Ξεκινάει κρίσιμη εβδομάδα ψηφοφοριών για την κυβέρνηση

Στη Βουλή μεταφέρεται τη βδομάδα αυτή η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με τη διεξαγωγή ιδιαίτερα κρίσιμων ψηφοφοριών, ενώ η κινητικότητα στο πολιτικό σύστημα εντείνεται, παρότι οδεύουμε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται την Τετάρτη και θα αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο

των ναυπηγείων. Η πρόταση αναμένεται να απορριφθεί από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ, η Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα, αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν, όπως βεβαίως θα πράξουν και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ήδη από το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασιστεί να μιλήσουν και να υπερασπίσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης και Κώστας Τριαντάφυλλος.

Αντιθέτως έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στη ΝΔ και κυρίως στους βουλευτές της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», για τη νέα κάλυψη που το κόμμα τους δίνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, πολύ περισσότερο που στο παρελθόν έκανε λόγο για «σκάνδαλο μεγαλύτερο της περιόδου του Άκη Τσοχατζόπουλου». Παρόλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου, που θέτει εμμέσως θέμα κομματικής πειθαρχίας – καθώς επισήμως δεν μπορεί να τεθεί τέτοιο θέμα σε ψηφοφορία συγκρότησης Εξεταστικής ή Προκαταρκτικής Επιτροπής – και δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι φανερή, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές βουλευτών, που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις ΝΔ- ηγεσίας ΠΑΣΟΚ.

Η δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή και θα αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Βύρων Πολύδωρας και Νίκος Σηφουνάκης απασχολούν ήδη έντονα Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη , καθώς ενδέχεται να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, πάνω στο οποίο βασίζεται η υλοποίηση του προϋπολογισμού όσον αφορά στο μεγαλύτερο μέρος των εσόδων. Ενδιαφέρον έχει το τι θα πράξει και η Ντόρα Μπακογιάννη, που ασκεί ιδιαίτερη κριτική στην κυβέρνηση για την αύξηση της φορολογίας. Αν αύριο υπάρξει συμφωνία με την τρόικα θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί μαζί με τον φόρο ακινήτων και η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς.

Η ενίσχυση Κουβέλη εμπόδιο στους «58»

Η χθεσινή επανεκλογή Κουβέλη με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και η μεγάλη επικράτηση των «προεδρικών» στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ δημιουργεί επιπλοκές στην «Κίνηση των 58» και καθιστά ακόμα πιο περίπλοκες τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν με επιστολή τους στον Ευάγγελο Βενιζέλο έντεκα στελέχη του κόμματος, βάζοντας φωτιά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πηγή real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα