Αμερικανική έκθεση αποκαλύπτει την επιρροή των Ρώσων στα ελληνικά κόμματα

Ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την έκθεση για τη ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα, που διενεργήθηκε έπειτα από παραγγελία αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας όπως αναφέρει η εφημερίδα "Επένδυση". Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στα φιλορωσικά αισθήματα του κόσμου και στο μέγεθος της διείσδυσης της Μόσχας στην ελληνική οικονομία, στην πολίτικη, στην εκκλησία και στα μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι το μέγεθος της ρωσικής διείσδυσης στις ελληνικές τράπεζες

είναι ανύπαρκτο, όπως επίσης και στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, με εξαίρεση την προμήθεια αερίου, όπου η Μόσχα κατέχει δεσπόζουσα θέση. Στον εφοπλιστικό χώρο καταγράφονται πέντε περιπτώσεις πλοιοκτητών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη εξάρτηση από ρωσικά συμφέροντα και συνδέονται στενά με το σύστημα Πούτιν. Σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης, η έκθεση περιγράφει την έλλειψη κάθε επιρροής ειδικά στα τηλεοπτικά κανάλια και τα μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Δεν διαπιστώνεται επίσης καμία ροή χρήματος από τη Μόσχα σε βασικούς μετόχους εκδοτικών εταιριών.

Οχημα η Ορθοδοξία

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση για την απόπειρα της Μόσχας να στήσει ισχυρό μηχανισμό επιρροής στην Εκκλησία μέσα από τη στρατηγική του λεγόμενου ορθόδοξου τόξου. Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρονται αναλυτικά οι προσπάθειες που γίνονται από ορθόδοξο ίδρυμα της Μόσχας, το οποίο αποτελεί συγκαλυμμένη κυβερνητική οργάνωση, που ενισχύεται μάλιστα με τεράστιους οικονομικούς πόρους, να στρατολογήσει εκκλησιαστικούς παράγοντες από την Ελλάδα. Γίνεται επίσης αναφορά στις συνεχείς επισκέψεις που πραγματοποιούν στη Μόσχα ηγούμενοι ελληνικών ορθόδοξων μοναστηριών, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε λομπίστες των Ρώσων. Σε ανοιχτή γραμμή με το ίδρυμα της Μόσχας βρίσκονται, σύμφωνα με την έκθεση, και κάποιοι μητροπολίτες.

Ακροδεξιά και… πατριωτική Δεξιά

Ιδιαίτερες σχέσεις με τη Μόσχα εμφανίζεται ότι έχουν τρία μικρά κόμματα, που κινούνται στον χώρο της άκρας Δεξιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τους συντάκτες της έκθεσης, ένα από αυτά, η Χρυσή Αυγή, έχει εξασφαλίσει προνομιακές σχέσεις με Ρώσο μεγιστάνα, ο οποίος διαθέτει ισχυρή δύναμη κρούσης στα μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα. Ο ίδιος Ρώσος εμφανίζεται να χρηματοδοτεί και αλλά ευρωπαϊκά κόμματα και ομάδες που κινούνται στον χώρο της Ακροδεξιάς.

Συστημικά κόμματα

Ενα μεγάλο κεφαλαίο της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις προνομιακές σχέσεις του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τη ρωσική κυβέρνηση και τις συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα που είχαν δρομολογηθεί σε ενέργεια και εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και στις σχέσεις που είχαν αναπτύξει την επίμαχη περίοδο στελέχη της ΕΥΠ με συναδέλφους τους των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Κομμένος» ο Αλέξης

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπας δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη Μόσχα ούτε διατηρεί σχέσεις με το ρωσικό λόμπι στην Ελλάδα. Γίνεται μάλιστα αναφορά στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στη Μόσχα, όπου τον υποδέχτηκαν χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Επιχειρήσεις επιρροής

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε επιχειρηματίες που έχουν άμεσα συμφέροντα στη Μόσχα και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς και στην αγορά μεγάλης ΠΑΕ με αμιγώς ρωσικά κεφάλαια. Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις συναντήσεις -οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει- ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τραπεζίτες. Ο κ. Νίκος Παππάς και η κυρία Λούκα Κατσέλη έδωσαν πρόσφατα διαβεβαιώσεις σε τραπεζίτες της Alpha Bank και της Eurobank ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο τραπεζικό σύστημα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως κάποια τραπεζικά στελέχη αλλά και μεγαλοδημοσιογράφοι μνημονιακών συγκροτημάτων έχουν ξεθαρρέψει και στήνονται τα βράδια στον «Παπαγάλο», που έχει γίνει το στέκι των μεγαλοπαραγόντων της Κουμουνδούρου.

πηγή: Εφημερίδα "Επένδυση"

Keywords
Τυχαία Θέματα