Μίτσελ: "Εχουμε ψυχή, χαρακτήρα και ποιότητα"

Στον Γιώργο Μανιάτη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Είναι ένα από τα πιο βαριά ονόματα στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Γεννημένος μαχητής και πρωταγωνιστής. Ενας πραγματικός σταρ, που κατάφερε με σκληρή δουλειά να προσδώσει ανάλογο χαρακτήρα και στον σημερινό Ολυμπιακό. Την ομάδα του Πειραιά, που κόντρα στους χαλεπούς καιρούς προχωρά δυναμικά μπροστά και γράφει

ιστορία στην Ευρώπη. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν με παλληκαρίσιες εμφανίσεις και επιθετικό ποδόσφαιρο στη γιορτή των αστεριών να αφήσουν πίσω τους στον όμιλο την Μπενφίκα και την Αντερλεχτ και να προκριθούν στην ελίτ των «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης με τρόπο πανηγυρικό. Φυσικά, ένα κομμάτι αυτής της πρόκρισης ανήκει στον προπονητή της ομάδας, ο οποίος φέρει την ευθύνη για το «χτίσιμο» ενός συνόλου εξαιρετικά ποιοτικού και ανταγωνιστικού, αλλά και για την ιδανική διαχείριση του, κατά γενική ομολογία, ποιοτικότερου ρόστερ που είχε ο νταμπλούχος Ελλάδος τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, ο Ισπανός τεχνικός μιλάει στο «Secret» για το πώς βίωσε αυτήν την εμπειρία των έξι αγωνιστικών και για τις προκλήσεις που έρχονται, ενώ στέλνει και το δικό του μήνυμα προς τον κόσμο των «ερυθρολεύκων».

Ο διαιτητής της αναμέτρησης έχει μόλις σφυρίξει για τελευταία φορά στον αγώνα με την Αντερλεχτ και ο Ολυμπιακός είναι στους «16». Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε;

Νιώθω τεράστια ικανοποίηση. Σκέφτομαι πόσο χαρούμενος είμαι. Πόσο ευτυχισμένος. Πόσο περήφανος για τους ποδοσφαιριστές μου και για την ομάδα μας. Για όλη αυτή τη δουλειά που κάναμε έως τώρα και που θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Είμαι πραγματικά γεμάτος χαρά. Ακόμη και αν δεν το εκδηλώνω πολύ, πιστέψτε με: είμαι πραγματικά ευτυχισμένος!

Αυτή η πρόκριση αποτελούσε τον διακαή πόθο για όλη την «ερυθρόλευκη» οικογένεια. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Ναι. Το ζητούσαμε όλα τα χρόνια, όμως. Δεν είναι νέος στόχος. Και το έχει κάνει ο Ολυμπιακός και στο παρελθόν. Ξέραμε πόσο δύσκολο είναι. Ανέκαθεν η ομάδα αντιμετώπιζε δύσκολους αντιπάλους, όπως κάναμε και φέτος. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να παλεύουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό όλα τα ματς. Πάντα αυτό έπρεπε να κάνουμε και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός έδειξε σπουδαίο χαρακτήρα στα δύσκολα. Τώρα, που το επίπεδο ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, θα είναι έτοιμος;

Η ομάδα παρουσιαζόταν διαρκώς με αυξημένη αυτοπεποίθηση. Ειδικά από το παιχνίδι της Λισαβόνας και έπειτα, πίστευα ότι αυτή η ομάδα, η ομάδα μας, είχε πολλές πιθανότητες για να περάσει στην επόμενη φάση. Και είχα δίκιο, όπως και όλοι όσοι είναι γύρω από αυτήν.

Συμπτωματικά, τη στιγμή που μιλάμε η τηλεόραση προβάλλει ξανά το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στην Αντερλεχτ. Πώς σας φαίνεται το να τα βλέπετε ξανά όλα αυτά με πιο ψύχραιμο βλέμμα;

Είναι η αλήθεια ότι δεν έχει έρθει ακόμη απόλυτη ηρεμία. Το βράδυ του αγώνα με την Αντερλεχτ κοιμήθηκα μόνο μια-δυο ώρες. Δεν ήθελα να κοιμηθώ! Ενιωθα μεγάλη υπερένταση. Σηκώθηκα το πρωί, έφτιαξα έναν καφέ, άνοιξα τον υπολογιστή, έβαλα ακουστικά και άρχισα να βλέπω ξανά τις φάσεις και τα γκολ του αγώνα. Το πρώτο πράγμα που ήθελα να δω ήταν τα γκολ, προκειμένου να μπορέσω να δω ξανά τις αντιδράσεις του κόσμου. Τους πανηγυρισμούς. Τη χαρά στα πρόσωπα των παικτών μου, των φιλάθλων, των συνεργατών μου. Είναι εικόνες αυτές τις οποίες δεν μπορείς να απολαύσεις εκείνη τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, αφού η συγκίνηση από τη διεξαγωγή του αγώνα είναι πολύ μεγάλη. Ηταν όμως ωραίο το πρωινό μετά.

Στα social media της ομάδας αποτυπώθηκε ότι ακριβώς το ίδιο έκανε και ο κόσμος του Ολυμπιακού. Αντιλαμβάνεστε αυτή τη χαρά τους;

Είναι απίστευτο αυτό με τον κόσμο μας! Στο γήπεδο είχαμε 35.000 φιλάθλους. Και όμως, φαίνονταν σαν να ήταν 90.000! Ηταν η πρώτη φορά που έβλεπα το «Καραϊσκάκη» με 90.000 φιλάθλους! Είναι συγκλονιστικό το πώς υποστηρίζει την ομάδα αυτός ο κόσμος. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος! Ημασταν 35.000 άνθρωποι που βλέπαμε το παιχνίδι ζωντανά μέσα από το γήπεδο. Νιώθαμε, όμως, όλο τον Πειραιά δίπλα μας. Ολη την Ελλάδα, όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν φίλοι του Ολυμπιακού. Νιώθαμε να μας ωθούν!

Πριν από λίγο καιρό είχατε αφιερώσει μια σπουδαία νίκη στον κόσμο του Πειραιά. Αυτή τη νίκη και την πρόκριση πού θα θέλατε να την αφιερώσετε;

Την αφιερώνω στους ποδοσφαιριστές μου. Κάνουν πολλά για εμένα. Και στον κόσμο μας. Οι φίλαθλοι κάνουν επίσης πολλά για όλους εμάς!


Εχει ο Ολυμπιακός τη δυνατότητα να αυξήσει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή του, ενόψει της «μάχης» των «16»;

Πιστεύω πως δεν έχουμε πολύ χρόνο. Εχουμε όμως ψυχή, έχουμε πάρα πολύ δυνατό χαρακτήρα ως ομάδα. Εχουμε όλες αυτές τις όμορφες εικόνες, τις οποίες μπορούμε να βλέπουμε και να μας θυμίζουν διαρκώς πόσο ωραίο ήταν αυτό που ζήσαμε και πόσο θέλουμε να το ζήσουμε ξανά. Εχουμε και ποιότητα. Από εκεί και πέρα, έχουμε πολλά να βελτιώσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, αλλά, αντιθέτως, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι!

Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να διαλέγει από ματς σε ματς την κατάλληλη ενδεκάδα;

Δεν είναι εύκολο. Είναι μια απόφαση πολύ «λεπτή», αφού δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση των ποδοσφαιριστών και το πόσο καλοί είναι, αλλά και με συναισθήματα, ψυχολογία, εμπειρία, με πολλούς παράγοντες. Οποια απόφαση και να πάρω μπορεί να είναι η σωστή. Μπορεί όμως να είναι και λάθος. Να είναι «άδικη». «Αδικη» για παίκτες που πραγματικά προσπαθούν, τα δίνουν όλα και θέλουν να είναι στο γήπεδο. Είναι μια δύσκολη δουλειά και μπορεί να «πρέπει» να είμαι άδικος, δεν το θέλω όμως.

Στις χαρές, τα μπράβο συνήθως πάνε στους παίκτες. Στις λύπες όμως, τα «πυρά» συγκεντρώνουν ο προπονητής, η διοίκηση. Πείτε μας δυο λόγια για την προσπάθεια που γίνεται από κοινού με τη διοίκηση του Ολυμπιακού.

Και εγώ πρώτος δίνω τα μπράβο στους παίκτες. Κατά τα άλλα είναι έτσι όπως λέτε. Πρώτος ο προπονητής, συνήθως, δέχεται κριτική. Και από κοντά οι άνθρωποι της διοίκησης. Αυτός που εντέλει φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, όμως, είναι ο προπονητής. Ολοι όσοι βρίσκονται στη διοίκηση ή γύρω από αυτή καταθέτουν απόψεις, βρίσκονται σε συζητήσεις και επαφές, αλλά οι τελικές αποφάσεις είναι του προπονητή. Εκείνον, λοιπόν, βαραίνει και η ευθύνη. Πρέπει να ζεις με αυτό. Ακόμη και όταν έχεις δίκιο, κανείς δεν θα στο δώσει, σε κάποιες περιπτώσεις. Κάνουμε όλοι μαζί, πάντως, μια μεγάλη προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, όλοι από τη θέση τους. Από το πόστο τους. Ο στόχος είναι ένας: να μεγαλώσει ο Ολυμπιακός ακόμη περισσότερο!

