Δήμοι "φρενάρουν" την αθηναϊκή Ριβιέρα

Της Σοφίας Σπίγγου

"Φρένο" στη μεταβίβαση και την αξιοποίηση των φιλέτων της Αθηναϊκής Ριβιερας επιχειρούν να βάλουν δυο δήμοι και 80 κάτοικοι. Πρόκειται για μια περιοχή επιφάνειας 3,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή των ακινήτων του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας (ακτογραμμή 80 χλμ) που ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φτάνει μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου.

Οι Δήμοι και 80 κάτοικοι των Δήμων αυτών προσέφυγαν στην Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί η παραχώρηση των επίμαχων φιλέτων στην εταιρεία

«Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.».

Υπενθυμίζεται, οτι με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δημιουργήθηκε η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., η οποία έχει στόχο την αξιοποίηση σειράς ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο. Η εταιρεία αυτή, έχει ζωή 99 χρόνια, το 100% των μετοχών της είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και στοχεύει κυρίως στην αξιοποίηση των ακινήτων.

Στις προσφυγές γίνεται εκτενής αναφορά σε κάθε ένα από τα «φιλέτα» και τους νομολογιακούς και νομοθετικούς περιορισμούς που εμποδίσουν την μεταβίβασή τους, την εκποίηση και αξιοποίησή τους. Μάλιστα, οι δήμοι υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα κομμάτια της περιοχής αυτής, προστατεύονται από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας-Αττικής και απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική και οικοδομική δραστηριότητας.

Για παράδειγμα αναφέρεται ότι μεταξύ των προστατευμένων περιοχών που έχουν παραχωρηθεί στην επίμαχη εταιρεία είναι οι Αλυκές Αναβύσσου έκτασης 669.095 τετραγωνικών μέτρων, που έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας, ενώ άλλες προστατευόμενες περιοχές που μεταβιβάστηκαν, είναι εντός αρχαιολογικών χώρων, δασικών εκτάσεων και αιγιαλών, που προστατεύονται επιπρόσθετα τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από την νομοθεσία.

Υπογραμμίζεται δε, ότι με την παραχώρηση των φιλέτων στην επίμαχη εταιρεία, παραβιάζονται τα άρθρα 5 και 25 του Συντάγματος, πληθώρα διατάξεων του Αστικού Κώδικα, αλλά και διατάξεις που προστατεύουν την ιδιωτική περιουσία, καθώς μεταβιβάστηκαν στην εν λόγω εταιρεία και εκτάσεις που ανήκουν σε Δήμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα