Δύο νέα βιβλία για το Θέατρο και την Υποκριτική

Δύο νέα βιβλία κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝ αναφορικά με το Θέατρο και την τέχνη της Υποκριτικής, τα οποία είναι διδακτικά, μεταφρασμένα αμερικάνικα βιβλία για υποψήφιους ηθοποιούς, σκηνοθέτες & καθηγητές θεατρικών σπουδών.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ - Συγγραφέας: Fingerhut Arden - Τιμή : 31,95 € - Σελ:

640

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει την ουσία του θεάτρου μέσα από την κατανόηση της θεατρικής πράξης, όλων δηλαδή εκείνων των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε μια παράσταση. Ερευνά τον τρόπο διαμόρφωσης σκηνικών προτάσεων από την ερμηνεία κειμένου και τη σύλληψη της σκηνοθετικής γραμμής ως το τελικό καλλιτεχνικό προϊόν, το οποίο είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων των συντελεστών μιας παράστασης. Παραθέτει πολύτιμο φωτογραφικό υλικό και συνεντεύξεις σημαντικών ανθρώπων της θεατρικής τέχνης.
Για να αποκτήσει κάποιος μια διεισδυτική ματιά στον κόσμο του θεάτρου, είναι ζωτικής σημασίας να μελετήσει τα πολλά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μια θεατρική παράσταση. Το κείμενο αυτό επικεντρώνεται στις «επιλογές» τις οποίες κάνουν οι συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες κατά τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης.
Η συγγραφέας διαπραγματεύεται το θέμα περιγράφοντας το ρόλο που όλοι παίζουν: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σχεδιαστές, παραγωγοί και κριτικοί στη δημιουργία ενός έργου θεατρικής τέχνης.

Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και απεικονίσεις που συνδέονται προσεκτικά με το κείμενο καθώς και συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου.

Τα Βήματα της Υποκριτικής. Μια Πρακτική Προσέγγιση για Αρχάριους Ηθοποιούς - Συγγραφέας: Mack Owen - Τιμή: 18,11 € - Σελ: 264

Το βιβλίο του Mack Owen που κυκλοφορεί και στην ελληνική γλώσσα είναι ένα σημαντικό εγχειρίδιο για τη μελέτη αλλά και την πρακτική της υποκριτικής τέχνης. Ο συγγραφέας εισάγει με άριστο τρόπο έναν υποψήφιο ηθοποιό στις τεχνικές, τη γνώση και τη βιωματική κατάσταση της ηθοποιίας και στις αξίες του θεάτρου γενικότερα.Αυτό το βιβλίο είναι καθαρά πρακτικό. Η διαδικασία μάθησης της ηθοποιίας είναι οργανωμένη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με την ίδια σειρά που οργανώνονται σταδιακά οι πρόβες οι οποίες θα καταλήξουν τελικά στην παράσταση. Αυτή η μέθοδος όχι μόνο προετοιμάζει τους σπουδαστές για τη συνηθισμένη πορεία που ακολουθούν σήμερα οι πρόβες στο θέατρο, αλλά τους βοηθά επίσης να προβλέπουν τα πρακτικά καθημερινά ερωτήματα και τις απαντήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ηθοποιοί, όταν προετοιμάζουν ένα ρόλο.
Η διαδικασία μάθησης όπως παρουσιάζεται εδώ είναι συνοπτική, περιεκτική, άμεση, δεν προϋποθέτει προηγούμενες γνώσεις και, πάνω απ' όλα, είναι πρακτική, με πολλές σωματικές ασκήσεις που δείχνουν την εφαρμογή των ιδεών στην πράξη.Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και αυτό που την κάνει να λειτουργήσει μελετάται ξεχωριστά από το σκελετό και στη συνέχεια ενώνεται πάλι με αυτόν ώστε, όπως ελπίζουμε, να λειτουργήσει σωστά. Αυτές οι πρακτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται στο χτίσιμο και στην εξάσκηση τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών τεχνικών. Οι ηθοποιοί πρέπει να διακατέχονται από την έντονη νοητική και συναισθηματική ανάγκη της σκιαγράφησης των χαρακτήρων τους, γι' αυτό εξετάζουμε εκτενέστατα τους τρόπους με τους οποίους εξερευνάται, καθορίζεται και εκφράζεται η εσωτερική ζωή της παράστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αμφίπολη: Απίστευτη μελέτη για την πυραμίδα δίπλα στον λόφο Καστά

Βρετανικό Μουσείο: "Πρέπει να χαίρεται η ελληνική κυβέρνηση"

Ανοίγει ξανά η Σχολή Καλών Τεχνών στη Μύκονο

2ο Bazaar Λογοτεχνικού Βιβλίου με μεγάλες εκπτώσεις

Ο θεός του Έρωτα στο γούρι του Μουσείου Ακρόπολης

Χριστούγεννα στο «Νότιο Πόλο» της Μαρίνας Φλοίσβου

Στον «Ελληνικό Κόσμο» το μεγαλύτερο ελάφι του κόσμου

Στους κινηματογράφους η ταινία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Keywords
Τυχαία Θέματα