FT: "Απαραίτητη η πτώχευση της Ελλάδας, αλλά όχι το Grexit"

"Μια χρεοκοπία δεν είναι συνώνυμη με μία έξοδο από το ευρώ", υποστηρίζει ο αρθρογράφος των Financial Times Wolfgang Münchau. Στο άρθρο του ο συντάκτης τονίζει ότι η χρεοκοπία της Αθήνας είναι "μονόδρομος για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση της οικονομίας, αλλά κανείς δεν το

έχει πράξει μέχρι σήμερα".

"Δεν υπάρχει κανένας κανένας κανόνας που να λέει ότι μια χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη εάν κηρύξει χρεοκοπία στο χρέος της", αναφέρει. "Ο σύνδεσμος μεταξύ χρεοκοπίας και εξόδου είναι έμμεσος. Αν μια χώρα χρεοκοπήσει τα πτωχευμένα χρεόγραφα της δεν θα είναι πλέον αποδεκτά ως υποσχετικά πληρωμών προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να υποβάλλουν προσφορές στις δημοπρασίες της ΕΚΤ.

Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο χρέος που που εγγυάται η Αθήνα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους αρκετά μεγάλο ποσοστό τέτοιου χρέους και θα τα βρουν σκούρα να εξασφαλίσουν ρευστότητα αν η κυβέρνησή τους παραπαίει".

"Συνεπώς, το να πτωχεύσεις “εντός της ευρωζώνης” απαιτεί απλώς την εξεύρεσει ενός άλλου τρόπου να κρατήσεις το τραπεζικό σύστημα στην επιφάνεια. Αν κάποιος μπορούσε να επινοήσει μια ευφυή απάντηση, δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη για Grexit", σημειώνει ο Münchau.

Keywords
Τυχαία Θέματα