Ένταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με επεισοδιακό τρόπο, όπως άλλωστε αναμενόταν, άρχισε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την επιστροφή στην εργασία απολυμένων και διαθεσίμων του Δημοσίου με το ΠΑΣΟΚ να αποχωρεί και τη Νέα Δημοκρατία να ομιλεί για σύγκρουση συμφερόντων του κ. Κατρούγκαλου,

ο οποίος ως δικηγόρος είχε αναλάβει την υπεράσπιση απολυμένων του Δημοσίου.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου πήρε το λόγο και αναρωτήθηκε με ποιο ηθικό έρεισμα βρίσκεται στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλος να εισηγηθεί αυτό το νομοσχέδιο. «Ζητάμε να κατατεθούν αντίγραφα από τα εργολαβικά του κ. Κατρούγκαλου και των συνεργατών του. Διαβεβαιώνει τη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του για τα εργολαβικά που είχε συνάψει ως δικηγόρος; Θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει οικονομικό όφελος του κ. Κατρούγκαλου. Φέρνει νομοσχέδιο με το οποίο ωφελούνται οι πελάτες και οι συνεργάτες του» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι η ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου κινήθηκε σε σαφώς πιο ήπιους τόνους έθεσε και αυτό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την Επιτροπή λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να μην εισηγηθεί το νομοσχέδιο ο κ. Κατρούγκαλος. «Η παρουσία Κατρούγκαλου δημιουργεί θέμα μείζονος ηθικής και πολιτικής σημασίας» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Εκ μέρους της κυβέρνησης τον λόγο έλαβε ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Κατρούγκαλου Υπουργός Νίκος Βούτσης ο οποίος κάλυψε απόλυτα τον αναπληρωτή του, λέγοντας ότι ο κ. Κατρούγκαλος έπειτα από τις εξηγήσεις που έδωσε τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Δεν είχαμε γνώση για το πόσο ενοχλεί η προσπάθεια για την εφαρμογή μιας πολιτικής έξω από τις μνημονιακές ρήτρες. Ενοχλεί πάρα πολύ. Αγαστή η σύμπνοια των κέντρων που στήριξαν μνημονιακές πολιτικές. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασυμβιβάστου ή ωφέλειας και με αυτή την έννοια υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στον κ. Κατρούγκαλο. Ο κ. Κατρούγκαλος τα ίδια δικαιώματα που υποστήριζε ως δικηγόρος, τα ίδια υπερασπίζεται και ως Υπουργός. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι από το νομοσχέδιο προκύπτει ότι καμία αμοιβή δεν θα πάρει κανένας δικηγόρος. Αποκλείει το ενδεχόμενο να αμειφθούν όσοι είχαν ξεκινήσει αυτές τις ιστορίες. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ή καμία ωφέλεια. Ο Κατρούγκαλος μέσα σε αυτή την πενταετία πολέμου με μνημονιακές πολιτικές ήταν δίπλα στους εργαζόμενους για να επαναπροσληφθούν» είπε ο κ Βούτσης.

Παράλληλα, ο Υπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι εδώ και λίγες ημέρες έχει γίνει προσπάθεια, σε αγαστή σύμπνοια με κάποια δελτία των 8 ώστε σε κάθε νομοσχέδιο να μπαίνει παρεμπίπτον θέμα με πρόσωπο της κυβέρνηση ή κάποια άλλη αιχμή με αποτέλεσμα η συζήτηση να μην είναι για την ουσία των νομοσχεδίων αλλά προδιαδικαστικά ζητήματα. Το γεγονός μάλιστα ότι κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βούτσης ανέφερε ονομαστικά τον κ. Κικίλια προκάλεσε την οργή του γαλάζιου βουλευτή ο οποίος είπε: «Εγώ ήξερα την Αριστερά της ηθικής και της εντιμότητας. Όχι την Αριστερά της μπίζνας. Ο Κατρούγκαλος έκανε μπίζνα τον αντιμνημονιακό αγώνα και τώρα που έγινε Υπουργός τον εξαργυρώνει» είπε ο κ. Κικίλιας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επικαλέστηκε τον κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης από τον οποίο καθίσταται σαφές ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. «Κανένας δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Κατρούγκαλου να υπερασπίζεται τους εργαζομένους και να αμείβεται για αυτό. Υπάρχει όμως θέμα από την ώρα που αναλαμβάνει μια θέση από την οποία θα λάβει αποφάσεις που μπορεί να ευνοήσουν τους πελάτες του. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχει το ηθικό ανάστημα να εισηγηθεί αυτό το νομοσχέδιο. Έχουμε απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα και θέλουμε απάντηση από τον πρωθυπουργό. Εμείς δεν θα αποχωρήσουμε αλλά θα μείνουμε στην αίθουσα για να καταδείξουμε τα άρθρα από τα οποία προκύπτει η σύγκρουση συμφερόντων».

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιφέρει το πρώτο πλήγμα στο παρασύνταγμα των μνημονίων και επεσήμανε ότι δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων να εξακολουθείς να έχεις την ίδια αντίληψη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών είτε είσαι εντός είτε εκτός θέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα