Επαναφορά του αγροτικού για τους γιατρούς

Την άμεση επαναλειτουργία όλων των αγροτικών ιατρείων και στις πιο απομακρυσμένες, άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή- θα γίνει και πάλι υποχρεωτική η υπηρεσία υπαίθρου για όλους του γιατρούς, «προκειμένου

να εξασφαλίσουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας».

«Εκείνο, που κάνουμε, είναι ότι δεν θα μπορεί να θεσμοθετηθεί τίτλος ιατρικής ειδικότητας, αν δεν προσκομιστεί έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο γιατρός έχει εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους γιατρούς εκείνους που έχουν κάνει την ειδικότητά τους στο εξωτερικό» τονίζει ο κ. Μπέζας και προσθέτει: «Μιλάμε για 1.500 περιφερειακά ιατρεία, αλλά εκτός από τα περιφερειακά ιατρεία, οι αγροτικοί γιατροί μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες και στα κέντρα υγείας της χώρας, τα οποία είναι περίπου 300».

Όπως τονίζει ο κ. Μπέζας με την ίδια τροπολογία θα τροποποιηθεί και το καθεστώς για τους επικουρικούς γιατρούς με το Υπουργείο να δίνει κίνητρα στους γιατρούς να υπηρετήσουν ως επικουρικοί σε νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών και σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία.

«Παρατείνουμε για τους επικουρικούς γιατρούς το χρόνο της σύμβασης σε τρία έτη. Δίνουμε, επίσης, και άλλα κίνητρα που έχουν σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας.

Ο κ. Μπέζας προαναγγέλλει επίσης και αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

«Δεν μπορούμε να έχουμε αναγέννηση στα συστήματα υγείας, αν δε έχουμε αναγέννηση στην πρωτοβάθμια υγεία. Σήμερα στη χώρα μας έχουμε την παράλληλη λειτουργία δύο δημοσίων υποσυστημάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που απευθύνονται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. Από τη μία πλευρά έχουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία και από την άλλη τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τις δομές της αυτοδιοίκησης. Εκείνο, που προσπαθούμε να κάνουμε για να είναι αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη για τον ασθενή πάντα, αλλά και για τη χώρα, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι αυτά τα δύο δημόσια υποσυστήματα να τα ενοποιήσουμε σε έναν φορέα, που θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους ? Η συνένωση αυτή δεν θα οδηγήσει σε κλείσιμο, ή κατάργηση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας.

Λειτουργική συνένωση θα έχουμε. Ο στόχος μας είναι να εξοικονομήσουμε μεν πόρους, να δημιουργήσουμε συνέργειες, να χρησιμοποιήσουμε προσωπικό από το ένα δημόσιο υποσύστημα στο άλλο για να καλύψουμε τα κενά, όχι όμως να καταργήσουμε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», σημειώνει ο σχετικά ο Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα