Εικόνες ''γροθιά στο στομάχι'' από τις γειτονιές του Έμπολα

Αψηφώντας τον κίνδυνο και πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής από τον θάνατο, ταξίδεψε στην Μονρόβια της Λιβερίας, ο φωτορεπόρτερ Daniel Berehulak με σκοπό να καταγράψει με το φακό του την επιδημία του ιού 'Εμπολα στη χώρα.

Ο Berehulak έφτασε για πρώτη φορά στη Μονρόβια στις 22 Αυγούστου έχοντας μαζί του 300 ζευγάρια, γυαλιά, χειρουργικές μάσκες και αμέτρητους ρολούς ταινίας.

Φτάνοντας στη Λιβερία επισκέφθηκε το σπίτι μιας γυναίκας που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και πέθανε περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της.

Ο ιός του Έμπολα

εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο στη Λιβερία, όπου τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναφερθούν πολλές χιλιάδες νέα κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τον φονικό ιό Έμπολα. Όπως δήλωσε ο Άντονι Μπάνμπουρι, αρμόδιος του ΟΗΕ για τον ιό, δεν αποκλείεται ο Έμπολα να μεταλλαχθεί και να μεταδίδεται μέσω αέρα, ένα σενάριο βγαλμένο ταινία τρόμου.

Διαβάστε ακόμη: ''Απέτυχε να μας σκοτώσει ο Έμπολα και θα το κάνει η... πείνα''

Όπως δήλωσε στο The Telegraph, και ενώ ο αριθμός των προσβληθέντων από τον ιό διπλασιάζεται περίπου κάθε μήνα, οι ειδικοί βρίσκονται σε αγώνα δρόμου με το χρόνο για να θέσουν την επιδημία υπό έλεγχο, σε περίπτωση που ο ιός μεταλλαχθεί.

«Όσο περισσότερο ο ιός κινείται μεταξύ ανθρώπινων ξενιστών στη δυτική Αφρική, τόσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να μεταλλαχθεί» τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

Ο Μπάνμπουρι παραδέχθηκε ότι η διεθνής κοινότητα καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην επιδημία, αλλά, όπως είπε, δεν είναι «πολύ αργά» και οι ειδικοί χρειάζεται να «χτυπήσουν σκληρά τον Έμπολα» εγκαίρως.

Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι μέχρι τον Ιανουάριο τα κρούσματα θα έχουν φθάσει το 1.400.000, στη χειρότερη περίπτωση και για τον Α. Μπάνμπουρι, που υπηρετεί στον ΟΗΕ από το 1988, πρόκειται για τη «χειρότερη καταστροφή που έχει δει».

Πρόσθεσε πάντως ότι τα Ηνωμένα Έθνη τώρα έχουν την πολιτική βούληση και το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής που χρειάζεται για να ελέγξουν τον ιό, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για ιατρική κρίση, αλλά και για οικονομική, καθώς θα επηρεάσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.


Δείτε τις φωτογραφίες

Keywords
Τυχαία Θέματα