Αλέξης Τσίπρας: "Η Ευρώπη δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες"

«Η κυβέρνηση υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις της» σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την συζήτηση του νομοσχεδίου κατά τις ανθρωπιστικής κρίσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί με πλειοψηφία. Έχει σημασία όμως ξεχωριστεί το γεγονός ότι ψηφίζεται ένα σχέδιο νόμου που ικανοποιεί την ανάγκη των πολλών κι όχι λίγων και εκλεκτών. Εμείς δεν

κάνουμε πίσω απ’ όσα έχουμε εξαγγείλει. Δεν δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα δικά μας νομοσχέδια»

Τροϊκανότεροι των τροϊκανών


Επιθετικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας με το θέμα των τροϊκανών, ενώ έκανε και αναφορές για την ύπαρξη εντός της χώρας στελεχών που εμφανίζονται "τροϊκανότεροι των τροϊκανών" δηλώνοντας ότι «βάλαμε τέλος στο εξωθεσμικό όργανο της τρόικας. Που έμπαινε στα υπουργεία, ανέκρινε υπουργούς και τους εξευτέλιζε.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων να δέχεται εντολές από τεχνοκράτες.

Δυστυχώς, στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι που είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών. Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι και επιχείρησαν από την επόμενη ημέρα να τορπιλίσουν την συμφωνία. Να αποδομήσουν στελέχη της κυβέρνησης. Να μιλήσουν για εκβιασμό. Ορισμένοι μάλιστα από τους τεχνοκράτες προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Εμείς τους απαντάμε όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Τους απαντάμε σήμερα, αύριο και μεθαύριο στη Βουλή υψώνοντας τείχος αξιοπρέπειας".

Απειλές

Επίθεση τους αξιωματούχους της Ευρώπης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για απειλές: «Πενήντα ημέρες τώρα δεχόμαστε τις ίδιες και τις ίδιες απειλές. Αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Το κάνουν όμως ότι έτσι πιστεύουν ότι θα λυγίσουμε. Καταπατώντας κάθε έννοια αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

Η Ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει την συμφωνία της 20ής του Φλεβάρη. Το ίδιο περιμένουμε και από τους δανειστές μας».

Η Ελλάδα έγινε για πέντε χρόνια οικονομικό πειραματόζωο. Τώρα κάποιοι επιθυμούν να γίνει και πολιτικό πειραματόζωο, ώστε να σταματήσουν πριν ολοκληρωθούν κάποιες πολιτικές που εμφανίζονται και σε άλλες χώρες. Δεν θα τα καταφέρουν. Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε από τις εκλογές στην Ελλάδα, έρχεται σαν ποτάμι στην Ευρώπη. Στην Ισπανία στην Ιρλανδία και αλλού. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να σταματήσει γιατί εκφράζει την κοινωνική αδικία.

Η Ευρώπη της τιμωρίας θα είναι παρελθόν.

Μεταρρυθμίσεις

«Υποκριτές» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας όσους «κόπτονται για τις μεταρρυθμίσεις, που στην ουσία δεν έκαναν ποτέ», κάνοντας λόγο για «πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που για πρώτη φορά γίνονται στην χώρα».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας
«Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ελληνικό λαό και την νέα κυβέρνηση κανείς δεν μπορεί να την διαλύσει. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες έναν αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την εξάλειψη γραφειοκρατίας, πάταξη φοροδιαφυγής κ.ά. Είναι αληθινές μεταρρυθμίσεις, που θα ανατρέψουν την εικόνα της ντροπής στην χώρα μας.

Ας μας πουν μια μεταρρύθμιση που να έγινε όλα αυτά τα χρόνια και να πέτυχε. Πότε η ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και υπερασπίστηκε τη χώρα. Πότε; Ποτέ! Είναι υποκριτές όλοι όσοι κόπτονται δήθεν για μεταρρυθμίσεις. Ποτέ δεν υπήρχε συγκροτημένο σχέδιο. Ας σταματήσουν τα προσχήματα».

Ποτέ δεν νικήθηκαν τα συμφέροντα. Εμείς όμως μπορούμε να τα νικήσουμε, γιατί δεν είμαστε δεσμευμένα από αυτά. Εμείς θέλουμε να τις υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και θα το κάνουμε.

Αν κάποιοι θέλουν να αγνοούν την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, αν νομίζουν ότι στα βουλευτικά έδρανα δεν χρειάζονται εκλεγμένοι, αλλά τεχνοκράτες, αν κάποιοι επιμένουν στην επιστροφή των Μνημονίων, ας τις κρατήσουν αυτές τις απειλές για εκεί που περνάνε. Όχι σ’ αυτή την κυβέρνηση και κυρίως όχι σ’ αυτόν τον λαό. Είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε και να υπερασπιστούμε το δίκιο ενός ολόκληρου λαού που υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό θα πράξουμε. Σας καλώ κύριοι συνάδελφοι, αυτό να πράξετε κι εσείς σήμερα, υπερψηφίζοντας το πρώτο νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας".

Τέλος, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο κύριος Τσίπρας επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και προκαλώντας αναταραχή στα έδρανα της αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά πως ήθελαν να εφαρμόσουν την «εργαλειοθήκη Χατζηδάκη και όχι του ΟΟΣΑ». Ακολούθως ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ανχελ Γκουρία, θα εφαρμοστούν καθώς η τωρινή κυβέρνηση δεν είναι δεσμευμένη από οικονομικά συμφέροντα όπως οι προηγούμενες.

Keywords
Τυχαία Θέματα