Θεοχάρους: Εγείρει το ζήτημα αδικίας σε βάρος σιτοπαραγωγών

Tο ζήτημα της άνισης μεταχείρισης των Ελληνοκύπριων αγροτών συγκριτικά με τους Τουρκοκύπριους που καλλιεργούν γη και ειδικότερα σιτάρι, εντός της «Νεκρής Ζώνης» της οποίας η κυριαρχία ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, εγείρει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και προς άλλους αρμόδιους επί του θέματος Επιτρόπους, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους.

​Στην επιστολή της, η Δρ. Θεοχάρους παραθέτει νομικά και άλλα επιχειρήματα, στη βάση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι δεν είναι αντίθετη με τη συνεργασία και το μέτρο που αφορά τη χρηματοδότηση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων αγροτών οι οποίοι καλλιεργούν γη εντός της «Νεκρής Ζώνης». Αλλά, όπως παρατηρεί, οι αδικίες δημιουργούν προστριβές και προβλήματα και υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ακόμα και αυτή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Δρ. Θεοχάρους τονίζει ότι, εφόσον οι Τουρκοκύπριοι αγρότες που καλλιεργούν γη στη «Νεκρή Ζώνη» δεν πληρώνουν φόρους και κοινωνικές ασφαλίσεις, και έχουν άλλα ωφελήματα που μειώνουν το κόστος παραγωγής, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γεγονός που συνιστά παραβίαση κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και γενικότερα της εύρυθμης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, αφού το προϊόν τους πωλείται στην κυπριακή αγορά.

Η αδικία αυτή, παρατηρεί η Δρ. Θεοχάρους, καταγράφεται σε μια εποχή, κατά την όποια η Κύπρος περνά μια φοβερή οικονομική κρίση και οι αγρότες δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης. Καταλήγοντας στην επιστολή της, η Δρ. Θεοχάρους καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει, στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων, κατά τρόπον ώστε να τερματιστεί η όποια παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου και να λειτουργήσουν οι σχέσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων αγροτών παραγωγής σιταριού στη «Νεκρή Ζώνη» στο πλαίσιο συνθηκών νομιμότητας, χωρίς διακρίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα