Ελλάδα προς ΔΝΤ: Δεν πληρώνουμε

Του Γιάννη Χρηστάκου

Τις τελευταίες ώρες τεχνοκράτες και πολιτική ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, και προς το ΔΝΤ φυσικά, ότι την Παρασκευή 5 Ιουνίου , εάν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν θα πληρωθεί το ομόλογο των 300 εκ. ευρώ. Είναι το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά προς το Ταμείο γι αυτόν τον μήνα και το Μαξίμου φροντίζει , στο πλαίσιο του σκληρού παιχνιδιού που κορυφώνεται να αυξήσει την δική της πίεση.

Σε συζητήσεις

που έχουν γίνει σε ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης, εκτιμήθηκε ότι αυτό που υπάρχει σίγουρα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, είναι ο φόβος από την πλευρά των δανειστών για το ατύχημα. «Κανείς δεν θέλει να είναι αυτός που θα τραβήξει στην πρίζα» εξηγεί αξιωματούχος της Αθήνας « γι αυτό και το ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει ώστε να μην υπάρξει επίσημα πιστωτικό γεγονός». Αυτό δίνει λίγο ακόμη χρόνο εάν η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει εντός της εβδομάδας, αυξάνει όμως τον βαθμό κινδύνου και στους δανειστές , οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν θα ήθελαν κάποιος από αυτούς να κατηγορηθεί για μία άσχημη εξέλιξη.

Στο μεγάλο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται αυτές τις ώρες, η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει μία «χειροβομβίδα» , την μη πληρωμή του ομολόγου και ενδέχεται αυτό να λειτουργήσει καταλυτικά για τις εξελίξεις. Όμως, ακόμα και το μήνυμα για μία τέτοια εξέλιξη, έχει δείξει ότι βοήθησε στην επιτάχυνση των διαδικασιών στους θεσμούς.

Οσο γιά τα χρήματα: Εχει να πληρώσει η Αθήνα. Τα 300 εκ ευρώ της Παρασκευής, τα έχει. Για την συνέχεια, κανείς δεν είναι σίγουρος…

Keywords
Τυχαία Θέματα