Η ομάδα συνεχίζει με αμείωτη ένταση σε Κύπελλο, πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ. Σας προβληματίζει η κούραση;

Οποιος κερδίζει δεν κουράζεται. Ψυχολογικά και νοητικά συνεχίζει ολοένα και πιο δυνατός! Φαίνεται πως η προσπάθειά μας είναι τόσο μεγάλη, ώστε και με τρανταχτές απουσίες, όπως ο Μανιάτης ή ο Μήτρογλου, συνεχίζουμε τις επιτυχίες.

Μιλήσατε με τον Μανιάτη και τον Μήτρογλου μετά το ματς;

Ηταν οι πρώτοι που συνάντησα στη φυσούνα μετά το τέλος του ματς. Τους αγκάλιασα, με αγκάλιασαν και εκείνοι και έκανα μία πλάκα με τον Μανιάτη. Του είπα ότι για ακόμη ένα ματς είναι έξω και πως για ακόμη μία φορά ήρθε μία μεγάλη νίκη! Μου είπε πως αν αυτό είναι το μυστικό, ας συνεχίσουμε έτσι (γέλια)!

Πόσο δύσκολο είναι να καλμάρετε την ομάδα μετά από μια σημαντική επιτυχία και ενώ ακολουθεί ματς πρωταθλήματος;

Εχουμε περάσει και άλλες μεγάλες στιγμές. Πρέπει πάντα να κάνουμε το ίδιο: να επανερχόμαστε στην πραγματικότητα. Θέλω να πω ότι θα επιστρέψουμε πιο ταπεινοί και πιο εγκρατείς. Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τον στόχο μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να αυξάνουμε συνεχώς τις νίκες του Ολυμπιακού.

«Είναι ηθική μας υποχρέωση η βοήθεια στον συνάνθρωπο»

Ο κ. Μίτσελ είναι ένας εξαιρετικά καλλιεργημένος άνθρωπος και η συζήτηση δεν θα μπορούσε να περιστραφεί μόνο γύρω από το ποδόσφαιρο και τη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού.

Πώς κυλάει η ζωή σας στην Ελλάδα;

Πολύ όμορφα. Είναι πλούσια η ζωή εδώ στην Αθήνα, στον Πειραιά. Το λέω εννοώντας ότι μαθαίνω καθημερινά πολλά πράγματα. Υπάρχουν πολλά να ανακαλύψεις και διαρκώς εκπλήσσομαι θετικά. Το εννοώ! Πρέπει να προσαρμοστώ σε αρκετές καταστάσεις. Στην καθημερινότητά μου, στη γνωριμία μου με την ομάδα, τον κόσμο, τη ζωή εδώ. Αν μπορούσα να είχα κοντά μου τα παιδιά μου και την υπόλοιπη οικογένειά μου, θα μπορούσα να μείνω εδώ για πάρα πολύ καιρό. Δεν θα μου έλειπε τίποτα!

Εχοντας ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, έχετε βρει κάτι εδώ στην Αθήνα, στον Πειραιά, που να σας αρέσει να κάνετε;

Εχω λίγο ελεύθερο χρόνο. Προσπαθώ να τον δίνω στον εαυτό μου -όλοι τον χρειάζονται. Μου αρέσει να τον περνώ περπατώντας, βλέποντας τον κόσμο, τις περιοχές, τις γειτονιές. Η μέρα μετά το ματς ήταν τέτοια. Πήγα στο σούπερ μάρκετ και ο κόσμος ερχόταν και μου έλεγε πόσο χαρούμενος ήταν για την πρόκριση του Ολυμπιακού. Αυτό με έκανε πολύ ευτυχισμένο. Το έχω ζήσει και από την άλλη πλευρά, ως φίλαθλος. Το θυμάμαι και μου αρέσει που το προσφέρω μέσω της δουλειάς μου.

Ο Ολυμπιακός πάντως προσπαθεί και ουσιαστικά να βοηθήσει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες με διάφορες φιλανθρωπικές ενέργειες. Πιο πρόσφατη ήταν η μεγάλη συνεργασία με τη UNICEF.

Είναι υποχρέωσή μας. Είναι ηθική υποχρέωση να είμαστε κοντά στους συνανθρώπους μας. Η UNICEF βοηθάει πάρα πολύ και το ότι είμαστε και εμείς κοντά σε αυτή την προσπάθεια μας γεμίζει όλους μεγάλη χαρά. Μακάρι αυτό που γίνεται να πιάνει τόπο, να αποδίδει καρπούς και να βοηθάει όσα παιδιά έχουν ανάγκη. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Θα θέλατε να εκφράσετε μια ευχή, ποδοσφαιρική ή μη, ενόψει και των εορτών;

Ναι, αλλά δεν θέλω να είναι ποδοσφαιρική. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία και να έχει δουλειά, για να μπορεί να συντηρεί την οικογένειά του. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα!

Κλείνοντας, με μία κουβέντα τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο του Ολυμπιακού;

Ευχαριστώ που με αφήσατε να μοιραστώ τη χαρά σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα