Διευρύνονται οι έρευνες για το Boeing

Την διεύρυνση και εντατικοποίηση των υποβρύχιων ερευνών για την ανεύρεση του χαμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως είναι πλέον «απίθανο» να εντοπιστούν τυχόν επιπλέοντα συντρίμμια του Boeing.

Πενήντα-δύο πλέον ημέρες μετά την εξαφάνιση του μοιραίου αεροπλάνου, οι έρευνες για τον εντοπισμό του θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη ζώνη όπου πιθανολογείται ότι συνετρίβη, θαλάσσια έκταση που έχει μήκος 700 χιλιόμετρα και

πλάτος 80 χιλιόμετρα.

Η έρευνα θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών Άνγκους Χιούστον, υπό τις καλύτερες συνθήκες θα διαρκέσει οκτώ μήνες.

Η νέα φάση της έρευνας θα ενισχυθεί από ιδιώτες εργολάβους, και αναμένεται να κοστίσει περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια.

Η εν λόγω ζώνη έχει προσδιοριστεί βάσει των δεδομένων που έχουν αντλήσει οι ερευνητές από ραντάρ και δορυφόρους. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως στις 8 Μαρτίου το αεροσκάφος άφησε την προδιαγεγραμμένη πορεία του από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, κινήθηκε τελικά νότια και εν τέλει συνετρίβη στα νερά του Ινδικού Ωκεανού λόγω εξάντλησης καυσίμων.

Τα αίτια για την απόκλιση της πτήσης MH370 από το δρομολόγιό της δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Παρά ταύτα, έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα τμήμα του αεροσκάφους, με τον κ. Άμποτ να υπογραμμίζει πως «μετά από 50 ημέρες τα περισσότερα από τα συντρίμμια [...] θα έχουν απορροφηθεί από το νερό και θα έχουν βυθιστεί».

Ωστόσο, ο κ. Άμποτ υπογράμμισε πως «οι οικογένειες [των θυμάτων] και ο κόσμος θέλω να ξέρουν πως η Αυστραλία δεν θα απομακρυνθεί από την ευθύνη της» και θα συνεχίσει τις έρευνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα