Έντιμος συμβιβασμός και όχι ρήξη

Η κυβέρνηση έλαβε εντολή έντιμου και επωφελούς για τη χώρα συμβιβασμού, αλλά όχι ρήξης. Έλαβε εντολή παραμονής της χώρας στο ευρώ και όχι επιστροφή στη δραχμή. Έλαβε εντολή για περισσότερες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις με λιγότερη λιτότητα και άμεση χρηματοδότηση. Και όχι για να επιστρέψει η οικονομία στην ύφεση και σε ένα νέο κύμα ανέργων και πτωχευμένων επιχειρήσεων. Έλαβε εντολή για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και όχι να την διευρύνει.

Η κυβέρνηση σε αυτή την καθαρή εντολή οφείλει άμεσα να ανταποκριθεί.

Χωρίς δημιουργικές ασάφειες. Η αγορά έχει στεγνώσει. Η φυγή αποταμιεύσεων έχει μετατρέψει τη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα σε όνειρο απραγματοποίητο. Η ζήτηση έχει μειωθεί δραματικά. Η μικρομεσαία επιχείρηση αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ένταση το φάσμα της χρεοκοπίας. 1,5 εκατομμύριο άνεργοι δεν μπορούν να περιμένουν. Ούτε φυσικά οι πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ασφαλιστικό μας σύστημα καταρρέει. Με αναλογία ασφαλισμένων προς εργαζόμενους σχεδόν 1 προς 1, αντί 1 προς 3, δεν υπάρχει ούτε παρόν και ούτε μέλλον. Η δημιουργική ασάφεια είναι χρήσιμη για αυτούς που θέλουν να κερδίσουν χρόνο ή να αποκρύψουν την πραγματικότητα, όχι όμως για αυτούς που τη βιώνουν και δεν αντέχουν άλλο. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι πολίτες, η αγορά, η μικρομεσαία επιχείρηση, ο άνεργος, ο φτωχός, η χώρα ολόκληρη.

Η κυβέρνηση σωστά πράττει και επιχειρεί να διαπραγματευτεί. Σε μια οικονομία που κυριαρχεί ο αποπληθωρισμός, ασφαλώς και χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Επιχείρημα που μπορεί να βρει ανταπόκριση στα αυτιά όλων των ευρωπαίων αξιωματούχων και των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα