Αβραμόπουλος: "Υποστηρίζουμε διπλωματικά και αμυντικά τη Βοσνία στην ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές"(ΦΩΤΟ)

Τη διαβεβαίωση για πλήρη υποστήριξη της Ελλάδος, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, στην προσπάθεια που καταβάλει για την ένταξή της στις Ευρωατλαντικές δομές, όσο και σε αντίστοιχο στρατιωτικό, με την «ανοικτή πρόσκληση» νέων από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να έλθουν και να φοιτήσουν στις παραγωγικές σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παρέσχε σήμερα με δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της συναντήσεώς του με τον Βόσνιο ομόλογό του Zekerijah Osmic,

ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια χώρα που έχει βιώσει βαθιά τις πληγές που ανοίγει μία Ευρώπη που δεν μπορεί να δράσει ενωμένα και αποφασιστικά. Και είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τώρα που η απειλή της περιφερειακής και παγκόσμιας αστάθειας προβάλει και πάλι, δεν πρέπει να λησμονούμε το μάθημα που έδωσε το Σεράγεβο στους λαούς του κόσμου. Ποτέ ξανά μισαλλοδοξία, ποτέ ξανά παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ποτέ ξανά Ευρώπη χωρίς φωνή, χωρίς όραμα και σχέδιο για τη γειτονιά μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε ο Δ.Αβραμόπουλος, αναφερόμενος σαφώς στα τεκταινόμενα αυτήν την περίοδο στην Ουκρανία.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι «Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά και σταθερά την ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ελπίζω οι προσπάθειες που καταβάλλει για τις απαραίτητες προς την κατεύθυνση αυτή μεταρρυθμίσεις, να αποδώσουν σύντομα τους επιδιωκόμενους και αναμενόμενους καρπούς». Και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζουμε ότι οι πόρτες των Ελληνικών Στρατιωτικών Ακαδημιών είναι ανοιχτές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ήδη, δεκάδες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών σας πέρασαν από τις Σχολές μας. Άφησαν πίσω τις καλύτερες των εντυπώσεων και είμαι βέβαιος ότι πήραν τις καλύτερες από την Ελλάδα μαζί τους», προσκαλώντας τον στην Αθήνα στα τέλη Απριλίου στην Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, με έμφαση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Από την πλευρά του ο κ. Osmic, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Εμείς θα εκπληρώσουμε πολύ γρήγορα τα κριτήρια, για να μπούμε μέσα σε δύο πολύ σημαντικές οικογένειες στις οποίες βρίσκεται η χώρα σας», ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της χώρας του στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, απ’ όπου έχει αντλήσει πολύτιμη εμπειρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο ο Δ.Αβραμόπουλος θα έχει άλλη συνάντηση με Βαλκάνιο ομόλογό του, αυτόν της Βουλγαρίας, ο οποίος επίσης επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα