Ελεύθερη τη μαύρη εργασία θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλαλούμ στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές που ευαγγελίζεται και που δηλώνει ότι θα ακολουθήσει δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα οι βουλευτές του πρότειναν χθες ζητώντας μέσα στη Βουλή αλλαγή της πολιτικής προστίμων για την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και λίγο καιρό και έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

του νομοσχεδίου για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης πρότεινε την εφαρμογή της «αρχής της αναλογικότητας» στα προβλεπόμενα πρόστιμα, με κριτήριο τον αριθμό των απασχολούμενων εργαζομένων μίας εκάστης επιχείρησης.

Αλλιώς, όπως σημείωσε, «το πρόστιμο μπορεί να κλείσει τον μικρό, ενώ για τη μεγάλη επιχείρηση να είναι χάδι και να την συμφέρει».

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως εισηγείται «μείωση του προστίμου» ενώ όπως τόνισε πολλοί εργαζόμενοι ασφαλίστηκαν κάτω κάτω από το φόβο του προστίμου.

«Υπάρχουν οι συνεπείς επιχειρήσεις, τα γνωστά υποζύγια που πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, και υπάρχει και η άλλη κατηγορία που αποδείχθηκε πως κλέβει το κράτος. Θέλετε να το αφήσω ανέγγιχτο;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν πάντως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς ως πλέον ένθερμος υποστηρικτής της αναλογικότητας στα πρόστιμα, εμφανίστηκε ο Παύλος Χαϊκάλης ο οποίος σύστησε να εξαρτάται το πρόστιμο από τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα