγάλο ενοικιαστήριο, που ενημερώνει τους περαστικούς ότι ενοικιάζονται όροφοι, μπορεί να δει κανείς στην έδρα των ΑΝ.ΕΛ.

ΟΤΕ

Κανείς δεν έχει μεριμνήσει να υψώσει τη γαλανόλευκη ούτε στο μέγαρο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, επί της οδού Σταδίου 15. Παρά το γεγονός ότι στους επάνω ορόφους του κτιρίου, που σχεδίασε ο σημαντικός αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς την περίοδο 1930-1931, υπάρχουν τέσσερα κοντάρια για ισάριθμες σημαίες, ούτε μία δεν ανεμίζει! Η κλήση μας προωθείται…

«Κουρελόπανο»

Περισσότερο με κουρελόπανο παρά με σημαία μοιάζει αυτή που έχει αναρτηθεί λίγα μέτρα πίσω από την Παλαιά Βουλή, επί της οδού Κολοκοτρώνη 4. Εκεί βρίσκεται το Μέγαρο του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. Η μοναδική ελληνική σημαία που κυματίζει στο κτίριο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, όπως μαρτυρά και ο φωτογραφικός φακός.

Οι… συνεπείς

Περιφέρεια Αττικής

Κατά γράμμα ακολούθησε τη νομοθεσία περί σημαιοστολισμού ανήμερα την 28η Οκτωβρίου η Περιφέρεια Αττικής, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Λεωφόρο Συγγρού.

Υπουργείο Οικονομικών

Δύο σημαίες, μία της χώρας μας και μία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχαν αναρτηθεί την ημέρα της εθνικής επετείου στο ογκώδες κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Νομισματικό Μουσείο

Την ελληνική σημαία έχει κρεμάσει σε ένα από τα μπαλκόνια του και το Νομισματικό Μουσείο της πρωτεύουσας, που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 12.

Τράπεζα της Ελλάδος

Σημαιοστολισμένο ήταν λίγα μέτρα πιο κάτω το κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι σημαίες ήταν δύο. Μία της χώρας μας και μία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακαδημία Αθηνών

Στην κορυφή της Ακαδημίας Αθηνών κυμάτιζε περήφανη ανήμερα την εθνική επέτειο η ελληνική σημαία, που, απ’ ό,τι φάνηκε, ήταν και καινούργια.

Εθνική Βιβλιοθήκη

Μια μεγάλη σημαία εντοπίσαμε να κυματίζει και στο ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης επί της οδού Πανεπιστημίου.

Συμβούλιο της Επικρατείας

Μια μεγάλη σημαία κυμάτιζε στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το πάλαι ποτέ Αρσάκειο. Αντίστοιχος σημαιοστολισμός υπήρχε και σε δεκάδες άλλα κτίρια που φιλοξενούν δικαστικές αίθουσες.

Υπουργείο Εσωτερικών

Μόνιμα είναι αναρτημένη στο υπουργείο Εσωτερικών η ελληνική σημαία, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον νόμο για όλα τα δημόσια κτίρια που φιλοξενούν χαρτοφυλάκια.

Δήμος Αθηναίων

Δύο σημαίες κυμάτιζαν την 28η Οκτωβρίου στο δημαρχιακό μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά. Οπως και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, βλέπει κανείς περνώντας από την οδό Αθηνάς το εθνικό μας σύμβολο, καθώς και τη σημαία του δήμου της πρωτεύουσας.

Πολυκλινική Αθηνών

Ακόμη και η Πολυκλινική, που βρίσκεται λίγα μέτρα από την Πλατεία Ομονοίας, είχε σημαιοστολιστεί. Εκτός από την ελληνική σημαία, στο μπαλκόνι κυμάτιζαν επίσης η σημαία του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και η αυτοκρατορική του Βυζαντίου.

Βουλή των Ελλήνων

Σημαιοστολισμένη βρήκαμε και τη Βουλή των Ελλήνων, μπροστά από την οποία άλλωστε είχε στηθεί και η εξέδρα των επισήμων της μαθητικής παρέλασης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες φροντίζουν συχνά να είναι σε άψογη κατάσταση.

Ζάππειο Μέγαρο

Μία και μόνη σημαία στον μεσαίο στύλο είχε αναρτηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο. Δεξιά και αριστερά από την κεντρική είσοδο υπάρχουν αρκετά κοντάρια για άλλες, όμως δεν είχαν αναρτηθεί ανήμερα την 28η Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα