Επεισοδιακό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης

Ολοκληρώνεται απόψε το 34ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης (4-19 Απριλίου) που έμελλε να είναι από τα πιο επεισοδιακά των τελευταίων ετών. Οι αρχές στις 11 Απριλίου είχαν ζητήσει να μη γίνει η προβολή ταινίας με θέμα τη ζωή στο στρατόπεδο του ΡΚΚ, με αποτέλεσμα η διοίκηση του Φεστιβάλ να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τις τουρκικές και ξένες ταινίες, καθώς και την τελετή λήξης. Στο Φεστιβάλ συμμετείχε

και η Μαργαρίτα Μαντά με την ταινία της «Για Πάντα» η οποία προβλήθηκε στις 13,14 και 16 Απριλίου.

Στις 11 Απριλίου το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού γνωστοποίησε στη διοίκηση του Φεστιβάλ ότι με βάση τον Κανονισμό περί αξιολόγησης και ταξινόμησης κινηματογραφικών ταινιών, μπορούν να προβάλλονται μόνο ταινίες οι οποίες έχουν καταχωρηθεί. Κάτι που δεν είχε συμβεί στην περίπτωση της ταινίας «Μπακούρ» των Τούρκων σκηνοθετών Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγρούλ Μαβίογλου. Η ταινία είχε για θέμα τη ζωή στο στρατόπεδο του ΡΚΚ στο Κάντιλ του Βορείου Ιράκ. Στις 13 Απριλίου η διοίκηση του Φεστιβάλ ακύρωσε το διαγωνισμό και την τελετή λήξης, ενώ 22 σκηνοθέτες απέσυραν τις ταινίες τους από το Φεστιβάλ.

Την ίδια μέρα περίπου 100 κινηματογραφιστές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο γνωστός Τούρκος σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, με ανοιχτή επιστολή τους καταδίκασαν την «αξιοποίηση του εν λόγω Κανονισμού ως εργαλείου λογοκρισίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα