Επανατοποθετήθηκε στη θέση του το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

Εκατόν δεκατρία χρόνια στεκόταν στην πόλη του Ναυπλίου, το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που φτιάχτηκε από τα κανόνια της Επανάστασης του '21 που βρέθηκαν στο Κάστρο Παλαμηδίου. Οι φθορές , όμως, που παρουσίασε το ιστορικό έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου -ένα από τα σπουδαιότερα της νεοελληνικής γλυπτικής- έκριναν απαραίτητες τις εργασίες αποκατάστασης κααι συντήρησης του, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το κατέβασμα του αγάλματος από τη μαρμάρινη βάση έκανε ειδικό γερανοφόρο όχημα και ξεκίνησαν οι εργασίες που διήρκησαν συνολικά επτά μήνες. Πριν λίγες μέρες, το

άγαλμα επέστρεψε στην θέση του, στον «Βοτανικό κήπο» του Ναυπλίου ή αλλιώς στο «πάρκο Κολοκοτρώνη».

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1884, οι κάτοικοι του Ναυπλίου μετά από έρανο συγκέντρωσαν ένα σημαντικό ποσό με την επιθυμία να φιλοτεχνηθεί ανδριάντας του αρχιστράτηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Η χύτευση του ανδριάντα του Γέρου του Μοριά έγινε, σε δύο αντίτυπα, στο Παρίσι. Το πρώτο τοποθετήθηκε στο Ναύπλιο το 1901, και το δεύτερο στην Αθήνα το 1904, και σήμερα βρίσκεται δίπλα από την Παλαιά Βουλη.

«Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.» υπαγόρευσε ο Κολοκοτρώνης στον λόγιο Γεώργιο Τερτσέτη στα «Απομνημονεύματά» του.

Βασισμένα στις προφορικές αφηγήσεις του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τα απομνημονεύματα κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836» αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα