Δείτε πως εξαπλώνεται μία πανδημία (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη δημιουργία ενός βίντεο ώστε να παρουσιαστεί το πόσο εύκολα εξαπλώνεται μια επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, προχώρησε ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός Ντιρκ Μπρίκμαν με την ομάδα του. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, χρησιμοποίησαν δεδομένα από το ξέσπασμα της πανδημίας της γρίπης των χοίρων το 2009.

Aναλυτικότερα, το βίντεο δείχνει τον ιο να εξαπλώνεται από το Χίθροου προς τις ευρωπαϊκές πόλεις, τη Γροιλανδία και τη βόρεια ακτή της Αφρικής, πριν φτάσει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Ο

ιός έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να εξαπλώνεται στη δυτική ακτή της Ταϋλάνδης και της Ρωσίας και στη συνέχεια στη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Ασία προτού χτυπήσει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως εξηγεί ο Μπρόκμαν, «μια επιδημία μπορεί να εξαπλωθεί κυρίως μέσω του αεροπορικού δικτύου μεταφοράς στις πιο πολυσύχναστες πόλεις και λιγότερο μέσω του οδικού δικτύου. Μόνο ο σχετικός χρόνος είναι σημαντικός και το μήνυμα του βίντεο είναι, ότι το πρότυπο έχει ένα κυκλικό σχήμα, όταν κοιτάξουμε την ασθένεια που μεταδίδεται με τη νέα μέθοδο μας».

Επιπλέον, ο Ντιρκ Μπρόκμαν, συμπλήρωσε πως οι επιστήμονες χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με μια συγκεκριμένη ασθένεια για να υπολογίσουν πόσο καιρό θα πάρει για να εξαπλωθεί σε ορισμένους τόπους και πληθυσμούς.

Δεδομένου ότι 1.288 πτήσεις αναχωρούν από το Χίθροου του Λονδίνου σε 80 χώρες κάθε μέρα και κατά μέσο όρο 191.200 άνθρωποι φθάνουν και αναχωρούν από το αεροδρόμιο κάθε μέρα, η εξάπλωση θα είναι ταχύτερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα