Μπροστάρισσα η Γιάννα για την Δημόσια Υγεία και την εκπαίδευση

Σειρά πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των ηγετών των χωρών και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στα θέματα δημόσιας υγείας και την αλλαγή κατεύθυνσης στην εκπαίδευση που αφορά στον εν λόγω τομέα, παρουσίασε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας της Σχολής.

Στόχος της καμπάνιας είναι η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας με την προσέγγιση του ευαίσθητου αυτού τομέα διά της εμπειρικής μάθησης, καθώς και

η καθιέρωση δράσεων διεθνούς εμβέλειας για την δραστική αντιμετώπιση των ζητημάτων δημόσιας υγείας.

Ο Julio Frenk, πρύτανης της Σχολής και Καθηγητής της έδρας Θεοδώρου &Γιάννας Αγγελοπούλου για την Δημόσια Υγεία και τη Διεθνή Ανάπτυξη, ως βασικός ομιλητής των εκδηλώσεων, παρουσίασε το «Συμπόσιο του Δεύτερου Αιώνα: Πώς θα αλλάξουμε την Εκπαίδευση στην Δημόσια Υγεία». Τις προοπτικές αλλαγής της διδασκαλίας μελέτησαν 500 επιστήμονες προερχόμενοι από 100 Πανεπιστήμια 17 χωρών. Τα νέα προγράμματα έχουν ήδη κινήσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Σχολή έχει δεχθεί ήδη 300 αιτήσεις για το διδακτορικό της πρόγραμμα, το οποίο θα φιλοξενήσει τελικά 15 φοιτητές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ωστόσο στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ηγετών των χωρών και των ειδικών της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να μην κινητοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλά να προσεγγίζουν τα θέματα δημόσιας υγείας διεθνώς με μόνιμες και δραστικές λύσεις.

Έτσι, στο πλαίσιο του εορτασμού, η Σχολή Δημόσιας Υγείας οργάνωσε μια σειρά παρουσιάσεων σε διαδικτυακή προβολή/webcast και τίτλο «Η Διαδικασία Απόφασης: Φωνές από την Πραγματικότητα». Στο πρόγραμμα, στόχος του οποίου ήταν η προβολή των αξιών της ηγετικότητας, φιλοξενήθηκαν ο πρώην δήμαρχος της Βοστώνης Thomas Menino, ο πρώην πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας Harvey Fineberg, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρώην επικεφαλής των κέντρων των Υπηρεσιών Medicare και Medicaid των ΗΠΑ Don Berwick, και άλλοι.

Την διάχυση των εργασιών, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 500.000 θεατές ανά τον κόσμο, στήριξε το Leadership Studio που λειτουργεί στην Σχολή και έχει δημιουργηθεί με χορηγία Αγγελοπούλου. Με το Leadership Studio συνεργάζονται το Reuters, την Huffington Post και το NPR (εθνικό δίκτυο δημόσιας ραδιοφωνίας των ΗΠΑ), ενώ η σειρά ζωντανών προβολών του σε webcast έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση ηγετών και ειδικών. Στο πλαίσιο αυτό καλύφθηκαν έκτακτα γεγονότα, όπως ο Κυκλώνας Sandy, η βομβιστική επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η ανθρωπιστική κρίση στην Συρία, αλλά και μονιμότερες απειλές όπως είναι οι ανθεκτικοί στα φάρμακα ιοί suberbugs.

Η συνεργασία άλλωστε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard με το Kennedy School of Government, του ιδίου Πανεπιστημίου δίνει -σύμφωνα με τον πρύτανη Frenk- "ένα λαμπρό δείγμα δια-Πανεπιστημιακής και δι-επιστημονικής συνεργασίας, που προωθεί την σχέση δημόσιας υγείας και διεθνούς ανάπτυξης με στόχο την επίτευξη καλύτερου επιπέδου υγείας σε παγκόσμια επίπεδο".

Keywords
Τυχαία Θέματα